Motiunea anti-Macovei a fost adoptata, ieri, in plenul Senatului, cu 81 de voturi "pentru" si 46 "impotriva". In conditiile in care Opozitia insumeaza 73 de voturi, este evident ca liberalii si udemeristii au tradat intelegea din Coalitie. "De-mi-si-
Motiunea anti-Macovei a fost adoptata, ieri, in plenul Senatului, cu 81 de voturi "pentru" si 46 "impotriva". In conditiile in care Opozitia insumeaza 73 de voturi, este evident ca liberalii si udemeristii au tradat intelegea din Coalitie. "De-mi-si-a, de-mi-si-a", au strigat in cor senatorii Opozitiei la aflarea rezultatului. Inaintea votului, s-au pronuntat in favoarea motiunii senatorii de la PSD, PRM si PC. Adoptarea unei motiuni simple nu presupune decat o simpla avertizare si nu are drept consecinta demiterea ministrului. Insa, liderul PC l-a amenintat pe premierul Tariceanu ca daca nu o va inlatura pe Macovei va initia o motiune de cenzura impotriva Guvernului. Prins intre ciocan si nicovala, liderul PNL se va folosi de pretextul motiunii de cenzura pentru a scapa de omul lui Basescu, Monica Macovei.
Ministrul a respins acuzatiile
Ministrul Justitiei Monica Macovei a tinut sa desfiinteze, in discursul sau, toate acuzatiile pe care conservatorii i le-au adus, sustinand ca motiunea este un text antireforma si nefondata. Ea a luat punct cu punct toate reprosurile semnatarilor motiunii si a prezentat contraargumentele. "Din toate argumentele prezentate rezulta ca aceasta motiune este fara temei real si nejustificata", a declarat Macovei. Ministrul Justitiei i-a intrebat pe senatori de ce timp de doi ani au lasat-o sa faca aceasta reforma pentru care ei o acuza acum ca nu a avut un plan. Ministrul a precizat ca niciodata, in ultimii 16 ani, nu s-au facut mai mult in justitie decat s-a facut in timpul mandatului sau. Referitor la Agentia Nationala de Integritate, Macovei a aratat ca, desi in alte state ale Uniunii Europene nu exista un organism similar, nu inseamna ca Romania nu trebuie sa aiba o astfel de agentie independenta.
Reprosuri pentru lipsa de comunicare
Dezbaterile la motiune au fost relativ calme, singurul care s-a dat in spectacol fiind liderul PRM C. V. Tudor. Cu toate acestea, si senatorii Opozitiei si cei ai Puterii i-au reprosat lui Macovei proasta conlucrare cu Parlamentul. "Alianta D.A. asteapta mai multa conlucrare din partea ministrului Justitiei cu Parlamentul si Guvernul si ca nu va sustine aceasta motiune simpla", a sustinut liberalul Mario Oprea. Pesedistul Ioan Chelaru a acuzat-o pe Macovei ca intretine o stare de tensiune periculoasa in domeniul Justitiei. "Justitia este, astazi, in tensiune, o tensiune indusa si neproductiva, periculoasa pentru aspectul general. Principalul factor de criza il reprezinta atitudinea Monicai Macovei. Domnia sa s-a comportat, de la investitura pana astazi, ca si cum ar fi trebuit sa-si demonstreze propria rea-vointa", a declarat Chelaru. Udemeristul Valentin Zoltan Puskas a declarat ca textul motiunii are "observatii pertinente" privind lipsurile din sistemul judiciar. Senatorul PC Gheorghe Constantin a sustinut ca Monica Macovei are ca unic scop "cosmetizarea imaginii de singurul om capabil din Romania".
Vadim si-a facut numarul
"Traian Basescu si Monica Macovei au apucaturi bahice si sufera amandoi de mania persecutiei", s-a dezlantuit Vadim de la tribuna Senatului. De altfel, circul facut de Vadim este un preambul la discursul pe care astazi presedintele Traian Basescu il va tine in Parlament. Liderul peremist a mai spus ca in textul raspunsului dat de catre ministru ca replica a motiunii apar "mostre de aroganta". "Draga dumneavoastra de ANI este cea mai jenanta forma de politie politica", a afirmat liderul PRM, spunandu-i Monicai Macovei: "Sunteti reprezentanta sexului aproape frumos. Sunteti Ana Pauker in pantalonii vaduvei lui Mao Tze Dun", a completat Vadim in vociferarile senatorilor Aliantiei. (Valentina DELEANU, Roxana ANDRONIC)
Discursul prezidential nu va fi urmat de nici o dezbatere
Parlamentul doar il asculta pe Basescu
Parlamentarii nu vor dezbate astazi mesajul presedintelui. Birourile Permanente reunite au decis convocarea unei sedinte comune a celor doua Camere, pentru astazi, la ora 17.00, pentru a raspunde solicitarii presedintelui Traian Basescu de a adresa un mesaj pe probleme de politica interna ale Romaniei. "In aceasta situatie, nu putem avea dezbateri in Parlament urmand sa analizam, in functie de mesajul transmis, daca e necesara o noua sedinta, pentru a dezbate subiectele abordate de presedinte", a declarat ieri Ioan Muntean (deputat PSD), dupa sedinta Birourilor Permanente. El a explicat ca, potrivit Constitutiei, parlamentarii nu au dreptul la declaratii politice dupa interventia sefului statului. "Numai in situatia in care aceasta tema poate acoperi si alte subiecte care ar deranja Parlamentul, se poate organiza o alta sedinta a Parlamentului. Daca spunea ca va aborda o tema care ne intereseaza si pe noi, atunci puteam solicita dezbateri. Dar nu e cazul", a completat Muntean. La randul sau, senatorul liberal Norica Nicolai a spus ca parlamentarii asteapta, in mod concret, un demers al presedintelui cu privire la viitorul tarii. "Asta inseamna probleme de politica interna. Nu vreau sa cred ca va veni si va declansa un atac la adresa institutiilor statului si a clasei politice", a spus Norica Nicolai. Pe de alta parte, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor s-a dezlantuit din nou intr-un atac furibund impotriva lui Traian Basescu ("e un om terminat", "nu apuca inceputul verii") si a Monicai Macovei. El a mai spus ca va cere astazi in Parlament ca partidele poltice sa-si exprime punctul de vedere vizavi de discursul lui Traian Basescu. "Vom veni cu rechizitoriul Flota, cu marturii scrise si cu poze ale vilelor lui si ale copiilor lui", a adaugat seful PRM. (R.A.)
Liberalii le-au aratat pisica democratilor
"Putem sa guvernam si voi sa faceti opozitie"
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu le-a aratat democratilor lui Boc pisica guvernului restrans, luni seara, in sedinta conducerii Aliantei DA, avertizand ca liberalii iau in calcul formarea unui Executiv minoritar care sa teleporteze PD in Opozitie. "Daca tot vedem ca nu ne intelegem, rabdarea noastra se apropie de final. Sa stiti ca putem sa guvernam si voi sa faceti opozitie", l-a amenintat Antonescu pe Boc, potrivit unor surse liberale. De fapt, democratii si liberalii s-au ciondanit ore in sir, motivul fiind solicitarea lui Boc ca PNL sa nu voteze motiunea anti-Monica Macovei. Sursele ne-au precizat ca, la auzul doleantei democrate, liberalii au cerut, la randul lor, ca PD sa iasa public cu o declaratie oficiala de sustinere a Cabinetului Tariceanu. Emil Boc a raspuns ca "momentul politic" nu este "propice" si a invocat necesitatea "unitatii Aliantei DA". Potrivit surselor, argumentele presedintelui PD au starnit nervozitate in tabara liberala, oamenii lui Tariceanu sustinand ca democratii nu isi aduc aminte de Alianta decat atunci cand sunt in joc interesele partidului. "Aici toti spuneti ca vreti sa guvernam impreuna si ca suntem impreuna in Alianta. Apoi insa, la orice iesire a lui Basescu, faceti pasul inapoi", a acuzat Antonescu, potrivit surselor citate. De asemenea, liberalii i-au intrebat retoric pe democrati unde era unitatea Aliantei cand au avut loc certuri pe marginea portofoliului Economiei si cand Atanasiu a fost indepartat de la Aparare. Una peste alta insa, liberalii i-au asigurat pe pedisti ca nu vor vota motiunea anti-Macovei deoarece acest lucru ar reprezenta un vot de blam impotriva propriului Executiv. (Razvan GHEORGHE)
Reprosurile Coalitiei catre Macovei
Intarzie si e prea iute la manie
"Votul de azi, de la motiune, este de sustinere, asa cum au declarat in mod constant senatorii Puterii", a declarat ieri ministrul Justitiei Monica Macovei, dupa intalnirea cu senatorii PD, PNL si UDMR. Potrivit unor surse parlamentare, discutiile din interior nu au fost insa in termeni tocmai amiabili, parlamentarii tragand-o la raspundere pe Macovei pentru atitudinea sfidatoare pe care a afisat-o vizavi de Parlament. Liderul grupului Aliantei PNL-PD, Puiu Hasotti, i-a reprosat ministrului Justitiei ca nu da curs invitatiilor de a fi prezenta in Parlament, la dezbaterea diferitelor proiecte de lege, iar cand vine, intarzie peste masura. O alta nemultumire au reprezentat-o atacurile repetate la adresa Guvernului si, in special, la adresa premierului Calin Popescu Tariceanu. Senatorii au mai certat-o si pentru declaratiile publice pe care le-a facut si in care a sustinut ca Parlamentul nu-i sustine proiectele de lege. Senatorul UDMR Verestoy Atilla i-a adus aminte ministrului Justitiei de acuzatiile facute parlamentarilor cu privire la masacrarea legii ANI in Senat si Camera Deputatilor, lucru care, a sustinut el, nu este adevarat. "I s-a mai reprosat ca e cam iute la manie. Se pare ca a inteles nemultumirile noastre", au declarat sursele parlamentare citate. (Valentina DELEANU)
Motiunea e obligatorie pentru Guvern
Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu (PSD) a raspuns ieri opiniilor conform carora votul dat pe o motiune simpla nu implica nici un fel de repercusiuni, aratand ca motiunea este un act juridic si, odata adoptata, devine obligatorie pentru Guvern. Potrivit Mediafax, Nicolae Vacaroiu a declarat ca, "in conformitate cu prevederile Constitutiei, Parlamentului Romaniei poate da trei acte juridice: legea, hotararea Parlamentul si motiunea". Presedintele Senatului a aratat ca, "pe cale de consecinta, motiunea este un act juridic, care se publica in Monitorul Oficial". El a citat articolul 153 din Regulamentul Senatului, unde "se specifica ca motiunea simpla, odata adoptata, devine obligatorie pentru Guvern si pentru toate celelalte institutii ale statului" si a mentionat ca Regulamentul Senatului are caracter de lege organica. Intrebat daca este posibil ca premierul sa nu tina cont de votul Senatului, in privinta demiterii ministrului Monica Macovei, presedintele Senatului a declarat: "Sigur, in Romania este posibil orice". (R.G.)
PC invoca Independenta judecatorilor
Conservatorii ii reprosaza ministrului Justitiei Monica Macovei, in motiunea simpla dezbatuta ieri la Senat, ignorarea repetata a indatoririi de a participa si sustine in comisii si plen initiativele promovate si atacarea constanta a Parlamentului. Monicai Macovei i se reproseaza incalcarea repetata a independentei judecatorilor si procurorilor prin declaratii cu rol de indicatie, precum si favorizarea prin incompetenta si superficialitate a punerii in libertate si a sustragerii de la raspunderea penala a inculpatului Omar Hayssam. In finalul motiunii PC, senatorii solicita Guvernului demiterea ministrului Monica Macovei; promovarea proiectului de lege privind numirea procurorului general si a sefului DNA, la propunerea CSM si nu a ministrului Justitiei; promovarea urgenta a proiectelor de lege necesare procesului de intrare in UE. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.