Anonimi umbla prin lume; nici macar speranta nu au ca tara pentru care se jertfesc va sari intru apararea lor la nevoie. Filat de CIA, colonelul evreu-american Jonathan Pollard, dupa ce facuse servicii incomensurabile Israelului, cand a incercat sa s
Anonimi umbla prin lume; nici macar speranta nu au ca tara pentru care se jertfesc va sari intru apararea lor la nevoie. Filat de CIA, colonelul evreu-american Jonathan Pollard, dupa ce facuse servicii incomensurabile Israelului, cand a incercat sa se refugieze la Ambasada israeliana, a fost alungat fara mila. Au trecut de atunci peste doua decenii, si Pollard continua sa zaca dupa gratii.
To asa, Ierusalimul nu a auzit, inca, de cei patru agenti ai Mossadului acuzati, la Cairo, de spionaj impotriva Egiptului. Un responsabil israelian, intrebat despre acest caz de spionaj a raspuns candid: "am citit in ziare despre asa ceva, or fi nascociri ale unui ziarist". Cand i s-a spus ca treaba e oficiala si egiptenii au lansat mandate de arestare, responsabilul a dat din umeri si a spus: "foarte bine; mai intai, insa, sa-i gaseasca si atunci voi crede ca-i adevarat". E pentru a doua oara cand serviciile speciale egiptene se zbarlesc la Mossad. Prima oara l-au prins pe Azzam Azzam, l-au declarat ofiter al Mossadului si l-au tinut opt ani in inchisoare. In urma cu doua zile, Hisham Badawi, procurorul-sef al Egiptului a intocmit un act de acuzare impotriva a patru spioni israelieni: Mohammed Essam Ghoneim el-Atar (27 ani), student cu dubla cetatenie, egipteana si canadiana, Kemal Kosba si Tuncay Bubay, ambii cu dubla cetatenie, turca si israeliana, si Daniel Levi, un ofiter al Mossadului, cu dubla cetatenie, canadiana si israeliana. Numai saracul student egipteano-canadian a fost prins, ceilalti trei, care de fapt l-au mobilizat si manipulat pe El-Atar au disparut cateva ore inainte ca agentii generalului Soliman, seful serviciilor secrete egiptene sa puna mana pe ei. Unul a fugit in Canada, ceilalti doi s-au ascuns la Istanbul. Poate ca insusi ditamai generalul Soliman le-a strecurat pe sub usa biletele de avion ca sa dispara la timp. Niste israelieni intr-o inchisoare egipteana nu prea suna frumos, dar mai mult ca sigur ca egipteanul va infunda ocna multe decenii, sa fie exemplu pentru milioanele de egipteni care ar vrea sa flirteze cu agentii Mossadului. Daca nu va fi schimbat cu vreun felah egiptean care a fluierat intr-o biserica din Toronto. Acestia sunt agentii vizibili, cu nume si carti de identitate. Poate, unul din cele cateva nume si pasapoarte pe care le poarta.
Invizibilii, fantomele, nu au nume si nici pasapoarte care sa fie cunoscute de sefii de la Ierusalim. Uneori ei nu au nici sefi. Au primit misiunea si circula autonomi prin lume, "acasa" se va afla doar din paginile ziarelor sau de la televiziune ca sarcina a fost indeplinita. Precum s-a aflat ca unul din savantii proeminenti ai "Proiectului nuclear" iranian a murit otravit de un gaz misterios. Ardashir Hosseinpour (44 ani) era faimos pentru cercetarile sale in electro-magnetism si lucra la uzinele de fabricare a gazului de imbogatit uraniul, de la Isfahan. Nu e primul iranian angajat in industria si cercetarea stiintifica atomica iraniana, care moare in mod misterios. Israelul a avertizat public si prin canale secrete ca nu va sta cu mainile incrucisate si nu va permite aparitia Iranului atomic. Pana si americanii de la centrul american de prognoze strategice Stratfor sustin acum ca Hassanpour a fost ucis de Mossad. Moartea celebrului savant atomist iranian Ardashir Hosseinpour e mai mult decat un avertisment. Desigur, Ierusalimul neaga ca ar fi avut vreun amestec, dar americanii s-au grabit sa spuna ca pe iranian l-a ajuns mana lunga a Mossadului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.