Rezolvarea cazului celor doi romani arestati in Irak are in continuare multe necunoscute. Institutiile statului (Ministerul Afacerilor Externe, Administratia Prezidentiala, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Apararii si Comunitatea Nation
Rezolvarea cazului celor doi romani arestati in Irak are in continuare multe necunoscute. Institutiile statului (Ministerul Afacerilor Externe, Administratia Prezidentiala, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Apararii si Comunitatea Nationala de Informatii) implicate in eliberarea celor doi romani retinuti trei luni de zile intr-o baza americana din Irak ascund opiniei publice adevarul despre aceasta criza cu implicatii internationale.
Din informatiile aparute pana acum in presa a rezultat ca exista defectiunile in privinta gestionarii informatiilor la nivelul CNI si CSAT. Intr-un interviu acordat ziarului Ziua, Sergiu Medar, consilier prezidential si seful Departamentului Securitatii Nationale, recunoaste ca nu au fost intocmite documente care sa intre in circuitul informational al Oficiului pentru Informatii Integrate din CNI si ca l-a anuntat telefonic pe Traian Basescu despre cazul celor doi romani. In aceasta situatie se poate explica si "amnezia" lui Traian Basescu la Bruxelles, cand ziaristii s-au interesat de soarta celor doi.
O alta precizare importanta facuta de Medar este aceea ca Traian Basescu s-a implicat personal pentru eliberarea lui Adrian Ganceanu si Nelu Ilie din cauza scandalului declansat in mass-media. Cu alte cuvinte, daca presa nu scria de cei doi romani care zaceau de trei luni intr-o inchisoare din Irak, poate ca si acum acestia erau doar doua numere alaturi de alte sute de suspecti arabi aflati in custodia americanilor.
SRI si SIE s-au spalat pe maini
Din cele spuse de Sergiu Medar rezulta ca SRI si SIE sunt doua servicii de informatii mai eficiente si mai bune decat toate serviciile secrete americane la un loc. Altfel nu se explica cum in mai putin de 15 ore de la momentul in care SIE a luat la cunostinta de acest caz (de la MAE si nicidecum prin metode specifice-n.r.) a "decretat" la unison cu SRI ca nu avem de-a face cu un caz de spionaj si nici ca cei doi ar fi ofiteri acoperiti sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii din Romania. Este foarte curios acest lucru deoarece se stie ca identitatea unui ofiter acoperit este cunoscuta in interiorul unui serviciu doar de cateva persoane si in nici un caz nu exista un tabel unde sa fie trecuti la gramada toti ofiterii acoperiti si la care sa aiba acces oricine. Potrivit Legii de organizare si functionare a SIE, sursele de informare nu pot fi dezvaluite fata de nimeni si in nici o imprejurare. In aceasta situatie, chiar daca generalul Medar i-ar fi cerut acest lucru lui Claudiu Saftoiu, SIE nu ar fi putut da curs solicitarii. Asta cu atat mai mult cu cat chiar seful Departamentului Securitatii Nationale recunoaste ca nu a existat un circuit informational pe baza unor documente scrise in privinta situatiei si statutului "electricianului" Ilie si a "tamplarului" Ganceanu. Daca luam de bune declaratiile lui Medar si cele furnizate de MAE, potrivit carora situatia celor doi era una consulara de competenta MAE, atunci de ce nu a fost rezolvata la nivelul MAE si s-a asteptat interventia in forta a sefului statului.
Implicarea generalilor Armatei
Un alt aspect care a trecut neobservat este acela al implicarii directe a generalilor Armatei Romaniei in eliberarea celor doi si gazduirea acestora intr-o baza romaneasca din Irak. Pe de o parte Sergiu Medar spune ca Ilie si Ganceanu nu au nici o treaba cu Directia Generala de Informatii a Apararii, iar pe de alta parte importanti generali romani aflati in Irak au intervenit pentru eliberarea si transportul celor doi de la Bagdad la Tallil pentru a fi adusi acasa.
Contradictiile care reies din declaratiile celor mai importante persoane care au avut tangenta cu acest caz denota modul dezastrus al functionarii CNI si controlului parlamentar asupra Oficiului Integrat pentru Informatii. Este inexplicabil cum un posibil caz de spionaj petrecut intr-o baza americana a fost tratat la Bucuresti ca o problema consulara si de ce subiectul nu a fost adus la cunostinta membrilor CSAT si discutat in sedinta din decembrie 2006.
Pana una - alta, toate oalele s-au spart in capul lui Razvan Ungureanu. In schimb, Claudiu Saftoiu a scapat fara nici o sanctiune, dovedindu-se faptul ca seful statului isi protejeaza colaboratorii apropiati.
Sergiu Medar a explicat pentru Ziua ca nu au existat documente scrise la Comunitatea Nationala de Informatii pe tema arestarilor din Irak, ci totul s-a facut verbal
De ce nu a fost informat Oficiul pentru Informatii Integrate?
Va prezentam interviul acordat Ziarului Ziua de catre Sergiu Medar, consilier prezidential si seful Departamentului Securitatii Nationale.
Vreu sa spun cum s-a intamplat si cum s-a procedat. Dupa mine nu sunt defectiuni in sistem.
Va rog.
In seara zilei de 8 noiembrie 2006, eu am fost informat verbal de catre SIE referitor la faptul ca au fost arestati cei doi romani in Irak. Am intrebat imediat la SIE daca a fost informat Ministerul Afacerilor Externe si mi s-a raspuns pozitiv. In acelasi timp am cerut si SIE si SRI sa verifice in bazele proprii de date daca figureaza cei doi.
Ca ce? Ca angajati
ai lor sau ca ce?
Nu ca angajati. Daca figureaza ca oameni care ar fi avut antecedente in diferite forme de incalcare a legii.
La Directia Generala
de Informatii a Apararii
v-ati adresat?
Basescu a fost
informat telefonic
Nu, pentru ca la DGIA treaba era simpla. Era in zona Mosul, iar in zona Mosul nu avem trupe si armata nu desfasoara actiuni. Si orice actiune ar fi desfasurat DGIA, le desfasura in folosul trupelor. Ori neavand trupe in zona de acolo, nu aveau de ce sa desfasoare actiuni de informatii. Aici lucrurile erau simple.
Imediat dupa ce am primit informarea de la SIE, in urmatoarele 5 minute l-am informat telefonic pe domnul presedinte. I-am spus ca in cursul zilei urmatoare vom afla exact despre ce este vorba. A doua zi, dimineata, eu am primit de la SIE si de la SRI, tot verbal, faptul ca nu figureaza in bazele lor de date. In momentul acela era clar ca nu este o actiune de spionaj. Sunt doi oameni care au facut niste poze, incalcand regulamentele bazei. I-am prezentat domnului presedinte datele si s-a hotarat ca problema este de resortul Ministerul Afacerilor Externe. Din acel moment a trecut la MAE.
Acum, se pune intrebarea de ce nu a fost informat Oficiul pentru Informatii Integrate (componenta a Comunitatii Nationale de Informatii-n.r.). Pentru ca ar fi trebuit sa intre un document scris in Oficiul pentru Informatii Integrate. Nu a fost informat deoarece termenul fiind foarte scurt, s-a vazut ca nu e o problema de securitate nationala. Totul s-a intamplat de seara pana a doua zi dimineata in jurul orei 9.00 sau 10.00. Nefiind o problema de securitate nationala, nu avea rost sa apara un raport de la SIE catre Oficiul de Informatii Integrate in care sa explice, si in final sa spuna ca nu e o problema de securitate nationala. Nici nu ar fi introdus-o. Observandu-se in mai putin de 24 de ore ca nu e o problema de securitate nationala, ci una consulara, s-a intrat pe linie consulara. Din acest motiv nu a aparut in buletinul de informatii integrate si nici nu a circulat un document scris din partea SIE catre CNI.
Nu figurau in bazele
de date ale SRI si SIE
Da, dar intr-un comunicat de presa pe care SIE l-a emis la data de 1 februarie 2007, se mentioneaza ca, "Serviciul de Informatii Externe a demarat masuri in conformitate cu atributiile sale si anume a efectuat verificarile necesare, nerezultand indicii conform carora cei doi cetateni romani ar fi actionat in interesul unor servicii sau organizatii ostile", dar nu se specifica daca in interesul unor organizatii sau servicii romanesti.
Nefigurand in bazele de date, nu actionau nici pentru organizatii ostile si cu atat mai putin pentru cele romanesti.
Se mentioneaza in comunicatul de la SIE: "Totodata, s-a evidentiat faptul ca cetatenii romani au incalcat, din motive ce urmeaza sa fie elucidate la finalul anchetei, reglementarile specifice zonei in care isi desfasurau activitatea." Ancheta cui?
Ce au facut acolo, doua, trei luni. Exact. Ancheta administrativa, judiciara, care o desfasura paza respectiva. Mai e un aspect care trebuie luat in considerare. In toate cele trei luni, eu am avut mai multe intalniri cu reprezentanti ai serviciilor de informatii ai SUA sau ai celorlalte state ale Coalitiei. Niciodata un asemenea subiect nu a aparut. Daca era cat de cat o suspiciune din partea lor, mi-o spuneau sau ma intrebau. Le dadeam detalii, relatii.
Totusi, din Legea de organizare si functionare a SIE rezulta ca face informari catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pe orice domeniu care vizeaza SIE. De ce nu a existat o informare a SIE catre membrii CSAT?
Pentru ca nu mai era cazul. A doua zi dimineata s-a lamurit ca nu era o problema de securitate nationala si atunci SIE nu avea de ce sa trimita o informare scrisa la CSAT in care sa spuna ca au facut unii fotografii acolo si au incalcat regulile bazei.
Si atunci, cum va explicati ca a trenat atat timp implicarea autoritatilor romane pentru eliberarea celor doi?
Imi este greu sa spun. Asta este o problema care trebuie sa se discute cu MAE.
Daca tinem cont de declaratia facuta de presedintele Traian Basescu care anunata ca se va implica si, in mai putin de 24 de ore de la momentul anuntului, cei doi au fost eliberati. Adica, trei luni de zile nu s-a miscat nimic si intr-o zi s-a rezolvat totul.
De pe 9 noiembrie dimineata si pana la eliberarea lor nu a fost o problema de securitate nationala. A fost o problema consulara a MAE.
Pai si atunci, cum explicati evolutia in acest caz dupa anuntul sefului statului care spunea ca se va implica?
Pentru ca, deja, era foarte puternic mediatizata.
Am inteles.
SIE refuza sa raspunda
In urma cu doua zile am adresat urmatoarele intrebari Serviciului de informatii Externe:
1. A fost informat oficial de catre SIE premierul Calin Popescu Tariceanu despre situatia retinerii celor doi romani in Irak? Daca da, cand s-a intamplat acest lucru? In cazul unui raspuns negativ, de ce nu a fost informat?
2. Care sunt institutiile abilitate pe care SIE le-a informat despre cazul celor doi romani retinuti in Irak?
3. In comunicatul de presa emis de SIE in data de 1 februarie 2007 se mentioneaza ca, "Serviciul de Informatii Externe a demarat masuri in conformitate cu atributiile sale si anume a efectuat verificarile necesare, nerezultand indicii conform carora cei doi cetateni romani ar fi actionat in interesul unor servicii sau organizatii ostile." Au fost efectuate cercetari privind posibila colaborare a celor doi romani ca agenti sau ofiteri de informatii ai serviciilor romane de informatii? Ati primit raspunsuri in acest sens din partea SRI si DGIA? Mentionam ca, pana la inchiderea editiei, SIE nu a dat curs solicitarilor noastre. Stim cu certitudine ca aceste intrebari au ajuns pe biroul lui Claudiu Saftoiu, dar acesta a refuzat sa dea curs solicitarii ziarului ZIUA.
Tariceanu nu a fost informat de SIE
Biroul de Presa al Guvernului Romaniei ne-a anuntat oficial ca "primul-ministru Calin Popescu Tariceanu nu a primit de la Serviciul de Informatii Externe informatii referitoare la situatia celor doi romani retinuti in Irak". Legal, SIE ar fi trebuit sa il informeze pe Tariceanu deorece acesta este vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Potrivit legii de organizare si functionare, "Serviciul de Informatii Externe face parte din sistemul national de aparare. Activitatea sa este organizata si coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Anual sau ori de cate ori se impune, directorul Serviciului de Informatii Externe prezinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii rapoarte referitoare la modul de indeplinire de catre Serviciul de Informatii Externe a atributiilor ce ii revin". Rezulta ca SIE era obligat prin lege sa informeze membrii CSAT despre faptul ca exista un posibil caz de spionaj intreprins impotriva unui aliat de catre doi cetateni romani.
Suparati pe ziaristi
Tamplarul Adrian Ganceanu (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, care lucrau pentru o firma americana, subcontractor al US Army, intr-o fabrica dintr-o baza militara americana, au fost retinuti trei luni de zile de autoritatile militare americane din Irak, deoarece au filmat si fotografiat fara autorizatie intr-o baza militara. Fara a fi acuzati oficial de spionaj, asupra lor a planat aceasta suspiciune timp de trei luni de zile si nici pana in momentul de fata nu au fost informati asupra acuzatiilor aduse. La intoarcerea in Romania, acestia s-au aratat deranjati de faptul ca presa a relatat despre situatia lor din Irak si au tinut sa multumeasca numai Ministerului de Externe, Armatei romane si sefului statului pentru eliberarea lor. Cu toate acestea, potrivit declaratiilor lui Sergiu Medar, cei doi au fost eliberati atat de repede tocmai din cauza mediatizarii cazului lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.