Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane a implinit ieri 92 de ani. Cu aceasta ocazie, conducatorul Bisericii a fost felicitat la palatul Patriarhiei de cateva sute de persoane, clerici, politicieni si simpli credinciosi, iar acesta i-a in
Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane a implinit ieri 92 de ani. Cu aceasta ocazie, conducatorul Bisericii a fost felicitat la palatul Patriarhiei de cateva sute de persoane, clerici, politicieni si simpli credinciosi, iar acesta i-a indemnat sa pretuiasca valorile crestine.
Dupa ce au participat la Sfanta Liturghie oficiata de Preafericitul Teoctist, alaturi de membrii Sfantului Sinod, preoti si diaconi, la Catedrala Patriarhala, Patriarhul a traversat, impreuna cu episcopii, curtea care desparte catedrala de resedinta patriarhala, emotionat de aplauzele si urarile sutelor de credinciosi, iar dupa aproximativ o ora a revenit si a intampinat oaspetii in Palatul Patriarhal.
"Nu se poate un cuvant mai potrivit, in ziua de astazi, decat ca un mosneag de 92 de ani sa spuna despre valoarea vietii si celorlalti, sa stie sa-si foloseasca viata din pruncie", a declarat patriarhul Teoctist. Declarandu-se nemultumit de incercarea de scoatere a icoanelor din scoli, Patriarhul a aratat ca acestea sunt parte a spiritualitatii romanesti: "Icoanele nu pot sa dispara din sufletul copiilor, din sufletul neamului nostru romanesc. De 2000 de ani s-a imprimat icoana in sufletul lui. Si cum nu poate lipsi de pe harta tarii Voronetul sau Tismana, sau alte celebre manastiri si biserici, asa nu poate lipsi icoana din sufletul copilului si din scoala. Ne invata cei 50 de ani de dictatura comunista si atee, care s-a luptat sa scoata si sa demoleze bisericile din temeliile lor. Dar icoana nu a scos-o, credinta din sufletul oamenilor nu a scos-o, a ramas si ati vazut (...) ca bisericile (...) au inflorit. Avem motive sa ne bucuram si eu mai am motive ca sa mai doresc sa mai traiesc".
Profitand de prezenta politicienilor care au venit sa asiste la eveniment, conducatorul BOR a facut referire si la construirea Catedralei Mantuirii Neamului. "Acest popor nu mai incape in bisericile din Bucuresti si asteapta cu ardoare, domnule secretar de stat (pentru Culte, Adrian Lemeni - n.r.), inceputul Catedralei Mantuirii Neamului. Poate Dumnezeu nu ma va certa asa de aspru ca sa nu vad macar batut priponul... cum se zice. Acestea sunt dorinte care in asemenea imprejurari se exprima, dar de data asta se exprima dintr-o rabdare si o suferinta nu a unui om, ci a milioane de romani din tara si de peste hotare", a mai spus Teoctist. La Palatul Patriarhal a fost prezent si arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu care a declarat ca va ramane acelasi prieten fidel al Bisericii Ortodoxe.
De asemenea, Preafericitul a mai fost felicitat de premierul Calin Popescu Tariceanu (prin intermediul secretarului de stat pentru Culte Adrian Lemeni), de presedintele Romaniei, Traian Basescu (prin intermediul consilierului prezidential Bogdan Tataru Cazaban) si de printul Paul, iar Mitropolitul Teofan al Olteniei l-a felicitat pe Patriarh in numele Sfantului Sinod si a facut cu acest prilej si o scurta prezentare a vietii PFP Teoctist. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.