Noi rachete balistice intercontinentale, submarine nucleare si portavioane - armata rusa vrea sa se doteze pentru a depasi capacitatile de lupta ale fostei URSS.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a prezentat intr-un discurs cu accente electorale, sustinut in parlament, un plan ambitios de reinnoire a jumatate din echipamentele militare pina in 2015. Armata va avea 50 de noi rachete balistice, 50 de bombardiere strategice, 31 de nave, tancuri si batalioane de infanterie si parasutisti. Bugetul total se va ridica la 146 de miliarde de euro. Din 2001, bugetul militar al Rusiei a crescut de 3,5 ori. Desi cheltuielile militare sint anul acesta cele mai mari de la dezmembrarea URSS, sint, totusi, de 20 de ori mai mici decit inainte. Armata are acum 1,13 milioane de angajati.

Discurs electoral

Discursul pare sa reflecte o racire a relatiilor ruso-americane si ingrijorare privind planurile SUA de instalare a scutului antiracheta in Cehia si Polonia. Saptamina trecuta, Vladimir Putin a respins afirmatia SUA cum ca instalarea scutului antiracheta e destinat contracararii amenintarii venite din Iran si a spus ca Rusia dezvolta un sistem de armament mai eficient. Ivanov, care este vicepremier si fost agent KGB, a fost, in 2001, primul civil numit la conducerea Ministerului Apararii. Jurnalistii si observatorii il considera unul dintre cei mai seriosi candidati la functia de presedinte, in 2008.