Potrivit programului de conformare, Romplumb trebuia sa inchida depozitul de zgura cel mai tarziu la 31.12.2006, depozitul fiind indispensabil in procesul de productie. "Produc in continuare, desi nu au voie sa depoziteze zgura", a spus Ionescu, cons
Potrivit programului de conformare, Romplumb trebuia sa inchida depozitul de zgura cel mai tarziu la 31.12.2006, depozitul fiind indispensabil in procesul de productie. "Produc in continuare, desi nu au voie sa depoziteze zgura", a spus Ionescu, considerand ca vina este a conducerii societatii. El a precizat ca societatea, care este in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului, a beneficiat de subventii in valoare de 168 de miliarde de lei vechi in 2006. "Au vrut sa deconteze aceste sume ca investitii de mediu. Numai ca parte din bani s-a dus pe consolidari de cladiri si achizitii de calculatoare si faxuri", a adaugat seful GNM. El a precizat, la Romplumb, ca se lucreaza cu "noroi de turnatorie", materie prima din Polonia, care, in procesul de productie, produce poluare. "Polonezii au apelat la alte tari, ca sa nu se polueze la ei. Nu este corect ca pe banii contribuabililor romani sa se intample asa ceva", a adaugat Silvian Ionescu. Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, a declarat ca AFM este in proces de mai multi ani cu Romplumb, pentru ca societatea nu plateste taxa de mediu, potrivit legii. Romplumb sustine ca plumbul nu este element poluant.
Silvian Ionescu a atacat dur si conducerea combinatului siderurgic de la Galati - Mittal Steel. El a declarat ca a cerut deja Politiei identificarea tuturor persoanelor din conducerea combinatului pentru ca Garda de Mediu va solicita intocmirea de dosare penale acestora, avand in vedere ca nu au facut demersurile necesare pentru investitiile de protectia mediului. "Directorul de la Mittal are seninatatea sa ne spuna ca evaluarea ofertelor pentru echipamentele de desprafuire se va face la sfarsitul lunii septembrie. Potrivit programului de conformare, instalarea echipamentelor trebuia sa se termine in martie. In aceste conditii este vorba de luarea in deradere a legii", a spus Ionescu. El a precizat ca autorizatia de mediu a combinatului expira pe 17 martie. Pentru ca nu poate inchide combinatul - acolo lucreaza 16.000 de persoane - GNM va face dosare penale conducerii.
Seful Garzii de Mediu a atras atentia ca sunt directori de societati comerciale, mari poluatoare, care incearca sa negocieze prelungirea termenelor de conformare la normele legale. Ionescu acuza ca aceste firme au fondurile necesare, dar nu fac investitiile necesare. El a dat exemplu rafinaria Petrotel - Lukoil, cu cifra de afaceri de un miliard de euro anul trecut, care prefera sa plateasca 20-30 de amenzi in trei ani, pentru ca este mai rentabil decat sa faca investitiile de mediu, evaluate la 30-35 milioane de euro. "Nu avem ce negocia cu domeniile lor", a spus Ionescu.
Potrivit legislatiei comunitare, Romania plateste amenzi daca societatile nu respecta angajamentele de protectia mediului. Agentia Nationala de Protectia Mediului a facut inventarul firmelor care au "cele mai mari sanse" sa nu-si indeplineasca aceste obligatii. Pe primul loc este Mittal Steel, urmata de Romplumb si combinatele chimice de la Turnu Magurele si Savinesti. Se adauga cinci termocentrale, apartinand Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Administratiei si Internelor, urmate de Alum Tulcea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.