Preturile tranzactiilor cu electricitate vor fi publice dupa intrarea in vigoare a noii legi a energiei, la 23 februarie, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Comertului (MEC), Varujan Vosganian (foto). El a precizat ca
Preturile tranzactiilor cu electricitate vor fi publice dupa intrarea in vigoare a noii legi a energiei, la 23 februarie, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Comertului (MEC), Varujan Vosganian (foto). El a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si-a dat deja acordul pentru publicarea preturilor. "Daca un pret va parea suspect, avem toate mijloacele sa luam masuri, iar la cea mai mica banuiala corpul de control va intra in actiune", a spus Vosganian.
"Si pana la 23 februarie, OPCOM poate face publice preturile, la cerere, dupa ce a primit acest drept de la ANRE, la sugestia mea", a mai spus Vosganian. "Nu vor mai exista baieti destepti, pentru ca energia electrica se va tranzactiona la OPCOM, iar pretul de acolo este pretul pietei", a afirmat Vosganian. "Dupa ce contractele mostenite vor ajunge la scadenta, ele vor trece la piata contractelor bilaterale. Aproape 40% din contractele de energie sunt la preturi reglementate, 30% sunt contracte mostenite, 7% se incheie la piata contractelor bilaterale, iar 12%-15% se incheie la piata pentru ziua urmatoare si pe piata de echilibrare", a mai aratat Vosganian.
El a sustinut ca, de la instalarea in functie, in Romania nu au mai fost incheiate contracte directe de furnizare de electricitate si nu a primit solicitari pentru intermedierea livrarilor de energie. "Ordinul este ca cei care vor face contracte directe sa fie imediat demisi (...) Ma simt destul de singur, ca nimeni nu vine sa-mi ceara sa intervin pentru contracte", a adaugat Vosganian.
La BRM numai contracte bilaterale
Bursa Romana de Marfuri (BRM) va putea sa introduca tranzactii cu energie electrica exclusiv pe platforma contractelor bilaterale, a mai spus Vosganian. "Tranzactiile cu energie electrica reprezinta o problema foarte delicata. O bursa de energie este o structura verticala, care cuprinde platforme de tranzactionare pentru piata din ziua urmatoare, piata contractelor bilaterale si piata de echilibrare. In acest moment, OPCOM este singura bursa de energie", a afirmat Vosganian. El a mentionat ca BRM va putea sa intermedieze tranzactii cu electricitate doar pe platforma contractelor bilaterale. "Bursa regionala de energie ar putea functiona numai la OPCOM", a mai spus Vosganian.
Reamintim, BRM a primit, recent, acceptul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica, primele tranzactii urmand sa aiba loc la 22 februarie.
Termocentralele la primarii
Autoritatile intentioneaza sa urgenteze transferul termocentralelor din Bucuresti, Constanta si Galati catre municipalitati, a mai spus ministrul Economiei. "Am vorbit cu secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, sa grabim acest proces", a afirmat Vosganian. El a amintit, totodata, ca Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda microhidrocentralele aflate in proprietatea Hidroelectrica.
"Dorim sa pornim proiectul Tarnita-Lapustesti, pentru a putea regla sistemul energetic cu necesitatile punctuale de consum", a aratat Vosganian. Pe de alta parte, oficialul a precizat ca procedurile pentru listarea la bursa a companiei Transgaz Medias trebuie sa fie finalizate pana la 2 martie. "Avem o constrangere cu listarea celorlalte companii, pentru ca unele procente din capitalul acestora au fost alocate Fondului Proprietatea", a afirmat ministrul, raspunzand unei intrebari a presei privind listarea la bursa a firmelor din sectorul energetic. El a sustinut ca listarea va viza intre 10% si 15% din capitalul companiilor. Vosganian a reluat ideea potrivit careia listarea la bursa ar putea atrage fonduri de circa un miliard de euro, pentru investitii.
Strategie energetica aprobata prin lege
De altfel, aceste propuneri vor face parte din noua strategie energetica ce urmeaza sa fie elaborata de o comisie din care fac parte reprezentanti ai partidelor politice, ai mai multor ministere, patronate, sindicate si autoritati de reglementare. Proiectul ar putea fi propus spre dezbatere Parlamentului, la propunerea unor membri ai Comisiei de specialitate, iar ministrul Economiei si Comertului (MEC), Varujan Vosganian, sustine aprobarea strategiei sub forma de lege. Prima sedinta a comisiei a avut loc ieri.
Comisia reuneste reprezentanti ai PD (Gheorghe Pogea), PNL (Mircea Ciopraga), PSD (Iulian Iancu), PC (Dan Ioan Popescu) si UDMR (Iuliu Winkler). "Mi se pare normal ca o astfel de strategie sa aiba consultanta din partea partidelor politice", a mai spus ministrul Economiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.