Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a constatat ca transhumanta este legala, chiar legiferata la nivelul Uniunii Europene, insa evita sa recunoasca faptul ca reprezentantii sai nu cunosc legislatia, chia
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a constatat ca transhumanta este legala, chiar legiferata la nivelul Uniunii Europene, insa evita sa recunoasca faptul ca reprezentantii sai nu cunosc legislatia, chiar daca isi dau cu parerea in domeniu. Recent, presedintele ANSVSA a declarat ca transhumanta este ilegala. Ca scuza, ANSVSA precizeaza ca nu a emis nici un act normativ care sa reglementeze procesul de transhumanta si face trimitere la mai multe regulamente comunitare, se arata intr-un comunicat de presa al ANSVSA. Potrivit acestor regulamente, UE acorda subventii pentru agricultorii care practica transhumanta, in anumite conditii: sa duca la pascut, timp de cel putin 90 de zile consecutive, cel putin 90% din animalele care fac obiectul cererii de prima, iar exploatatia sa fie situata in zone geografice bine definite, pentru care statul membru a stabilit ca transhumanta reprezinta o practica traditionala a cresterii ovinelor sau caprinelor si deplasarile animalelor sunt necesare din cauza lipsei de furaje in cantitate suficienta in perioada in care are loc transhumanta. "ANSVSA are competente in domeniul sanatatii animalelor, precum si a bunastarii acestora, stabilirea zonelor in care se poate practica transhumanta si plata primelor suplimentare intrand in competentele Ministerului Agriculturii", se arata in comunicat.
ANSVSA atrage atentia asupra masurilor pe care trebuie sa le ia ciobanii in cazul in care apeleaza la transhumanta, dar motorizata. Conditiile de baza se refera la a nu provoca rani sau suferinte inutile animalelor. Ciobanii trebuie sa aiba grija ca "personalul insarcinat cu manipularea animalelor sa aiba pregatire sau competenta necesara in acest sens si sa indeplineasca atributiile fara a face uz de violenta sau orice alte metode care pot provoca panica, rani sau suferinta inutila animalelor". In plus, la intervalele de timp corespunzatoare, animalelor li se asigura apa, hrana si repaus intr-o calitate si cantitate adecvata speciei si taliei acestora, se precizeaza in comunicat. In opinia ANSVSA, viteza maxima a unui mijloc de transport rutier destinat transportului de animale este mai redusa in Romania, din cauza drumurilor.
Pentru circulatia animalelor pe jos, in literatura de specialitate, exista referiri in cartile prof. Decun: "Vulnerabilitatea si protectia animalelor si Etologia, bunastarea si protectia animalelor", precizeaza comunicatul. Potrivit documentului, care citeaza din manual, pentru o buna supraveghere si dirijare a animalelor, acestea se vor grupa pe sexe si categorii de varsta, iar grupurile de animale vor fi insotite de un numar suficient de ingrijitori bine instruiti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.