Mai multe dosare publicate in ultimele zile la Praga au demonstrat colaborarea cu fosta politie politica cehoslovaca a unor personalitati ale vietii publice. Ca si la Bucuresti, presa ceha a publicat documente conform carora directorul de programe
Mai multe dosare publicate in ultimele zile la Praga au demonstrat colaborarea cu fosta politie politica cehoslovaca a unor personalitati ale vietii publice. Ca si la Bucuresti, presa ceha a publicat documente conform carora directorul de programe al Televiziunii publice ar fi facut parte din "militiile populare", unitati paramilitare controlate de Partidul Comunist.
Cel mai recent caz este cel al fostului premier Josef Tosovsk, acuzat ca a colaborat cu fosta politie politica (StB) inainte de 1989.
Dezvaluirile din presa de la Praga se tin lant. Saptamana trecuta, directorul biroului ceh al Interpol, Pavol Mihal, a fost demis din functie ca urmare a dezvaluirii privind rolul sau de fost agent al serviciilor de informatii ale StB. In aceasta saptamana, Josef Tosovski, fost director al Bancii Centrale si premier in 1998, a fost acuzat ca a colaborat cu StB inainte de 1989. Desi momentul publicarii dosarelor coincide cu venirea la putere a noului guvern de centru-dreapta condus de liberalul Mirek Topolanek, analistii apreciaza ca "este dificil de spus daca seria de dezvaluiri recente are vreo semnificatie politica", din cauza diversitatii domeniilor din care provin fostii colaboratori. Procesul de dezvaluire a trecutului comunist a inceput in 1991, cand Parlamentul de la Praga a adoptat o lege a lustratiei care le interzicea fostilor agenti sa ocupe posturi de rang inalt in administratie, justitie, armata, politie, presa sau firme detinute majoritar de stat. Intr-o prima etapa, accesul la arhive a fost permis doar persoanelor care aveau dosare, ulterior Ministerul de Interne publicand o lista cu circa 75.000 de colaboratori ai fostei politii secrete. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.