Planeta se incalzeste primejdios si noi, oamenii, suntem de vina! Asa ar putea fi rezumate concluziile raportului Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbarea Climaterica, dat publicitatii la 2 februarie. Nimic nou pentru comunitatea stiintifica
Planeta se incalzeste primejdios si noi, oamenii, suntem de vina! Asa ar putea fi rezumate concluziile raportului Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbarea Climaterica, dat publicitatii la 2 februarie. Nimic nou pentru comunitatea stiintifica internationala, care avertizeaza de ani de zile cu privire la consecintele catastrofale ale fenomenului. Este, insa, pentru prima data cand acesta este prezentat ca o realitate incontestabila, dovedita, si nu doar drept "ipoteza de lucru". In ciuda uriaselor presiuni politice (generate de interese economice si mai mari), savanti de pe toate meridianele au refuzat sa mai accepte formulari ambigue. Dupa trei ani de studii complexe, derulate sub egida ONU, si supervizate de reprezentantii a 113 guverne, concluziile nu mai lasa loc de echivoc: dezastrul spre care ne indreptam este provocat de emisiile de gaze cu efect de sera, produse in primul rand de arderea combustibililor fosili. O lovitura grea pentru toate industriile energofage, dar mai ales pentru puternicele companii petroliere. Care se straduiesc de ani de zile sa acrediteze doua teorii alternative: fie ca incalzirea globala pur si simplu nu exista, fie ca ea are alte cauze decat activitatea umana. Comunitatea stiintifica ridiculizeaza aceste teze, comparandu-le cu campaniile sponsorizate, in urma cu cateva decenii, de industria tutunului pentru a demonstra ca fumatul nu dauneaza deloc sanatatii. Chiar si Administratia Bush - pana acum portdrapelul scepticismului in privinta schimbarilor climaterice - promite acum sprijin pentru gasirea si implementarea surselor nepoluante de energie. Batalia mediatica nu s-a incheiat, insa.
Profetii sumbre
Planeta va cunoaste in urmatoarele decenii schimbari ireversibile. Unele dintre ele sunt deja imposibil de oprit. Multe au inceput sa se manifeste de cativa ani buni.
Calota polara se topeste. Nivelul oceanelor creste. Fenomene meteorologice extreme sunt din ce in ce mai frecvente. Specialistii avertizeaza ca acesta este numai inceputul. Viitorul va fi cu mult mai dramatic. Lumea, asa cum o stim astazi, risca sa dispara. Desertul va inghiti regiuni intinse, in timp ce altele vor fi acoperite de ape. Mii de specii sunt condamnate la disparitie. Ecosisteme intregi vor fi distruse. Marea bariera de corali - cel mai mare organism viu al planetei - trage deja sa moara. Se va intampla, probabil, in timpul vietii noastre. Pentru generatia urmatoare, zapezile de pe Kilimajaro, dar si statiunile de schi din Alpi vor deveni istorie. Nimeni nu va avea, insa, timp sa se gandeasca la asemenea frivolitati, in fata unor provocari mult mai grave. Seceta, valurile de canicula ucigasa, tornadele, uraganele, inundatiile devastatoare vor avea un impact economic greu de anticipat. Marile companii de asigurari au intrat deja in panica. "Adaptarea in timp util a sistemului nostru socio-economic ar putea sa devina imposibila" - avertiza un studiu intocmit recent de Swiss Re, al doilea grup de reasigurari din lume. Specialistii companiei, citati de Reuters, anticipau ca, din cauza efectelor incalzirii globale, firmele din bransa ar putea avea de achitat, in viitor, despagubiri in valoare de 30-40 de milioane de dolari pe an. Echivalentul unui atac terorist de magnitudinea celui de la World Trade Center. La nivelul intregii industrii de asigurari, costurile s-ar putea dubla in urmatorii zece ani.
Un studiu comandat de Pentagon avertiza, de altfel, inca din 2003, ca schimbarile climaterice si nu terorismul reprezinta principala amenintare a secolului XXI. Autorii - Peter Schwartz, consultant pentru CIA si fost director de strategie la Royal Dutch/Shell Group, si Doug Randall de la Global Bussiness Network - luau in calcul si o serie de factori ignorati de rezervata cercetare patronata de ONU: explozia demografica, migratiile fortate, criza energetica, izbucnirea razboaielor de supravietuire.
Administratia Bush a incercat sa pastreze secrete concluziile apocaliptice ale raportului. A continuat sa prezinte "incalzirea globala" drept o teorie stiintifica neverificata, prea subreda pentru a putea pune sub semnul intrebarii "interesele oamenilor de afaceri americani". Cu toate ca reprezinta doar 5 la suta din populatia mondiala, Statele Unite detin recordul mondial al poluarii, producand peste 25 la suta din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Orice efort vizand limitarea acestora este zadarnic fara cooperarea Washingtonului.
Administratia Bush si cenzura stiintifica
Administratia Bush nu numai ca nu a cooperat cu comunitatea internationala in vederea limitarii emisiilor de gaze cu efect de sera, ci a incercat din rasputeri sa nege existenta fenomenului de incalzire globala - inclusiv prin presiuni si actiuni de intimidare la adresa oamenilor de stiinta. Referirile la acest fenomen au fost sistematic cenzurate - au declarat mai multi savanti audiati, la sfarsitul lui ianuarie, de o Comisie a Congresului american. Comisia, prezidata acum de democratul Harry Waxman, a fost informata ca, de ani de zile, Casa Alba "descurajeaza cercetarea academica independenta", incercand sa o influenteze astfel incat sa-i serveasca propria agenda. Aproape jumatate dintre cercetatorii agentiilor guvernamentale au fost avertizati in mod direct sa nu utilizeze sintagme ca "incalzire globala" sau "schimbari climatice" - se arata intr-un raport dat publicitatii de "Union of Concerned Scientists". Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1600 de oameni de stiinta, de la sapte mari agentii cu preocupari in domeniu - de la NASA, la Environmental Protection Agency.
Bugetele alocate studiilor climatice au fost drastic diminuate inca de la sfaristul anilor '90. In plus, orice studiu finantat din bani publici trebuia sa obtina aprobarea cenzorilor guvernamentali. Audiat de Congres, Rick Piltz, fost coordonator al "US Climate Change Science Programme", s-a declarat dezgustat imixtiunile politice fara precedent, care vizau nu numai comunicarea cu presa, ci si rapoartele tehnice sau intrunirile academice. 42 la suta din cercetatorii chestionati de "Union of Concerned Scientists" au declarat ca studiile lor au fost "editate" intr-o maniera care le-a modificat concluziile. Alti 38 la suta cunosc situatii in care informatii referitoare la schimbarile climatice au fost eliminate pur si simplu dintr-un document. Interventiile pe text se faceau de regula in ceasul al doisprezecelea, cand materialul era gata de tiparire. "Intr-un caz, reprezentantul Casei Albe, Phil Cooney, a cerut 400 de modificari de ultim moment, care schimbau semnificativ tonul si intelesul documentului" - si-a amintit Rick Piltz.
Phil Cooney facea lobby pentru industria petrolului cand Administratia Bush l-a numit in fruntea "Consiliului pentru Calitatea Mediului" (Council of Environmental Quality). O alegere cel putin stranie. Acum, Cooney lucreaza pentru "Exxon Mobil". Si se pare ca nu sta degeaba.
Bani in loc de argumente
Industria petroliera nu a abandonat lupta si refuza sa se incline in fata dovezilor stiintifice. Un think-tank finantat de "Exxon Mobil" a oferit cate 10.000 de dolari savantilor dispusi sa submineze raportul ONU privind incalzirea globala. "American Enterprise Institute" (AEI) a lansat propunerea inca din iulie anul trecut, cu sase luni inainte de publicarea documentului pe care incearca sa-l combata. Oferta lor a fost primita cu dispret in lumea stiintifica si cu revolta de organizatiile ecologiste.
Reprezentantii Greenpeace au declarat: "AEI nu este un simplu think-tank, ci o adevarata Cosa Nostra intelectuala a Administratiei Bush. Acestea sunt ultimele incercari ale campaniei de negare a schimbarilor climaterice. Au pierdut dezbaterea stiintifica si pe cea morala. Le-a mai ramas numai o valiza plina cu bani."
De bani, ce-i drept, industria petrolului nu duce lipsa. Numai compania "Exxon Mobil" a obtinut, anul trecut, cel mai mare profit inregistrat vreodata la nivel mondial: 39,5 miliarde de dolari. In aceste conditii, finantarea acordata AEI - de 1,6 milioane de dolari - este un mizilic.
Acuzata ca vrea sa cumpere concluzii "stiintifice" favorabile agendei petrolistilor, conducerea AEI se apara, afirmand ca tot ceea ce urmareste este o dezbatere echilibrata. Christopher DeMuth, presedintele think-thank-ului (din care fac parte 20 de fosti consultanti al Administratiei Bush) preciza, saptamana trecuta, intr-o declaratie de presa: "Anatemizarea parerilor contrare este practica standard a ideologilor; unul dintre cele mai inalte scopuri ale AEI este acela de a zadarnici asemenea eforturi".
Incalzirea globala este o realitate riguros documentata, nu o "parere" supusa dezbaterii - riposteaza comunitatea stiintifica. Si avertizeaza asupra noii "gaselnite" a propagandistilor petrolului. Care incearca acum sa blocheze drumul acestor informatii catre constiinta publica, invocand "diversitatea de opinii". In institutiile de invatamant americane s-au luat deja masuri severe pentru restrictionarea difuzarii documentarului "Un adevar incomod". Documentarul, realizat de Al Gore, pe tema schimbarilor climatice, este nominalizat anul acesta la Oscar in categoria sa. El a starnit proteste din partea mai multor organizatii evangheliste, care sustin ca filmul prezinta un punct de vedere unilateral. In opinia lor, incalzirea globala este un semn ca intoarcerea lui Mesia si Judecata de Apoi se apropie. Si nu vor sa li se spuna copiilor lor altceva la scoala. Se pare ca nici lobbistii petrolului nu au "argumente" mai stiintifice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.