A trebuit vointa lui Abdullah, regele Arabiei Saudite, ca liderii invrajbiti ai palestinienilor sa se adune, ieri, la Mecca. Cel mai sfant oras al Islamului ar putea sa ogoiasca ceva din ranile ce si le-au provocat acesti lideri unul altuia si nu num
A trebuit vointa lui Abdullah, regele Arabiei Saudite, ca liderii invrajbiti ai palestinienilor sa se adune, ieri, la Mecca. Cel mai sfant oras al Islamului ar putea sa ogoiasca ceva din ranile ce si le-au provocat acesti lideri unul altuia si nu numai lor insile. Inainte de plecarea liderilor la Mecca, la Gaza si in Cisiordania s-au mai incheiat cateva socoteli, au mai fost rapiti o serie de militanti din ambele tabere, intr-o ultima incercare de imbunatatire a pozitiilor de forta. E de prevazut ca aureola orasului sfant si influenta regelui saudit asupra ambelor tabere ii vor determina pe Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, Khaled Meshaal, seful politic Hamas si premierul palestinian Ismail Haniyeh sa renunte sa-si mai negustoreasca privilegiile si pretentiile si sa accepte alcatuirea unui noi guvern de uniune nationala. Acum, ochii tuturor palestinienilor sunt indreptati cu speranta spre Mecca. "Summit-ul acesta nu are voie sa esueze", a declarat Khaled Meshaal. Amintim ca precedenta intalnire de la Damasc dintre Meshaal si Abbas, in urma cu doua saptamani, nu a dat nici un rezultat. Pacea dintre Meshaal si Abbas ar putea favoriza startul in tratativele israelo-palestiniene pentru trasarea granitelor definitive si infiintarea statului Palestina. In culisele diplomatice de la Ierusalim si Washington se vorbeste cu glas tare despre reinnoirea in curand a acestor tratative. Nu intamplator, Condoleezza Rice va vizita saptamana viitoare din nou Ierusalimul si Ramallah, pentru "Summit-ul Rice-Olmert-Abbas."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.