O echipa de cercetatori autohtoni a explorat continentul negru in cautare de specii noi.

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa" din Bucuresti este mai bogat cu peste 37.000 de vietuitoare de pe continentul african (de la insecte pina la vertebrate mici, serpi si sopirle). Speciile au fost culese in urma expeditiilor HAMADA si PUNIA de catre Societatea de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin „Oceanic Club" Constanta.

De asemenea, ei au descoperit specii noi pentru stiinta, cum ar fi un malofog (paduche de pasari) care este implicat in ciclul de transfer al gripei aviare, potrivit lui Razvan Popescu Mirceni, seful expeditiei. O alta specie noua ar fi o musca, nestiuta pina acum in zona Tunisiei.

„O mare parte dintre vietuitoare sint inca in studiu si se fac aprofundari genetice pentru a se intocmi o harta genetica necesara pentru descoperirea de specii noi, cit si diversele inrudiri cu alte specii", precizeaza seful expeditiei.

Negocieri in desert

17.000 de kilometri prin desertul african, nopti cu temperaturi de citeva grade, zile caniculare cu temperaturi de 40 de grade Celsius, toate acestea sint experiente pe care le-au trait mai multe luni exploratorii. „Am fost blocati in desert vreme de o saptamina, fara posibilitati de comunicare, dupa trei furtuni de nisip, dupa mai multe defectiuni inerente ale masinii, dupa discutii interminabile cu politistii locali carora trebuia sa le explicam cu de-amanuntul in limba araba scopul expeditiei noastre pentru a obtine vizarea permiselor de pasaj prin Sahara, putem spune ca am reusit", este de parere Razvan Popescu Mirceni.

Leacuri babesti

Cafeaua de dimineata a fost inlocuita de multe ori cu ceaiuri din plante africane. Membrii expeditiei au ales sa se imunizeze impotriva pericolelor care ii pindeau la tot pasul cu leacuri babesti. Astfel, tintarii au fost alungati prin consumul de vitamina B, care, ajunsa in transpiratie, gonea insectele.

Balega de camila aruncata in focul din jurul taberei i-a ferit de insecte, iar urina de la acest animal le-a tinut loc de dezinfectant. „Stim si respectam si citeva reguli minime de supravietuire: sa scuturam dimineata incaltarile inainte de a le lua in picioare, sa inchidem bine corturile, stim cum arata o vizuina de scorpioni, de serpi...", mai spune Razvan Popescu Mirceni.

Aventura continua Clubul vrea sa continue proiectul TRANSAFRICA, printr-o misiune care sa traverseze Africa de la nord la sud, in perioada noiembrie 2007 - aprilie 2008.