Casutele si bungalourile nu mai sint pe placul turistilor din Romania. In schimb, hotelurile pentru tineri si turismul rural vin cu putere din urma.

Peste sase milioane de straini au vizitat anul trecut Romania, ceea ce inseamna o crestere cu 3,4 procente fata de 2005. 94,2% dintre oaspetii de anul trecut provin din Europa, aproape jumatate dintre ei fiind cetateni ai statelor Uniunii Europene, releva Institutul National de Statistica (INS), citat de NewsIn. In luna decembrie, cei 521.600 de straini care au vizitat Romania au depasit cu 20,1% numarul lor pe aceeasi luna din 2005. In ciuda opiniei generale legate de declinul turismului romanesc, datele INS sint mai optimiste. Astfel, numarul de cazari in centre turistice a crescut cu 7,1% fata de 2005, chiar daca abia o treime dintre locurile de cazare au fost ocupate. „Cresterea cazarilor poate fi corelata cu cea a vizitatorilor, dar nu inseamna ca procentul de crestere este similar", spune Noemi Hagan, consilier la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).

Datele INS releva ca nu toate genurile de structuri de primire au cistigat la fel de mult in urma celor peste 6,2 milioane de cazari inregistrate anul trecut. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la hotelurile de tineret (55,5%), dar si la hanuri si pensiuni turistice rurale. Pe de alta parte, au fost si structuri de primire ce nu s-au bucurat de prea mare cautare. In 2006, s-a inregistrat, fata de anul anterior, un numar de sosiri la casutele turistice redus la aproape jumatate. Scaderi semnificative au mai inregistrat bungalourile sau spatiile de cazare de pe navele de croaziera.

Casute parasite

Aceleasi ponderi au fost inregistrate si pe luna decembrie 2006, un caz aparte fiind acela al taberelor de iarna pentru elevi si prescolari, unde ponderea copiilor cazati a scazut cu aproape 30% fata de 2005, conform cercetarilor INS.

Datele sint relevante pentru viitoarele proiecte ale ANT. Autoritatea lucreaza actualmente, alaturi de Organizatia Mondiala a Turismului, la un plan pentru dezvoltarea turismului romanesc, urmind ca acest document „sa arate directiile cele mai bune ce vor trebui urmate de Guvernul Romaniei pentru a dezvolta forme de turism si destinatii turistice romanesti si pentru a maximiza veniturile din acest sector", precizeaza Hagan.