Scandalul de pe scena politica din ultima vreme este o consecinta a apropierii alegerilor europene, iar campania electorala care se desfasoara deja a ajuns dincolo de limitele decentei, a aratat ieri presedintele asociatiei Pro Democratia, Cristian P
Scandalul de pe scena politica din ultima vreme este o consecinta a apropierii alegerilor europene, iar campania electorala care se desfasoara deja a ajuns dincolo de limitele decentei, a aratat ieri presedintele asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu (foto). In acest context, reprezentantii societatii civile, membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat (CPC), au lansat un apel pentru europenizare, cerand clasei politice sa isi asume valorile europene si sa inceteze o campanie care demonstreaza lipsa de civilitate. Parvulescu a atras atentia ca rezultatul acestui scandal politic este prabusirea institutiilor statului si deprecierea autoritatii publice. El a subliniat ca "violenta limbajului" din disputele politice este dovada lipsei de profesionalism a politicienilor, care sunt incapabili sa abordeze aspecte serioase, subiecte europene. Parvulescu a aratat ca actiunea de suspendare a presedintelui Romaniei este un element important de deturnare a atentiei de la temele electorale pentru alegerile europarlamentare.
CPC a propus politicienilor un set de conditii pentru europenizare care sa evidentieze lupta impotriva coruptiei: sustinerea de catre toate partidele parlamentare a legii ANI intr-o varianta cat mai apropiata de cea a Ministerului Justitiei, lichidarea definitiva a RAAPPS, "simbol al economiei de privilegiu", prin restiuirea patrimoniului vechilor proprietari sau prin licitatie. Reprezentantii CPC au mai solicitat depolitizarea administratiei, incetarea atacurilor permanente din partea politicienilor asupra figurilor publice angajate in lupta impotriva coruptiei, dar si abtinerea de la orice forma de influentare a Justitiei. CPC a anuntat ca a fost definitivata echipa care va monitoriza candidatii pentru PE, dupa metodologia folosita in alegerile din 2004. "Este important ca Romania sa trimita in Europa persoane de cea mai buna calitate, care sa o reprezinte adecvat", au aratat reprezentantii societatii civile. Presedintele SAR, Alina Mungiu, a avertizat asupra riscului foarte mare ca, in cazul acestui scrutin, electoratul sa fie confruntat numai cu "liste negre". "Sa nu puneti pe liste fascisti, ca in cazul PNG, nu puneti pe liste oameni care nu stiu romaneste", a solicitat Mungiu partidelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.