Gestul liderului PD vine dupa ce presedintele Basescu a retrimis Parlamentului, saptamana trecuta, legea care acorda anumite scutiri fabricilor autohtone de bere, sustinand ca exista oameni politici care nu fac altceva decat "legi pentru infractor
Gestul liderului PD vine dupa ce presedintele Basescu a retrimis Parlamentului, saptamana trecuta, legea care acorda anumite scutiri fabricilor autohtone de bere, sustinand ca exista oameni politici care nu fac altceva decat "legi pentru infractori".
Boc a sustinut ca atat el, cat si presedintele executiv Adriean Videanu, i-au solicitat lui Mocanu, cu mai mult timp in urma, sa isi retraga propunerea legislativa, insa deputatul a introdus-o in Parlament "pe usa din dos".
Liderul PD a precizat ca, dupa ce a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, legea a fost votata "de conjunctura, pe un interes general, fara acordul PD". "Fara sa-si dea seama, (parlamentarii PD - n.red.) au votat la gramada", a justificat Boc cererea de a fi sanctionat doar "autorul moral" al legii, Alexandru Mocanu.
Prima initiativa
Prima initiativa legislativa a lui Mocanu, dupa ce a ajuns deputat de Teleorman, in februarie 2005, in urma demisiei lui Adriean Videanu din Legislativ, a fost cea privind aprobarea unor masuri financiare pentru societatile comerciale din industria berii.
Acuzat ca proiectul sau ar favoriza cercuri de interese apropiate lui, Mocanu si-a retras initiativa in primavara anului trecut. Ulterior, o propunere legislativa cu prevederi asemanatoare, dar avand alti initiatori, a trecut prin Parlament si a ajuns la promulgare. Propunerea legislativa este semnata de trei deputati PD - Dragus Radu Catalin, Man Mircea si Movila Petru, de liberalul Cristian Mihai Adomnitei, conservatoarea Iordache Gratiela Denisa, precum si de deputatul independent Cristian Boureanu (membru PLD).
Proiectul, adoptat de Camera Deputatilor cu 123 de voturi "pentru", 77 "impotriva" si 16 abtineri, prevede ca se scutesc la plata obligatiile fiscale restante la 31 decembrie 2003, si dobanzile aferente, reprezentand accize, impozit pe profit si TVA, datorate de IMM-urile din industria berii care au o capacitate de productie mai mica de 200.000 hl/an si care sunt, conform standardelor definte de legislatie, "in dificultate". Exceptie fac obligatiile cu retinere la sursa si TVA datorat in vama.
Avertizat de liberali
In noiembrie 2006, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat presedintelui Basescu sa trimita Parlamentului spre reexaminare legea, apreciind ca adoptarea acestui act normativ ar fi o discriminare fata de producatorii care si-au platit datoriile la stat, favorizand grupuri de interese. Surse liberale sustineau, conform Mediafax, ca Mocanu ar fi fost interesat in adoptarea proiectului de lege intrucat sotia sa ar avea legaturi cu fabrica de bere din Rosiorii de Vede SC Bere si Malt Robema. Robema avea, conform situatiei Ministerului Finantelor, cele mai mari datorii catre bugetul de stat dintre micii producatori de bere. Saptamana trecuta, seful statului a cerut reexaminarea Legii, dupa ce, la sedinta de bilant a DNA, a dat-o exemplu de impletire "intre infractori si oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.