Scandalul ultimelor saptamini nu produce numai reasezari in planul majoritatii parlamentare. El are o influenta directa asupra vietii interne a partidelor. Principalele forte parlamentare vor iesi altfel structurate dupa depasirea momentului politic
Scandalul ultimelor saptamini nu produce numai reasezari in planul majoritatii parlamentare. El are o influenta directa asupra vietii interne a partidelor. Principalele forte parlamentare vor iesi altfel structurate dupa depasirea momentului politic actual.

Pentru PNL, PD si PSD, razboiul biletelului roz are efecte diferite. Categoric, dupa incetarea scandalului acesta, partidele nu vor mai fi la fel. Cele mai cistigate sint PNL si PSD. Liberalii erau intr-o criza de leadership si incercau din rasputeri sa-l urneasca din loc pe Tariceanu. Pornite chiar in preziua Congresului PNL, ostilitatile l-au determinat pe Tariceanu sa iasa puternic la bataie, obtinind astfel aplauzele colegilor de partid. Tariceanu a inceput sa aiba o strategie ofensiva cu atacuri dure, pe placul majoritatii liberale, frustrate de rolul sacului de box, asumat pina recent de presedintele PNL. Se poate spune ca PNL si-a dobindit liderul visat.

PSD, la fel ca si PNL, a avut de cistigat. Social democratii erau lipsiti de mesaj si de forta. Atacurile lor erau dispersate si necorelate, astfel incit PSD ramasese in sala de asteptare, electoratul sau urmarind atent in ce directie va porni partidul. Tinta Basescu i-a coalizat pe social democrati si, brusc, Geoana si Iliescu, altfel incompatibili, au inceput sa aiba acelasi mesaj si sa devina parteneri de luat in seama. Cu toate ca este o imagine mult disproportionata fata de realitate, PSD apare acum ca un partid viguros care poate fi o amenintare. Dovada stau suspiciunile reciproce din cadrul Aliantei privind o colaborare cu acest PSD, care ar putea schimba majoritatea parlamentara.

In mod cu totul paradoxal, cel mai prost sta PD, partidul care se situeaza pe prima treapta a sondajelor de opinie. Democratii nu au cistigat nimic din aceasta disputa. Dimpotriva, si-au consolidat imaginea de partid remorca la locomotiva Basescu. Problema este ca, daca locomotiva ajunge drezina, formatiunea ramine nemiscata pe sina electorala. Nici asa, cu Basescu drept lider spiritual plasat sus in sondaje, partidul nu are o perspectiva prea buna. Potentialii parteneri incep sa se fereasca de un partid cu nabadai, in care exista doar vocea prezidentiala, conectata la doua amplificatoare: Boc si Udrea. Insistenta cu care Traian Basescu tine in continuare PD in lesa aduce deservicii partidului care l-a propulsat. Practic, in momentul de fata, Basescu a confiscat acest partid si-l obliga sa faca doar jocul din bucataria Cotroceniului. Asa se face ca, de o vreme incoace, vocea PD nu mai exista, cu toate ca democratii au fost primii care au impus pe scena politica sistemul un partid, mai multi lideri. Acest lucru l-a ajutat in situatiile de criza sau cind a fost nevoit sa isi schimbe garda de conducere. Chiar si Basescu este produsul unui asemenea joc de echipa. Era o vreme cind PD avea cei mai multi purtatori de mesaj si asta crea impresia de dinamism si modernitate. Astazi, potentialii lideri se feresc sa mai vorbeasca pina cind nu au lumina verde de la Cotroceni. In plus, partidul nu mai poate avea o viata proprie, fiind strict legat de evolutia lui Traian Basescu. Acum este pe cai mari, dar daca Traian Basescu scade in sondaje, PD coboara dupa el.

Situatia este de ceva timp discutata si la nivelul actualei conduceri pediste. Grupul ministerial al partidului incepe sa miriie la presedinte, in speranta ca vor avea in cele din urma libertate de miscare, pentru a reda partidului identitatea, si asa terfelita de trecerile doctrinare de la stinga la dreapta. Mai ales ca incet, incet, PD isi pierde credibilitatea, si, atunci cind Basescu va avea nevoie de ajutor, PD nu-i va fi de folos. In plus, sint acum la democrati o serie de politicieni ajunsi la maturitate politica, dornici sa se consolideze ca personaje publice. Le este destul de greu sa o faca in conditiile in care un telefon de la un Basescu suparat echivaleaza cu un avertisment grav. Pe de alta parte, garnitura pedista nici nu vrea sa se lepede de Basescu, pentru ca pe chestiunile majore au inca acelasi fel de a privi lucrurile. E de inteles, pentru ca pina la urma Basescu este trofeul de aur pe care democratii il au in vitrina de partid. Totusi, Basescu nu scapa nici un prilej pentru a da peste nas, in public, fostilor sai colegi de drum. Este, de aceea, de neinteles de ce fostul presedinte al PD Traian Basescu nu vrea sa-i redea formatiunii libertatea, in conditiile in care afirma tot timpul ca, dupa terminarea mandatului, nu mai este interesat sa fie sef de partid, pentru ca a parcurs deja toate treptele ierarhice in stat. Cu alte cuvinte, ca ar fi sub demnitatea sa sa revina ca presedinte in PD.

Scandalul biletelului a scos insa la iveala si aceste nemultumiri, iar acum relatiile dintre Basescu si partid sint in etapa rece a colaborarii. PD ii tine spatele pentru ca este cu adevarat un moment greu pentru presedinte, dar in acelasi timp bombane pentru ca vrea sa porneasca singur pe picioarele sale. Ca intotdeauna, Basescu este cel care decide. Il poate intarca sau il poate tine mai departe la pieptul sau ca pe un copil rahitic hranit cu bune intentii, dar cu lapte otravit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.