Pentru pagubitii Proprietatii: puteti vinde acum, dar il veti injura peste citiva ani pe cumparatorul care s-a imbogatit din asta. Va fi cineva de vina?

Presat si de procesele pierdute pe la CEDO si de opinia publica din tara, Guvernul a scos legea prin care le spune fostilor proprietari cum le da Fondul Proprietatea banii inapoi. Legea ofera o rezolvare simpla, dar cu doua taisuri: dupa ce omul si-a luat titlul de despagubire, poate sa-l vinda la colt de strada, fara a mai astepta ca el sa se transforme in actiuni care sa se listeze la bursa si din vinzarea carora sa se poata face reparatia cuvenita.

Experienta romaneasca a aratat ca perceptia asupra averii exclude notiunea de moralitate. Cu alte cuvinte, daca cineva a facut bani, e hot. Ei bine, hotul va face bani si in aceasta chestiune, fara sa fure pe nimeni. Este evident ca banii multi obtinuti repede sint scumpi. Daca cineva va alege remunerarea rapida a titlului de despagubire in locul cronofagului si complicatului joc la bursa cu actiuni Proprietatea, este clar ca va plati un cost de oportunitate. Care, simplu, se traduce asa: imi vinzi un titlu care valoreaza 1.000 de lei, pe care eu iti dau 600. Asta pentru ca tu, roman lacom din fire, vrei bani acum. Si eu stiu asta. Pierd acum 600 de lei, dar voi cistiga peste citeva luni sau ani, cind titlul va fi o actiune mai scumpa de 1.000 de lei, pentru ca eu stiu ca actiunea aia inseamna participatii la niste companii care au deja batatorita calea profitului. Si, cum este vorba de 150.000 de potentiali doritori de bani, si sumele sint pe masura. Este, potrivit unei butade comuniste, o tranzactie reciproc avantajoasa: improprietaritul cistiga mai putin, dar cistiga acum, iar cumparatorul-speculator mai mult, dar mai incolo.

Va aparea astfel un surplus de capital al celor care au cumparat, care va fi pompat in piata: in masini, hoteluri, trusturi media sau ce le trece prin cap speculatorilor, dupa vointa si putinta. Atunci, opinia publica, intr-o coagulare a invidiei fata de cel imbogatit, va urla din rarunchi si va cere o justificare a banilor, dar, pentru ea, va fi greu de acceptat atunci ca acel surplus de capital se legitimeaza foarte simplu, intr-o perfecta ilustrare a unei vechi ziceri nationale: ĄDa-i romanului mintea de pe urma".

Speculatori se vor ivi, si cu siguranta vor avea pe cine prosti, pentru ca, dupa cum mai spuneam si cu alte ocazii, oamenii vor sa traiasca la fel ca in UE, daca se poate incepind de azi de la ora 5.00. Si se vor grabi sa vinda. Speculatorii, care pot fi romani sau straini, vor cistiga banii pe care n-au avut rabdare sa-i cistige zecile de mii de despagubiti care isi vor scoate noul cupon la mezat. Primii se vor imbogati mai mult decit ultimii. Iar atunci, ultimii se vor simti pagubiti moral si le vor cere socoteala primilor pentru averea facuta si din banii lor. Inutil! Si prea tirziu!