Pe adresa redactiei a sosit recent o invitatie la o conferinta de presa. Compania Michelin incalca grav legislatia romaneasca a muncii si exploateaza angajatii romani. Asa suna anuntul si credem ca insasi exprimarea merita atentie.

Cei mai putin tineri isi aduc aminte cu siguranta de „exploatarea omului de catre om", sintagma de infierare a injustitiei sociale specifice capitalismului. Teoria marxista a plusvalorii explica modalitatea prin care patronii capitalisti isi insusesc rodul muncii salariatilor. Faptul conduce ulterior la aparitia „contradictiei fundamentale" a capitalismului, aceea dintre caracterul social al productiei si forma privat capitalista a insusirii rezultatelor acesteia. Un anarhist, Bob Black pe numele lui, spune intr-un eseu: „Un muncitor este un sclav cu jumatate de norma. Seful iti spune cind sa vii, cind sa pleci si ce sa faci intre timp. Seful spune cita munca sa faci si cit de repede. El e liber sa-si exercite controlul asupra ta pina la extreme umilitoare, precum restrictii asupra hainelor pe care le porti si cit de des sa mergi la toaleta. Cu citeva exceptii, te poate concedia din orice motiv. Te spioneaza prin cirtite si supervizori, are un dosar complet despre fiecare angajat. Daca ii raspunzi, se cheama «insubordonare», exact ca la copii-problema, si te poti alege nu doar cu o concediere, dar si cu descalificarea pentru compensatiile aferente". In fine, sa punem capat acestor citate subversive.

Marturisesc ca, la ora cind scriu aceste rinduri, nu cunosc in ce consta exploatarea angajatilor romani de la gigantul mondial producator de anvelope. Oricum, aparitia omului exploatat de multinationala in peisajul romanesc al pietei muncii nu este una singulara. Sindicalistii de la Automobile Dacia-Renault au decis, miercuri, sa inceapa stringerea de semnaturi pentru declansarea grevei, la sfirsitul lui februarie, fiind nemultumiti de oferta administratiei de crestere salariala cu 80 de lei pentru fiecare angajat, ei cerind o majorare corelata cu productivitatea. Anul trecut, romanii de la Coca-Cola au protestat cerind salarii mai mari, in vreme ce angajatii de la Raiffeisen Bank au declansat si ei o greva scurta. Care sint sansele salariatilor de a obtine salarii mai mari sau conditii mai bune de munca? Ei bine, mult mai mari decit in anii trecuti. Piata muncii din Romania a cunoscut si va cunoaste mutatii profunde. Somajul calculat la sfirsitul anului trecut, inainte deci de aderarea la Uniunea Europeana, pe fondul migratiei fortei de munca in strainatate, a ajuns la un minim istoric de circa 5%. Procesul de convergenta va aduce salarii mai mari, iar forta de munca ieftina (singura) va inceta sa mai fie aducatoare de investitii straine.