Constituita in 2003 de catre EGL AG Elvetia ca un cap de pod pentru activitatile specifice din domeniul gazelor naturale si a energiei electrice, EGL GAS&POWER Romania SA si-a castigat imediat o pozitie solida pe piata de energie ca urmare a cres
Constituita in 2003 de catre EGL AG Elvetia ca un cap de pod pentru activitatile specifice din domeniul gazelor naturale si a energiei electrice, EGL GAS&POWER Romania SA si-a castigat imediat o pozitie solida pe piata de energie ca urmare a cresterii rapide a volumului de activitate si a cifrei de afaceri, astfel ca, in acest moment, EGL Romania se plaseaza printre companiile de top din domeniu.
Inca de la inceputul activitatii sale, EGL Romania a incercat sa valorifice oporturnitatile create de liberalizarea si deschiderea pietei - optiunea clara a societatii fiind aceea de a face investitii sustinute atat in domeniul energiei electrice, cat si in cel al gazelor naturale.
"Dezvoltarea unor proiecte de investitii in capacitati de productie, respectiv in centrale pe cogenerare, cat si in depozite subterane de gaze naturale constituie o directie de importanta strategica pentru EGL Romania", spune Petre Stroe, director general al SC EGL GAS&POWER Romania SA.
Domnule director general, cum se pozitioneaza EGL Romania in raport cu situatia de pe piata de energie creata odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana? Aveti capacitatea sa va adaptati noilor conditii?
Petre Stroe: EGL Romania a anticipat evolutia pietei de energie din tara noastra, asa ca noile conditii nu constituie o problema de adaptare. Dimpotriva, sunt o oportunitate pentru noi, mai ales ca sunt in concordanta cu strategia de dezvoltare stabilita inca de la infiintarea companiei.
La ce se refera, concret, aceasta strategie?
Petre Stroe: Strategia EGL Romania - impusa de actionarul majoritar EGL AG Elvetia (la randul ei membra a grupului AXPO) - este de a dezvolta activitatea de furnizare de gaze naturale si energie electrica si de a investi in cele doua domenii. Asta nu inseamna ca activitatea de trading va fi diminuata sau va fi separata de activitatea investitionala; cele doua activitati nu pot fi separate si nici nu vor fi. Doar ca investitiile reprezinta directia prioritara a activitatii noastre in urmatoarea perioada, fiind practic prioritatea zero a EGL Romania.
Are EGL AG un plan investitional bine pus la punct si pentru Romania?
Petre Stroe: EGL AG are o strategie investitionala si un plan de derulare a proiectelor de investitii foarte clare la nivelul intregului grup. Unul dintre proiectele grupului care s-a concretizat deja este centrala de 800 KW din Italia care a fost data in functiune in luna februarie.
In ceea ce priveste strategia pentru tara noastra, EGL Romania este interesata de investitii atat in centrale pe cogenerare, cat si in depozite subterane de gaze naturale. De asemenea, energia regenerabila, in special cea eoliana, este si ea o tinta investitionala pentru EGL Romania, pentru care exista si surse financiare.
Toate acestea sunt - si acest aspect trebuie subliniat - in deplina concordanta cu trendul investitional al sectorului energetic din Romania, trend ce a fost asumat inclusiv de noul ministrul al Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.
In ultima vreme se vorbeste mult despre transparenta in ceea ce priveste contractele din domeniul energiei. Care este pozitia EGL Romania fata de acest aspect?
Petre Stroe: Inainte de toate trebuie spus ca EGL AG, ca si companie listata la bursa de la Zurich are ca prioritate, pe langa alte obiective, asigurarea transparentei activitatii sale.
Intr-adevar, in ultima vreme s-a facut mult caz de "transparenta din domeniul energiei" fara insa a se defini ce inseamna a fi transparent in acest domeniu.
Sigur, tranzactionarea pe bursa de energie OPCOM trebuie sa se faca in conditii de transparenta totala, transparenta care, in domeniul energiei, trebuie sa fie una a cifrelor financiare, in special a celor referitoare la procentul de profit al companiilor de pe piata de energie.
Din pacate, discutiile despre transparenta din domeniul energiei au capatat unele accente emotionale mult dincolo de limitele general acceptate in Europa si nu ajuta deloc la rezolvarea problemei.
S-a afirmat ca toti furnizorii de energie au refuzat sa faca publice preturile la energie stabilite prin contracte.
Petre Stroe: Afirmatia este partial adevarata. EGL Romania este unul dintre furnizorii de energie care nu numai ca a fost de acord inca din decembrie 2006 cu publicarea contractelor sale, dar si-a notificat in scris partenerii asupra acestui lucru; cu singura conditie ca si ceilalti operatori de pe piata sa fie de acord si sa procedeze la fel.
Inteleg ca sustineti ideea de transparentizare. La fel veti proceda si pentru activitatea de investitii?
Petre Stroe: P. S.: EGL Romania doreste si poate sa ofere o transparenta totala pe zona tranzactiilor cu energie - mai ales ca firma noastra nu e ("din pacate") beneficiara unor surse de energie electrica ce fac parte din categoria celor "30% contracte mostenite" de care vorbea ministrul Varujan Vosganian.
O transparenta similara (in limitele practicilor comerciale) intentionam sa o avem si pentru strategia de investitii, in sensul declararii in mod public a domeniilor de investitii de care suntem intersati si a proiectelor pe care intentionam sa le realizam sau le avem in derulare.
Care sunt, concret, directiile in care doriti sa investiti? Sunteti deja implicati in proiecte importante?
Petre Stroe: Intr-un sector ca cel al energiei electrice care are nevoie de investitii si care de la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ofera conditiile dorite de orice investitor, proiectele majore cum ar fi centralele pe cogenerare utilizand gaze naturale, ca si cele nucleare, sunt de mare interes pentru investitori. In acest sens, pe piata de energie din Romania au fost deja demarate de catre doi investitori privati doua proiecte noi de investitii in domeniile amintite mai sus - proiecte la care a fost solicitata sa participe si EGL Romania deoarece are capacitatea tehnica si economica de a deveni partener in cadrul acestor proiecte de investitii demarate de curand.
In cat timp se vor finaliza aceste proiecte?
Petre Stroe: Fiind vorba de investitii private realizate de investitori cu potential tehnic si financiar probat deja, termenele de executie sunt de 1 - maxim 2 ani.
Anul trecut ne spuneati de intentia EGL Romania de a investi si pe zona gazelor naturale. Va mentineti aceasta intentie?
Petre Stroe: Aceasta intentie a inceput sa prinda contur, in sensul ca EGL Romania a intreprins deja primii pasi in directia investitiilor in depozite subterane de gaze naturale.
De altfel, si acest tip de investitie este parte a strategiei grupului elvetian in ceea ce priveste flexibilitatea in aprovizionarea cu gaze a investitiilor proprii.
Reusiti sa tineti pasul cu noile reglementari in domeniu energiei electrice si a gazelor naturale?
Petre Stroe: Activitatea de furnizare gaze naturale si energie electrica pe piata romaneasca, cat si strategia investitionala este doar o parte a activitatii echipei EGL Romania, care acum numara 14 specialisti. Activitatea sustinuta in sensul mentionat mai devreme se impleteste cu permanenta preocupare de adaptare a activitatii noastre la reglementarile din domeniu si la metodele noi de lucru, de abordare a realitatii din domeniu, prin permanenta actualizare a cunostintelor noastre profesionale.
La nivelul EGL AG se organizeaza frecvent cursuri de formare profesionala pentru fiecare domeniu de activitate in parte de la cel financiar/contabil, pana la cel al managerilor de tara.
Desi e un grup multinational si multicultural, EGL AG imprima celor 15 filiale din Europa, precum si membrilor celor 52 de birouri din intreaga lume un mod comun de a actiona si de a fi la curent cu toate noutatile prin implementarea unor proceduri in domeniul managementului riscului si a modului de conduita in afaceri.
De altfel, EGL Romania este singurul furnizor de energie electrica din Romania cu actionariat strain care are o structura transparenta ce poate fi verificata de oricine doreste si - lucru foarte important - care isi desfasoara activitatea conform unor reguli foarte clare si transparente. Al.B.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.