Aceasta este valoarea maxima a platilor compensatorii care se vor acorda daca cele 28 de societati de stat al caror faliment a fost aminat cu sase luni se vor inchide.

Cei aproape 15.000 de angajati din cele 28 de companii de stat pe
Aceasta este valoarea maxima a platilor compensatorii care se vor acorda daca cele 28 de societati de stat al caror faliment a fost aminat cu sase luni se vor inchide.

Cei aproape 15.000 de angajati din cele 28 de companii de stat pentru care autoritatile au aminat cu sase luni intrarea in insolventa vor primi plati compensatorii de 284,7 milioane de lei (circa 84 de milioane de euro) in cazul in care privatizarea esueaza si toti angajatii vor fi disponibilizati. Pe lista celor 28 de societati sint companii pe care statul a incercat sa le vinda in mai multe rinduri, dar fara rezultat, ca Electroputere, Tractorul, Rulmentul sau mai multe companii din industria de aparare.

Bani pentru trei ani

Potrivit ordonantei care reglementeaza platile compensatorii, disponibilizatii vor primi, pe linga ajutorul de somaj, o suma egala cu doua salarii medii nete pe economie in momentul concedierii, la care se adauga un venit de completare egal cu diferenta dintre salariul net si ajutorul de somaj, venit care se acorda pentru maximum 36 de luni, in functie de vechimea celui care va fi disponibilizat. In cazul in care, in termen de sase luni, nu se vor gasi solutii pentru cele 28 de societati, efortul financiar bugetar pentru disponibilizarea tuturor salariatilor, conform Ordonantei 116/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se ridica la o suma maxima de 284,71 milioane de lei, potrivit unor surse din cadrul AVAS, citate de MEDIAFAX.

Din lista celor 28 de societati, cei mai multi salariati se afla la Electroputere Craiova (2.656), Rulmentul (2.263) si Tractorul (1.926 de persoane). AVAS are la dispozitie sase luni in care societatile sint ferite de falimentul pe care l-ar putea solicita creditorii. Pentru citeva dintre societati, strategia AVAS presupune intrarea in lichidare voluntara, urmata de vinzarea fluxurilor viabile si de cea a activelor secundare pentru plata datoriilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.