Aproximativ 300 de prelati, maici si credinciosi romano-catolici, in frunte cu Monseniorul Robu si episcopul Damian, au protestat, ieri, in fata sediului Guvernului si a Presedintiei Romaniei, cerand stoparea constructiei de 19 etaje care, din mar
Aproximativ 300 de prelati, maici si credinciosi romano-catolici, in frunte cu Monseniorul Robu si episcopul Damian, au protestat, ieri, in fata sediului Guvernului si a Presedintiei Romaniei, cerand stoparea constructiei de 19 etaje care, din martie 2006, se inalta in preajma Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti. Protestatarii- calugari, calugarite si membri ai clerului romano-catolic si greco-catolic - au intonat rugaciuni si cantece religioase si au ridicat pancarte cu mesajul "Salvati valorile Romaniei! Acum, Catedrala Sf. Iosif! Rugati-va!".
Arhiepiscopul mitropolit romano-catolic, Ioan Robu, a adresat Presedintiei si Guvernului cate o scrisoare, in care se solicita ajutorul sefului statului, Traian Basescu, si al premierului Calin Popescu-Tariceanu pentru stoparea constructiei de 75 de metri inaltime ridicata de firma Millenium, in ciuda protestelor Vaticanului. Scrisorile au fost depuse de purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, parintele Francisc Dobos, si de episcopul Damian, transmite Rompres.
In scrisoarea adresata presedintelui Traian Basescu, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti solicita sefului statului ca, in raport cu prevederile articolului 80 din Constitutia Romaniei, "sa vegheze la respectarea acesteia si buna functionare a autoritatilor publice". "Domnule presedinte, ne-am dori sa faceti aplicarea dispozitiilor art. 86 si art. 87 din Constitutia Romaniei si, fie sa consultati Guvernul in legatura cu problema Catedralei <<Sfantul Iosif>>, in vederea identificarii unei solutii reale, in spiritul legii, fie sa prezidati o sedinta de Guvern care sa aiba pe ordinea de zi aceasta problema, se mai arata in documentul adresat presedintelui Basescu.
Bucurestiul risca raceala Vaticanului
In scrisoarea trimisa premierului Calin Popescu-Tariceanu, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti precizeaza ca a asteptat aplicarea masurilor pe care "Executivul era de asteptat sa le adopte fata de Hotararea Senatului Romaniei nr.40/09.11.2006, hotarare ce aproba Raportul unei Comisii de ancheta legal instituita de cea mai inalta institutie a statului de drept roman, care, investigand construirea imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif din Bucuresti, a constatat o serie de nereguli si a cerut Guvernului sa ia masuri".
Premierului Tariceanu i se socilita, totodata, pentru rezolvarea legala a acestei situatii, ca, in temeiul atributiunilor cu care este investit, sa dispuna Inspectoratului de Stat in Constructii sa opreasca imediat lucrarile de construire ce se efectueaza "in sfidarea legii".
"Cereti Ministrului Culturii si Cultelor si Prefectului Bucuresti sa faca ceea ce legea le impune", se mai solicita primului-ministru.
In finalul scrisorii trimise in atentia premierului Tariceanu, Arhiepiscopul Ioan Robu apreciaza ca "abandonarea noastra in fata unui grup de interese si nesanctionarea nelegiuirii care ni se intampla este de natura sa afecteze grav relatiile cu Biserica Catolica si Sfantul Scaun si sa izoleze Romania in raporturile cu statele catolice din Uniunea Europeana".
Sprijin ortodox
Protestul de ieri a fost sustinut si de Biserica Ortodoxa Romana. "Luand cunostinta de situatia creata prin construirea unui imobil in imediata vecinatate a Catedralei romano-catolice Sfantul Iosif din Bucuresti, impartasim ingrijorarea I.P.S. Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu, a clerului si credinciosilor romano-catolici. Ne exprimam speranta gasirii unei solutii prin care acest sfant locas sa nu fie in nici un fel afectat", se afirma intr-un comunicat al Patriarhiei Romane. De la inceputul agresiunii la adresa Catedralei Sf. Iosif, Asociatia Civic Media a antrenat societatea civila romaneasca pentru crearea unui comitet de initiativa destinat salvarii monumentului istoric si a trimis petitii institutiilor statului si forurilor europene in drept. Pe 25 mai, credinciosii romano-catolici din marile orase ale Romaniei au facut un lant viu in fata bisericilor, in semn de solidaritate cu bucurestenii care cer protejarea Catedralei Sfantul Iosif, construita intre anii 1873 si 1884, dupa planurile arhitectului vienez dr. Friedrich Schmidt. (V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.