Arhiepiscopul Jozef Michalik a anuntat ca a fost declarat, fara stirea sa, colaborator al fostei politii secrete comuniste (SB), insa a sustine ca nu exista nimic in viata sa care "sa justifice aceasta calificare de colaborator secret". Incercarea ar
Arhiepiscopul Jozef Michalik a anuntat ca a fost declarat, fara stirea sa, colaborator al fostei politii secrete comuniste (SB), insa a sustine ca nu exista nimic in viata sa care "sa justifice aceasta calificare de colaborator secret". Incercarea arhiepiscopului de a se disculpa este contrazisa de numeroasele pagini ale dosarului sau, prezentate de televziunea poloneza. Conform elementelor din dosar, prelatul fusese inregistrat de politia politica in 1975, sub pseudonimul "Zefir", iar colaborarea sa cu SB ar fi incetat in 1978. Aceasta noua dezvaluire coincide cu publicarea, joi, a unui prim raport privind legaturile clerului din Polonia cu fosta politie secreta comunista. Cele 450 de pagini ale raportului explica legaturile dintre Biserica poloneza si SB, expunand in detaliu mecanismele colaborarii anumitor preoti, dar si rezistenta altora, numeroase nume fiind facute publice. Presa poloneza, preluata de ziarul The Telegraph, a relatat in aceste zile si despre cazul unui preot, recrutat de SB, pentru a-l spiona pe Karol Wojtyla, arhiepiscop al Cracoviei, inainte ca acesta sa fie numit Papa. Preotul Mieczyslaw Satory a spionat pentru SB pana in 1980, in schimbul rapoartelor detaliate pe care le facea pe marginea activitatii lui Karol Wojtyla fiind rasplatit cu bani, insulina, citrice, cafea, ciocolata sau bilete la meciurile de fotbal, produse greu de procurat in Polonia comunista. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.