Activitatile umane, in special utilizarea combustibililor fosili, sunt responsabile in proportie de 90% de incalzirea climei in ultimii 50 de ani, lucru ce va duce la o crestere a nivelului marii, timp de circa un mileniu. Aceasta este concluzia alar
Activitatile umane, in special utilizarea combustibililor fosili, sunt responsabile in proportie de 90% de incalzirea climei in ultimii 50 de ani, lucru ce va duce la o crestere a nivelului marii, timp de circa un mileniu. Aceasta este concluzia alarmanta a expertilor din cadrul Grupului interguvernamental privind evolutia climei (GIEC), care au prezentat, ieri, la Pars, un raport pe aceasta tema, sub egida ONU. Acestia sunt convinsi ca factorul uman este responsabil in mare parte "de cresterea temperaturii medii globale, inregistrata la jumatatea secolului XX", estimand "o estimare mai buna" a incalzirii asteptate pana la sfarsitul secolului, cand temperatura va creste cu 1,8 pana la 4 grade Celsius, fata de perioada 1980-1999. Acestea sunt valorile medii, iar incalzirea ar putea fi mai puternica, ajungand pana la 6,4 la suta, arata cel mai sumbru scenariu expus de specialisti. Totodata, raportul avertizeaza ca "foarte probabil ca valurile de caldura extrema si precipitatiile abundente sa devina mai frecvente, la fel ca si intensificarea ciclonilor tropicali, a precipitatiilor, a taifunurilor si uraganelor". Potrivit documentului, nivelul marii va creste cu 18 pana la 58 de centimetri pana la sfarsitul secolului. Aproximativ 500 de cercetatori s-au reunit pentru a publica al patrulea raport al GIEC, dupa patru zile de negocieri cu usile inchise desfasurate la Paris. "Daca ultimul raport al GIEC (in 2001) era un apel la trezire, acesta este un semnal de alarma", a reactionat asociatia Greenpeace. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.