Publicitate in transmisiunile sportive si culturale ale posturilor publice, licente audiovizuale pentru persoane fizice si amenzi mai mari pentru abateri sint ultimele modificari din Legea audiovizualului.

Posturile publice de radio si de televiziune vor putea reinsera spoturi publicitare in pauzele regulamentare ale transmisiunilor sportive si culturale difuzate in direct. Decizia a fost luata marti, in urma intilnirii dintre Comisia de cultura a Camerei Deputatilor si reprezentantii CNA. In privinta evenimentelor culturale, membrii Comisiei au luat in considerare piesele de teatru in mai multe acte sau alte manifestari culturale, care impun nevoia unei pauze, anunta MEDIAFAX. In intilnirea care a continuat si ieri, s-a mai decis ca persoanele fizice sa poata detine licente audiovizuale de radio si televiziune, precum si ca un singur radiodifuzor sa poata opera mai mult de doua posturi de radio sau de televiziune de nisa.

CNA va mai putea totodata sanctiona posturile de radio si de televiziune cu amenzi de pina la 100.000 de lei, in loc de maximumul de 50.000 de lei care exista in prezent.

Audiovizual politic

Singurul punct ramas in afara discutiilor din cele 48 care formeaza proiectul de modificare a Legii audiovizualului este cel legat de reflectarea pe radio si tv a campaniilor electorale. Acesta isi asteapta rezolvarea martea viitoare, cind se spera totodata si finalizarea retusurilor pentru ca proiectul sa ajunga in Senat. „Legea electorala trebuie sa spuna doar atit: in timpul campaniei electorale regula jocului o face CNA", apreciaza vicepresedintele Attila Gasparik. „E mai usor de respectat, iar noi sintem mai usor de verificat daca ne facem datoria", comenteaza si Ralu Filip.

Trei luni in plus

Ieri s-a mai stabilit ca mandatele membrilor CNA sa poata fi prelungite cu cel mult trei luni dupa expirare, la propunerea presedintelui CNA, Ralu Filip. „S-ar evita, pe viitor, situatii ca aceea din vara si toamna anului trecut, cind mandatele unor membri au fost prelungite ilegal", a motivat Filip. De indata ce noua lege electorala va fi votata, membrii CNA vor depune juramint in fata Parlamentului. „Va fi o responsabilitate in plus a acestora", asigura presedintele audiovizualului romanesc.