Romanii au prins gustul mobilei scumpe. La Mobexpert spre exemplu, peste 60% din totalul vinzarilor au fost pe segmentul superior de pret.

Modern, confortabil, de preferat din lemn si cu influente feng shui. Acestea sint in momentul de fata preferintele romanilor in materie de mobila, acestia alocind in ultimul an tot mai multi bani pentru decorarea casei. Potrivit unei analize Mobexpert, bazata pe vinzarile din magazinele companiei, anul trecut s-a inregistrat o deplasare a optiunilor clientilor catre produsele cu preturi medii sau mari. Peste 60% din mobila comercializata anul trecut de liderul pietei de mobila din Romania se incadreaza astfel in categoria cea mai scumpa si 25% in segmentul mediu. In schimb, doar 15% din mobilierul vindut a fost „ieftin". „Clientii nostri sint persoane cu o viata activa, putin timp liber si cu un gust educat. Ei se incadreaza in categoria celor cu venituri medii si mari, sint pretentiosi si opteaza pentru stilurile aflate in moda si pe piata occidentala", spune Dan Sucu, presedintele grupului Mobexpert.

In ceea ce priveste stilurile pentru care au optat majoritatea clientilor Mobexpert, din datele companiei, 80% din mobila cumparata e in stilul contemporan. Restul de 20% au fost vinzari din categoria clasic, un segment in care nu au avut loc mari fluctuatii in ultimii ani. Totodata, reprezentantii Mobexpert estimeaza ca pe un trend ascendent este si va fi si mobilierul etnic-chic, cu influente coloniale, asiatice sau feng shui.

Creste si piata

Pe seama dezvoltarii proiectelor imobiliare, dar si a cresterii economice, oficialii Mobexpert estimeaza pentru anul acesta o majorare a pietei regionale de aproximativ 5-7%.

Planurile companiei sint chiar mai optimiste, conducerea societatii mizind pe un plus de 10% a cifrei de afaceri pina la aproximativ 160 de milioane de euro. Cifra de afaceri realizata de grupul Mobexpert anul trecut a fost de 155 de milioane de euro, in crestere cu 7% pe piata regionala fata de 2005. Fata de anii anteriori insa, segmentarea pietei va fi si mai vizibila, la aceasta contribuind si deschiderea primului magazin IKEA din Romania care practica preturi mici.

Pentru a-si consolida pozitia pe piata, grupul a anuntat investitii de 12 milioane de euro, dintre care cea mai marte parte va fi alocata pentru deschiderea hipermagazinului din Sofia si demararea a patru noi hipermagazine in tara, mai precis in Capitala, Suceava, Ploiesti si inca o locatie care nu a fost stabilita deocamdata.