"Piata de energie este nefunctionala, rigida si functioneaza pe aranjamente. Cine este mai istet ajunge in fata", a afirmat Bostina, referindu-se la Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM). El a spus ca piata de energie trebuie sa
"Piata de energie este nefunctionala, rigida si functioneaza pe aranjamente. Cine este mai istet ajunge in fata", a afirmat Bostina, referindu-se la Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM). El a spus ca piata de energie trebuie sa atraga mai multi operatori, pentru a se asigura conditii concurentiale si un pret de referinta "cat mai aproape de realitate". "Exista vointa politica, un angajament al Ministerului Economiei si al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a reconfigura piata de energie", a mai spus Bostina.
BRM a primit recent acceptul ANRE pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica.
Presedintele BRM, Mircea Filipoiu, a afirmat ca primele tranzactii cu energie la BRM vor avea loc la 22 februarie, prin licitatie cu strigare. "Avem primul ordin de cumparare al companiei Ennet pentru 10 MWh in banda, in perioada 1 martie 2007 - 28 septembrie 2008", a afirmat Filipoiu. "Daca totul merge bine, este de discutat daca vrem sa devenim bursa regionala de energie", a spus Filipoiu. El a precizat ca BRM, care poate oferi in prezent tranzactii forward, prin licentierea conform noii Legi a energiei Electrice, 13/2007, care intra in vigoare pe 23 februarie, ar putea oferi si alte tipuri de tranzactii (futures, options, over the counter - adica in afara ringului bursei). Ceea ce ar putea insemna si ca "un baiat destept" din energie va putea cumpara energie ieftina de la producatori de stat si revinde scump, la consumatori de stat, "ocolind" bursa, ne-au declarat surse din piata. Totusi, la BRM vanzatorii si cumparatorii de energie pot negocia pretul, ceea ce nu se poate, deocamdata, realiza la OPCOM. Reamintim, de cativa ani, Romania incearca sa organizeze la Bucuresti bursa de energie pentru Europa de Sud-Est. In plus, intr-o infograma (523/24 ianuarie 2007) transmisa, printre altii, premierului Tariceanu si ministrului Economiei, Varujan Vosganian, ambasadorul Romaniei la UE, Lazar Comanescu, atrage atentia ca "discutiile privind o posibila impartire a responsabilitatilor privind tranzactionarea cu energie, intre OPCOM si BRM, nu sunt de natura sa serveasca intereselor Romaniei de a gazdui o bursa regionala de energie la Bucuresti, atuul principal al OPCOM fiind tocmai lichiditatea sa ridicata".
Inca din urma cu doua saptamani, reprezentantii BRM au criticat activitatea OPCOM, afirmand ca tranzactiile realizate pe una dintre platformele administrate de acesta sunt lipsite de transparenta si au anuntat ca intentioneaza sa ofere producatorilor si furnizorilor de energie posibilitatea de a efectua tranzactii pe o platforma proprie.
In replica, oficialii OPCOM au respins afirmatiile, sustinand ca acestea sunt motivate de dorinta BRM de a obtine exclusivitatea tranzactiilor de electricitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.