Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), Ioan Mihai (foto), un personaj controversat, cercetat in acest moment de catre Directia Nationala Anticoruptie, a adus institutia pe care o conduce intr-o stare dezastruoasa. Zeci de milioane de
Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), Ioan Mihai (foto), un personaj controversat, cercetat in acest moment de catre Directia Nationala Anticoruptie, a adus institutia pe care o conduce intr-o stare dezastruoasa. Zeci de milioane de lei noi se cheltuiesc fara o minima lipsa de transparenta. Desi obligata prin lege sa faca public bugetul anual de venituri si cheltuieli, conducerea UVT in frunte cu rectorul Ioan Mihai nu s-a sinchisit sa prezinte datele financiar-economice ale institutiei pe care o conduce. De numele lui Mihai se leaga mai multe ilegalitati si afaceri dubioase pe care le vom prezenta pe scurt in continuare.
Rectorul este cercetat in dosarul nr.165/P/2006. Motivele pentru care Ioan Mihai este anchetat tin de calitatile sale din trecut si prezent. De director al Fabricii de Bere din Timisoara si de rector al UVT. La mijlocul anilor '90, Ioan Mihai si seful Corpului de Control al ex-premierului Nicolae Vacaroiu, Ioan Honcescu, au pus mana, prin mai multe inginerii economice, pe Fabrica de Bere, prejudiciind statul cu peste 20 de milioane de dolari. Astfel, actualul rector a ajuns sa detina o avere fabuloasa. Numai ca o mare parte din aceasta nu se justifica. Asa cum este cazul unei vile in valoare de 900.000 de euro. De retinut e faptul ca aceasta vila a fost construita in circumstante dubioase de catre unul dintre clientii preferati ai UVT, firma Andronic SRL.
Dragoste de tata
In timp, Ioan Mihai i-a fortat sa plece din universitate pe cativa profesori valorosi. Printre acestia se numara prof.dr. Livius Ciocarlie, dr. Marius Lazurca, actualul ambasador al Romaniei la Vatican, Brandusa Armanca, actualul director al Institutului Cultural Roman de la Budapesta. In schimb, el si-a angajat la UVT cele doua fiice, Ioana Vid si Roxana Popa, prima lector la Jurnalistica, a doua la Relatii Internationale.
De asemenea, strigator la cer e si cazul generalului Paul Vasile, cercetat in Dosarul Revolutiei de la Tmisoara. Acesta preda stiinte europene in cadrul scolii de Inalte Studii Europene Comparative a UVT. Generalul, cel care i-a alergat cu arma pe demonstrantii de la Timisoara in decembrie 1989, a fost scos basma curata de o comisie a UVT obedienta rectorului Ioan Mihai. Comisie ce a constatat doar acoperirea legala a postului de profesor la UVT a lui Paul Vasile si nu dimensiunea morala a angajarii unui ofiter implicat in evenimentele din decembrie 1989.
Mihai a recunoscut ca fiicele sale sunt angajate la catedrele de Jurnalistica si Relatii Internationale, dar si ca la UTV preda generalul Paul Vasile. "Generalul Paul Vasile a fost angajat in conditii normale. Am scos postul la concurs, s-a prezentat si a castigat. Dupa ce a aparut prin presa, el a venit si mi-a adus tot felul de hartii prin care are neinceperea urmaririi penale", a argumentat Ioan Mihai decizia angajarii generalului Paul Vasile.
Jurnalistica, desfintata abuziv
Tot in mandatul lui Ioan Mihai, catedra de jurnalistica a UVT a fost desfiintata prin reorganizare. Senatul UVT, prin decizia luata la 26 octombrie 2006, a dizolvat catedra de jurnalistica intr-o alta catedra, de Filosofie si Stiinte ale Comunicarii. Motivul real al acestei raderi dintr-un condei e acela ca foarte multi profesori ai catedrei desfiintate au facut mai multe dezvaluiri si investigatii jurnalistice despre rectorul si managementul defectuos al universitatii. Motivatia "legala" a conducerii UVT a fost aceea ca respectiva catedra de jurnalistica avea doar cinci membri in schema. Articolul 71 al Statutului personalului didactic prevede, insa, doar obligativitatea unui numar minim de posturi didactice intr-o catedra, nu si un numar minim de membri. In litera acestui articol, decizia luata de UVT este ilegala pentru ca Jurnalistica indeplinea criteriul unui numar minim de posturi didactice. In acest moment, in cei patru ani universitari sunt 59 de studenti la Filosofie, in timp ce specializarea jurnalistica are 480 de studenti si nu e reprezentata in Consiliul Profesoral. Decanul ce se ingrijeste de Filosofie si Stiintele Comunicarii, Ioan Biris, este fostul director al Cabinetului Judetean PCR Arad. Si unul dintre "locotenentii" lui Ioan Mihai.
In ceea ce-l priveste pe rector, acesta considera decizia reorganizarii catedrei de jurnalistica drept "o masura pur administrativa care nu schimba absolut nimic din functionalitatea universitatii".
Fara contract colectiv de munca
In momentul de fata, la Universitatea de Vest Timisoara nu exista un contract colectiv de munca. Lucru confirmat chiar de catre rectorul Mihai.
"Nu exista contract colectiv de munca pentru ca sunt in judecata cu Sindicatul. Daca sunt in judecata cu el, nu semnez", ne-a precizat Ioan Mihai. Pe de alta parte, am dorit sa aflam si de ce bugetul UVT nu este public pe pagina de Internet. "Am primit trei scrisori de la Sindicat in care imi cere sa-i dau toate reglementarile referitoare la anul 2006. Ce trebuie sa le dau special? Toata ziua imi trimit scrisori ca daca nu ma conformez se adreseaza justitiei. Lasa-ma, domnule, cu dreptul lor, cu prostiile astea. Ce revendicare, ce problema a oamenilor muncii mi-au ridicat ei mie?", a spus enervat Ioan Mihai.
In momentul in care este abordat subiectul averii si faptul ca nu si-a publicat declaratia de avere pe Internet, rectorul a devenit brusc irascibil. "Raportul meu de avere? Eu stiu ca l-am dat si s-a pus pe Net. Eu l-am pus. O aparut si in ziare. Care-i problema? Iar Conferinta Rectorilor o spus ca nu se pune pe Net. Care-i problema ca nu apar CV-ul rectorului, al decanului?", ne-a spus Mihai.
Potul cel mare
In momentul de fata, potul cel mare pe care il disputa rectorul Ioan Mihai si acolitii sai il reprezinta cei aproximativ 1.680.000 de RON, care ar fi trebuit sa fie platiti celor 750 de cadre didactice obligate sa presteze gratuit patru ore in plus pe saptamana.
Mai multi profesori universitari si sindicatul Universitatii de Vest au castigat o serie de procese prin care vor primi banii cuveniti pentru cele patru ore puse in plus cu japca. Grupul de Reforma Universitara, constituit in mare parte din cei care au castigat procesele cu conducerea Universitatii de Vest, considera ca la Timisoara modelul managerial impus de rectorul Ioan Mihai nu mai trebuie sa functioneze.
Mihai Radan, presedintele Sindicatului de la UVT, crede ca "e o aberatie a conducerii Universitatii noastre incadrarea la maxim si plata la minim". 750 de cadre didactice au puse in plus patru ore pe langa norma de baza. Aceste ore in plus pe saptamana reprezinta potul cel mare al UVT. Daca se calculeaza 20 de RON ora pentru cele 112 ore din cele doua semestre, ajungem la suma totala de 1.680.000 de RON, bani aflati la dispozitia rectorului si a acolitilor sai. Sindicatul a castigat si el procesul cu UVT pentru cele patru ore puse in plus, motiv pentru care rectorul refuza sa aiba o relatie legala cu sindicalistii. Acestia i-au solicitat in scris date referitoare la modul in care sunt gestionate fondurile facultatii, dar n-au primit nici un raspuns. "UVT continua sa ignore Sindicatul mai ales dupa castigarea procesului", ne-a spus Mihai Radan.
ZIUA a stat de vorba si cu rectorul Mihai si in legatura cu acest aspect. "Orele sunt absolut legale. Deocamdata, doua procese au fost clar respinse, iar cu patru vom merge la recurs. Am pus patru ore in plus pentru ca nu au justificata activitatea de cercetare", ne-a spus rectorul. Intrebat cate dintre cele 750 de cadre universitare nu au justificata activitatea de cercetare, Ioan Mihai a dat din colt in colt precizand ca nu e treaba lui sa stie, ci a catedrelor. Despre despagubirile pe care trebuie sa le plateasca UVT, Ioan Mihai a avut urmatoarea parere: "Judecatorul le-a dat celor ce au castigat cat au calculat ei acolo, un calcul absolut infantil pe baza caruia au fundamentat, un calcul impotriva oricarei ratiuni. Sa zicem ca au dreptate, dar sumele alea oricum nu au nimic in comun cu realitatea".
Daune morale obtinute in instanta
In realitate, desfiintarea catedrei de jurnalistica are legatura cu faptul ca cinci cadre didactice (Daniel Vighi, Vasile Dolcea, George Clitan, Iancu Lucica si Marcel Tolcea) au dat in judecata UVT si au infiintat Grupul de Reforma Universitara (GRU).
Cei cinci au actionat in instanta universitatea dupa ce au fost siliti sa predea patru ore in plus fata de norma de baza. Conducerea UVT a luat aceasta masura pentru toti cei care nu aveau granturi de cercetare CNCSIS. Patru dintre cei cinci (Lucia Iancu, Daniel Vighi, Vasile Dolcea si Marcel Tolcea) au castigat procesele intentate UVT in urma carora au obtinut prin instanta drepturile salariale neachitate, daune morale de 10.000 de RON si anularea partiala a Hotararii nr. 6 a Biroului Senatului UVT din 25.10.2005 in ceea ce priveste sintagma "sustinut prin granturi cu CNCSIS". Curios e faptul ca pe aceeasi cauza George Clitan a pierdut procesul. Dupa ce dosarul sau a nimerit la o judecatoare, Maria Belicariu, care este, intamplator sau nu, doctorand al UVT in domeniul Drept.
Se face ca nu stie de dosar
Rectorul Ioan Mihai sustine ca nu cunoaste nimic despre faptul ca este cercetat de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. "Eu nu stiu de un asemenea dosar. Pe mine nu m-a contactat nimeni, nu mi-a comunicat nimeni absolut nimic. Exista, nu exista? Eu nu am fost incunostiintat de acest dosar, afara de declaratiile din presa ale procurorului, eu altceva nu pot sa spun despre acest dosar. Banii mei sunt castigati corect, legal, fara nici o problema. Nu este nici o coruptie, nici un furt, nici o alta chestie. E adevarat ca am construit o casa cu firma Andronic. Andronic a castigat multe lucrari la Universitate. Ce legatura are asta cu mine? Domnul procuror a trimis cinci echipe de control ca sa verifice casa mea cu evidentele lui Andronic. Si a constatat ca nu e nici un leu neachitat, ca totul este absolut platit, curat, fara nici o problema de a interpreta. Averea mea nu e din banii de la rectorat", ne-a spus Ioan Mihai.
Acte fara Registre Matricole
ZIUA a descoperit faptul ca 57 de acte de studii au fost eliberate de catre Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic (D.P.P.D.), structura didactica si de cercetare stiintifica a UVT, fara numarul Registrelor Matricole. Directoarea Departamentului, Poesis Petrescu, a consemnat, la 26 octombrie 2006, intr-un proces verbal (vezi facsimil), faptul ca "la un 1 an dupa scrisoarea cu privire la neintocmirea Registrelor Matricole proprii Departamentului, situatia nu s-a remediat. In fapt, in tot acest interval de timp nu s-a intocmit nici un Registru matricol". Cei doi secretari gasiti responsabili de aceasta situatie au fost angajati de catre rectorul UVT la alte departamente ale universitatii. Nici in prezent aceste Registre Matricole nu sunt intocmite in totalitate.
Peste 500 de profesori la negru
In momentul de fata peste cinci sute de colaboratori externi ai Universitatii de Vest Timisoara angajati cu plata la ora lucreaza la negru. Ei nu au semnat nici pana acum un contract de munca. Nu e de mirare acest fapt atata vreme cat nici Sindicatul nu a semnat contractul colectiv de munca cu conducerea UVT. Abia in martie, cei angajati cu plata la ora isi vor putea primi drepturile banesti de la inceperea anului universitar si pana in luna februarie. Ioan Mihai a infirmat insa informatia Sindicatului UVT cum ca cei care sunt platiti cu ora nu au contract de munca. "Exista la fiecare. Sunt absolut sigur", s-a aparat rectorul. El a confirmat, totusi, faptul ca abia in martie colaboratorii cu ora isi vor lua banii din octombrie pana la zi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.