Meciurile fara spectatori reprezinta cea mai dura masura din planul de lupta impotriva violentei.

Autoritatile italiene au facut public setul de masuri impotriva violentei pe stadioane, decretul in cauza fiind compus din 13 articole, care nu garanteaza insa ca nu se vor mai repeta tragedii similare celei de la Catania. Se prevede, printre altele, inchiderea stadioanelor care nu corespund normelor de siguranta, interzicerea petardelor, artificiilor si a fumigenelor sau interzicerea vinzarii de bilete in bloc pentru suporterii echipei adverse.

Milan pleaca din Italia

Campionatul se va relua simbata, insa doar sase stadioane sint conforme noilor norme guvernamentale, printre cele care ar trebui sa isi inchida portile fiind si celebrul San Siro. AC Milan si Inter, cele doua mari cluburi ale capitalei lombarde, vor juca in Liga Campionilor ori fara spectatori, ori pe teren neutru. „Gazzetta dello Sport" scrie ca Inter intentioneaza sa joace la Genova, in timp ce rossonerii vor sa evolueze in Franta sau Elvetia. De remarcat ca masurile punitive cele mai drastice sint indreptate impotriva cluburilor, si nu impotriva suporterilor.

Intoleranti doar pe hirtie

O astfel de strategie, ca echipele sa se substituie unui guvern ce nu risca sa-si piarda electoratul luind masuri nepopulare, are multe precedente in Italia, inca din 1989 cluburile putind fi trase la raspundere pentru problemele cauzate de fani, chiar daca incidentele se produc departe de propriul stadion. Din 1995, cind un fan al lui Genoa a fost omorit de unul al lui AC Milan, li s-a interzis cluburilor sa aiba relatii cu propriile grupari ultras, iar in aprilie 2005, dupa suspendarea meciului Milan-Inter, din sferturile Ligii Campionilor, s-a luat masura arestului preventiv de 36 de ore pentru turbulenti, perioada care acum a fost marita la 48 de ore.

De asemenea, atunci s-a introdus conceptul de „toleranta zero", cluburile ai caror fani provoaca incidente sau au scandari rasiste pierzind automat jocurile cu 3-0. Daca vinovati sint suporterii ambelor echipe, sanctionate sint amindoua cluburile.