Simultan cu discursul necrutator privitor la suspendarea presedintelui Romaniei, social democratii emit, cu frecventa tot mai mare, un altul, diferit. Dar asta nu e totul.

Multi dintre liderii social democrati au pus mina pe Consti
Simultan cu discursul necrutator privitor la suspendarea presedintelui Romaniei, social democratii emit, cu frecventa tot mai mare, un altul, diferit. Dar asta nu e totul.

Multi dintre liderii social democrati au pus mina pe Constitutia Romaniei. Ei nu sint asa de naivi incit sa creada ca inventarul lor de fapte anticonstitutionale atribuite lui Traian Basescu da pe dinafara de adevar. Dimpotriva: in sinea lor recunosc faptul ca un asemenea demers e unul ratat, daca e evaluat din perspectiva adevarului. De altfel, au fost mai multe voci care si-au exprimat chiar si in public rezervele privind greutatea argumentelor pe care PSD le arunca pe piata. Lupta pe care o duc social democratii (si aliatii lor, traditionali sau de conjunctura) cu presedintele Romaniei e dincolo de adevar: e lupta pura pentru putere si pentru influenta. Constitutia Romaniei e un amanunt care e folositor acum, in aceasta batalie, dar care altadata a fost batjocorit sistematic de aceleasi personaje care pretind azi ca sint inocente.

Pesedistii mai stiu inca ceva: daca nu vor reusi sa traga cit mai mult de timp, tentativa de suspendare a presedintelui Romaniei le aduce multe pagube. De pilda, daca se conserva datele problemei de acum, la un eventual vot in Parlament in viitorul imediat, sint mai degraba sanse ca Traian Basescu sa nu fie suspendat. Aceasta este explicatia pentru care, in retorica utilizata de mai multi lideri pesedisti, se regasesc de ceva vreme si referinte clare la un eventual esec al acestui demers. Tactica este inteligenta: se spune ca nu e obligatoriu ca suspendarea sa se si intimple; importanta este lectia care i se serveste presedintelui; important e ca democratia (pe care T. Basescu vrea sa o sugrume cu un stat politienesc) permite ca opozitia sa joace activ; esential este ca presedintele sa fie obligat de zgomotul public creat sa stea in matca lui. Pe scurt: daca salvarea democratiei romanesti cere un asemenea sacrificiu, PSD isi asuma ratarea demersului care are drept tinta suspendarea presedintelui.

Totusi, chiar daca aduce a plan de avarie, tactica de acum a PSD e mai complexa; si nu e de avarie, ci de rezerva. Ideea ca social democratii ar putea rata suspendarea presedintelui, ca si aceea - care pare gogonata de-a dreptul - ca, de fapt, Traian Basescu este demonicul arhitect al acestei imense capcane in care au cazut cei din PSD nu circula de capul lor. Ele ocupa spatiul public si amortesc dezbaterea. E o rezerva de relativa liniste pe care social democratii si-o iau pentru urmatorul pas, enuntat deja ieri, pe mai multe voci: crearea unei Comisii de ancheta care sa analizeze cele 25 de capete de acuzare impotriva lui Traian Basescu. Devine tot mai interesant; in plus, inca nu avem mutarea sefului statului. Dar azi, daca nu apare ceva neprevazut, va vorbi in Parlament.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.