Dan Motreanu, ministrul Agriculturii, a demarat procedurile pentru ca 400 de litri de tuica sa nu mai fie supuse accizarii, in conditiile in care, acum, valoarea acesteia, pentru o cantitate de 50 de litri, este de 375 euro/hl. Potrivit unui comun
Dan Motreanu, ministrul Agriculturii, a demarat procedurile pentru ca 400 de litri de tuica sa nu mai fie supuse accizarii, in conditiile in care, acum, valoarea acesteia, pentru o cantitate de 50 de litri, este de 375 euro/hl. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), ministerul a inaintat o serie de propuneri Ministerului Finantelor Publice pentru "imbunatatirea accizarii tuicii, palincii si rachiurilor, precum si propuneri privind autorizarea instalatiilor in care se produc acestea.
Propunerea ministrului este ca o cantitate de 400 de litri de produs (tuica sau palinca ori rachiuri din fructe, drojdie de vin si tescovina) sa fie scutita complet de plata accizelor; acciza sa fie de 50% din valoarea standard pentru o cantitate mai mare de 400 litri dar care sa nu depaseasca 1000 litri de produs; pentru cantitatea care depaseste 1000 litri de produs plata accizei se va face integral.
MAPDR sustine ca propunerea sa are la baza legislatia comunitara in domeniu si "practicile de productie si accizare a bauturilor traditionale in statele UE, care prevad o accizare redusa pentru realizarea acestora", precizeaza comunicatul. "Consideram ca este necesar ca realizarea acestor produse sa fie incurajata in favoarea micilor producatori prin modul in care sunt accizate si autorizate instalatiile la care se obtin, asa cum se procedeaza in tarile din Uniunea Europeana care au traditie in domeniu si care protejeaza micii producatori", a declarat ministrul Motreanu. MAPDR propune ca beneficiarii facilitatilor fiscale sa fie toti detinatorii de fructe si de subproduse vitivinicole care isi prelucreaza recolta proprie fie la o instalatie proprie (cazan), fie la o alta instalatie de fabricat rachiuri din zona, apartinand altui producator care are cazan ori le prelucreaza la alte cazane industriale, autorizate conform legii. "Nu mi se pare normal ca productia de alcool pentru consum propriu sa fie accizata", a sustinut ministrul Dan Motreanu. In ceea ce priveste autorizarea cazanelor detinute de producatorii de fructe si a micilor distilerii, propunerile MAPDR au in vedere simplificarea procedurilor de autorizare. "Prin aceasta propunere se urmareste instituirea ordinii si legalitatii de functionare a micilor producatori de alcool, dat fiind faptul ca o buna parte a cazanelor detinute de producatorii de fructe sau a micilor distilerii nu sunt inregistrate si autorizate, acestea neputand fi accizate si monitorizate de catre institutiile abilitate, precizeaza comunicatul.
Ministerul Agriculturii atrage atentia ca, potrivit reglementarilor comunitare, tuica, palinca si unele rachiuri sunt produse traditionale romanesti recunoscute ca unice in UE. In plus, aceste produse se realizeaza in zone cu dezvoltare agricola redusa si constituie principala sursa de venituri pentru producatorii acestor zone.
Potrivit negocierilor de aderare, prin Codul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2007, producatorii romani beneficiau de 50 de litri de alcool din fructe, calculate la o tarie de 100 de grade, pentru care acciza este de 375 de euro/hl, adica jumatate din valoarea standard pentru alcool. Pentru restul cantitatii obtinute, producatorii trebuie sa plateasca acciza integral. Cantitatea foarte mica, dar si valoarea accizei ce trebuie platita si pentru aceasta (n.r. - aproximativ 8 lei/litru de palinca) au determinat producatorii sa protesteze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.