Sosirea celor doi in Romania nu a spulberat misterul privind data eliberarii si motivul pentru care cei doi au stat inchisi. La sosirea pe Aeroportul din Cluj Napoca, Adrian Ganceanu a refuzat sa dea detalii despre momentul arestarii, spunand ca v
Sosirea celor doi in Romania nu a spulberat misterul privind data eliberarii si motivul pentru care cei doi au stat inchisi. La sosirea pe Aeroportul din Cluj Napoca, Adrian Ganceanu a refuzat sa dea detalii despre momentul arestarii, spunand ca va vorbi mai tarziu despre acest lucru. El a confirmat faptul ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu, imediat dupa momentul eliberarii.
Tanarul a adaugat ca americanii l-au tratat corect si a fost anchetat de mai multi ofiteri americani.
"Daca nu existau consulatul si armata romana, noi inca eram acolo", a spus Ganceanu.
Intrebat de un ziarist cum se foloseste rindeaua, longitudinal sau transversal, Ganceanu a raspuns: "Poftim, de ce?". Ziaristul l-a intrebat daca este tamplar, la care acesta a spus: Da, exact", dupa care ziaristul a insistat cu intrebarea privind folosirea rindelei, Ganceanu raspunzand: "Longitudinal, nu?". De asemenea, el a explicat ca le-a urat colegilor sai Craciun fericit si un an nou fericit, explicand ca a facut acum urarile pentru ca de Sarbatori nu a fost langa acestia.
Barbatul, aflat la Toplita, a spus ca intentioneaza sa actioneze in instanta firma angajatoare din Romania, despre care sustine ca nu l-a instruit ce anume are voie sa faca in baza americana si ce nu ii este permis. El a spus ca regreta ca a facut poze in baza militara americana si ca ii pare foarte rau ca ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, a fost demis din cauza situatiei create.
Ganceanu a mai spus ca nu se va mai intoarce niciodata in Irak dupa aceasta experienta.
Nelu Ilie, confuz in declaratii
Nelu Ilie (foto), cel de-al doilea muncitor roman arestat in Irak, a sosit in tara fara a sti cu exactitate ziua in care a fost eliberat, daca era zi sau noapte, ce a filmat in baza in care lucra, ce are in bagaje si ce probe a avut de trecut pentru a obtine slujba din Irak.
La sosirea pe Baza Aeriana 90 de la Otopeni, Nelu Ilie a declarat ca a fost eliberat intr-o zi de marti si ca la momentul eliberarii "era seara". Dupa ce a sustinut acest lucru de mai multe ori, avand de fiecare data rezerve asupra exactitatii informatiei, a fost ajutat de jurnalisti sa-si aminteasca ca a fost eliberat intr-o zi de vineri si ca, de fapt, joi seara "a fost anuntat de eliberare" si a fost mutat "intr-un loc izolat". "Pana nu ma uit pe biletul de iesire din spital nu pot sa spun cu exactitate in ce zi am fost eliberat", a spus Ilie. El a tinut sa precizeze de mai multe ori ca nu are nici o legatura cu vreun serviciu secret si ca nu cunoaste nici un ofiter din astfel de institutii. "Sunt un om simplu care am mers in Irak pentru a castiga bani cu care sa-mi ajut familia", a mai spus Ilie, precizand ca a castigat cate o mie de dolari pentru fiecare luna de munca in baza militara din Irak si ca banii i-au fost inapoiati integral la momentul eliberarii.
Nelu Ilie a fost in mai multe randuri iritat de intrebarile jurnalistilor referitoare la relatiile sale cu familia, subliniind ca a cerut insistent familiei ca nimeni sa nu vina sa-l astepte la aeroport.
In mai multe randuri, Ilie si-a exprimat compasiunea pentru faptul ca incidentul al carui erou a fost a dus la demisia ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu, insa a repetat si faptul ca nu el este vinovat.
Ilie a mai spus ca nu a facut niciodata in viata politica si ca nu-l intereseaza acest domeniu. Le-a reprosat insa jurnalistilor faptul ca speculatiile referitoare la apartenenta lor la un serviciu de spionaj i-ar fi putut costa enorm.
Declaratiile integrale ale celor doi romani pot fi ascultate pe site-ul Ziarului Ziua la adresa www.ziua.ro (Doru DRAGOMIR)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.