Un buldozer apartinind firmei Agrifrance a facut praf un monument istoric din judetul Tulcea.

La doi kilometri si jumatate de cetatea Ibida, de linga satul Slava Rusa din Dobrogea, se gasea un complex monahal existent din secolul IV-VI d.H., cu doua capele, plus anexe, imprejmuit de o incinta. Era unicul monument de acest gen din nordul Dobrogei, explica arheologul Dorel Paraschiv. Aici fusesera gasite un tezaur de monede de aur romano-bizantine din secolul VI si un vas de botez, dar si alte artefacte. Distrus in proportie de 70%

Descoperit in 1987-1988 de cercetatori, complexul paleocrestin a fost acoperit cu pamint in asteptarea unor vremuri mai bune in care ar fi putut fi restaurat. Insa acum doua zile, un buldozer al firmei Agrifrance, care detine terenul in arenda, a distrus 70% din monument, potrivit primarului Ivan Ignat. Acesta crede ca actionarii francezi ai firmei, Yves Grassat si Jean-Pierre Garbay, nu stiau de existenta monumentului. „Daca ne intrebau si pe noi, le-am fi spus sa nu niveleze, dar nu ne-au intrebat", clarifica primarul. Ignat afirma ca exista un gardian care pazea locul, dar acesta „nu a fost pe faza cind au intrat cu buldozerul".

Opozitia vorbeste

De alta parere este insa Victor Tarany, si el actionar la Agrifrance, dar aflat in litigiu cu cei doi francezi. El sustine ca si el, si primarul le-ar fi spus francezilor sa nu faca monumentul una cu pamintul. „Primarul le tine spatele si face tot felul de magarii cu ei. Ei s-au hotarit sa faca asa cum fac la ei in Franta, nu ca la romani, carora le zic degenerati. Asa ca au taiat si copaci, si stilpi electrici, pe care apoi i-au ingropat in pamint", acuza Tarany. Purtatorul de cuvint al politiei din Tulcea, Daniela Condrea, spune ca nu au mai existat infractiuni in ceea ce priveste patrimoniul din judet de ani buni.