Orice director care vinde curent „pe sub masa" va fi demis imediat, iar daca pretul la care vinde chiar si pe bursa va fi suspect, se va trezi cu controale pe cap.

Directorii producatorilor de electricitate care incheie contracte de vinzare in afara bursei vor fi demisi, iar daca, pe piata contractelor bilaterale, preturile de vinzare a energiei vor fi suspecte, va fi sesizat imediat Corpul de Control, a declarat ieri ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

„Ordinul este ca aceia care vor face contracte directe sa fie demisi imediat", a spus Vosganian, care a mai precizat ca, de la inceputul anului, nu s-a incheiat nici un contract direct in afara bursei si nici nu a fost facuta vreo presiune asupra lui in acest sens.

In plus, incepind din 23 februarie, vor fi publicate contractele incheiate pe piata contractelor bilaterale de la bursa, cu preturile finale. Pina acum, bursa de electricitate publica doar preturile de pornire in licitatiile de vinzare, respectiv de cumparare de electricitate. Pe aceasta piata nu s-a ajuns insa sa se tranzactioneze decit 7% din consumul national de electricitate, 30% fiind inca ponderea contractelor directe, incheiate in afara bursei, mostenite din trecut, dupa cum spune Vosganian. Ministrul a precizat insa ca, pe masura ce aceste contracte vor ajunge la scadenta, ele se vor muta pe piata contractelor bilaterale de la bursa, iar acel indice de 7% va creste.

Electrica plinge din nou dupa energie

Se pare insa ca bursa nu-i multumeste pe producatori si pe furnizori, din moment ce preturile nu se intilnesc ca sa se si faca tranzactii. Ieri, distribuitorul Electrica a dezvaluit ca, dupa mai multe licitatii esuate, nu a reusit sa cumpere nici macar un MWh pe care sa-l poata vinde, dupa 1 aprilie, consuma-torilor sai industriali, in conditiile in care are, catre ei, obligatii de vinzare la o putere orara de 250 MW. Electrica a oferit, la cumparare, intre 160 si 166 RON/MWh, in timp ce producatorii au venit cu oferte de vinzare de 169-170 RON. Electrica sustine ca a pierdut multi consumatori pentru ca nu s-a inteles la pret cu producatorii si spune ca negociaza, in prezent, cumpararea de energie din Rusia si Ucraina.

Electrica s-a plins si in decembrie ca nu are de unde sa cumpere energie la preturi rezonabile, iar atunci Vosganian i-a prelungit pina la 31 martie contractele cu producatorii. Ieri, ministrul a spus ca, de aceasta data, nu va mai interveni in favoarea distribuitorului de stat.

Electrificare Cele 150 de sate care au ramas fara energie electrica vor avea curent, pina in 2009, bugetul statului finantind cu 150 de milioane de euro extinderea retelelor. In acesti bani va intra si racordarea noilor cartiere construite de ANL.