„Naufragiatii" si „Neveste disperate" bat la downloaduri ilegale filmele, muzica si jocurile.

In numai citeva minute, fanii inraiti ai unor seriale tv isi pot da jos episoadele dorite. Procedura este ilegala, dar fenomenul a impinzit calculatoarele din toata lumea si s-a infiltrat si in Romania.

La o jumatate de ora departare

Un episod din „Naufragiatii" trece, in prezent, de un milion de downloaduri ilegale, comparativ cu 150.000, cit totalizau acum doi ani la nivel global, potrivit BBC. Nu lipsesc din lista de download emisiunile ca „Survivor" sau „Ucenicul", precum si seriale mai vechi, cum ar fi „Seinfeld" si „Totul despre sex". Sursa principala o constituie retelele peer-to-peer (cunoscute ca p2p), gen DC++ sau BitTorrent, care fac de altfel, 70% din traficul de pe Internet. „Asta inseamna clar ca sint programe de succes, si poate succesul lor pe retelele p2p ar trebui sa fie o recunoastere oficiala «People’s Choice»", crede Ionut Oprea, director de comunicare la MediaPro Interactiv. „Cele mai multe episoade apar online la numai o jumatate de ora dupa ce au fost difuzate in Statele Unite. Zilele acestea, sa pierzi un episod din show-ul preferat nu mai e o problema, nici macar pentru cineva cu cunostinte rudimentare despre Internet", spune David Price, seful Departamentului de monitorizare a pirateriei pe Internet al firmei Envisional, citat de BBC.

Libertate fara reclame

„Multi oameni nu mai au rabdare si nici timp suficient sa astepte difuzarea programului favorit si de aceea prefera sa si-l procure prin diferite mijloace", explica pentru „Cotidianul" Giovanni Francesco, Music, Events&TAR Management MTV Romania. „Vrea sa faca totul cind vrea el, cind cere el, nu cind i se da. E un consumator de media pretentios si libertin pina in maduva oaselor", arata si Bogdan Nitu, director general Webstyler.

Gratis e cel mai bine

„Este vorba de oameni plictisiti de banalitate si tern", crede oficialul MTV, adaugind ca „particularitatea numarul 1 la romani este saracia". „Romanul nu e obisnuit sa plateasca pentru servicii. Daca poate depune eforturi nu foarte mari pentru a obtine ceva gratis, o va face", este de parere si Bogdan Nitu. „Este tinar in ani, insa batrin in ale Internetului, are gusturi culturale si de distractie mai rafinate decit media, are un program intens, ceea ce nu-i permite sa-si faca programul in functie de tv, si are o limita a rabdarii care tinde spre zero", face Ionut Oprea portretul-robot al piratului autohton de televiziune.

Lupta grea

Un alt miraj al programelor piratate este absenta reclamelor, ceea ce ingrijoreaza si mai intens gigantii tv. In Statele Unite si in Marea Britanie, televiziunile au facut un pas inainte, urcind emisiunile pe Internet, contra unui pret accesibil. ABC, Fox si NBC si-au scos programele la inaintarea online, iar serviciul iTunes, de la Apple, vinde hituri ca „Naufragiatii" sau „Battlestar Galactica" cu 1,99 dolari episodul. In ceea ce priveste Romania, „o masura de micsorare a efectelor ar putea fi aducerea in timp mai scurt a produselor de interes", considera Bogdan Nitu. „E aceeasi poveste cu ziarele care isi pun articolele online. E o tendinta care, daca nu o adopti si nu o folosesti in avantajul tau, se dezvolta impotriva ta", spune Ionut Oprea, continuind optimist: „Intr-un viitor apropiat vom avea probabil diverse agregatoare tv online, care ne vor oferi, in mod legal, programe tv".

Ce e bun e ilegal

„Problema este ca prin download sint eludate unele taxe, care, nefiind platite, nu vor putea fi reinvestite apoi in productii superioare calitativ. Si in cazul televiziunilor, evolutia are nevoie de bani. Mai devreme sau mai tirziu, toti sintem pagubiti de aceasta infractiune", arata Giovanni Francesco. Un exemplu de contraatac a fost dat, zilele acestea, de Viacom, care detine si MTV. Compania a solicitat YouTube sa retraga cele peste 100.000 de videoclipuri difuzate neautorizat. „E ca o avere nepazita, simplul fapt ca o poti lua nu inseamna ca ai si dreptul sa o faci si ca nu vei suporta consecintele in cazul in care esti prins", descrie si Ionut Oprea situatia etica.