Ioan Niculae a acaparat intreaga lunca a Dunarii, punand mana pe fermele AZAL, Pietrosani, Piatra, AGROZOOTEHNICA Rosiori, AGROMIXT Traian, ORIZICOLA Vanatori, VITICOLA Zimnicea, AGROZOOTEHNICA ZIMNICELE Nasturelu, PROVALEG Zimnicea si o parte din
Ioan Niculae a acaparat intreaga lunca a Dunarii, punand mana pe fermele AZAL, Pietrosani, Piatra, AGROZOOTEHNICA Rosiori, AGROMIXT Traian, ORIZICOLA Vanatori, VITICOLA Zimnicea, AGROZOOTEHNICA ZIMNICELE Nasturelu, PROVALEG Zimnicea si o parte din LEGUMICOLA Zimnicea, din totalul celor 22 de foste IAS-uri existente. Astazi ne vom opri asupra modului in care a terminat ferma de la Rosiori, cu mentiunea ca la fel a procedat si cu celelalte.
In 1997, magnatul cumpara SC CEREALCOM Teleorman, pentru o suma modica, devenind proprietarul tuturor silozurilor si depozitelor de produse agricole din judet. In acelasi an, AGROZOOTEHNICA Rosiorii de Vede, Teleorman, se afla in stare de faliment, fiind administrata de lichidatorul judiciar BNP CONSULT SA Craiova. Fostul IAS se asociaza cu INTERAGRO, pe o perioada de cinci ani, pentru relansarea productiei agricole. Dupa deducerea tuturor cheltuielilor efectuate cu lucrarile specifice, AGROZOOTEHNICA trebuia sa incaseze un procent de 10%, restul urmand a fi impartit in mod egal. Ceea ce este cel mai interesant, vanzarea productiei s-a stabilit a fi operata prin intermediul INTERACTION SRL, tot o firma a lui Ioan Niculae, din care s-a format SC INTERAGRO SA si multe altele.
Grau vandut la pret subevaluat
Este deja un pleonasm sa mai spunem ca declinul AGROZOOTEHNICA s-a acutizat sub administratia magnatului zimnicean. Dupa recolta din 2000, care a marcat si sfarsitul fostului IAS, INTERACTION SRL a vandut graul realizat de respectiva asociere la un pret subevaluat, tot asa cum procedase si in anii anteriori. Lichidatorul judiciar n-a avut nimic impotriva acestei escrocherii si nici nu s-a sesizat ca AGROZOOTEHNICA n-a primit vreodata cele zece procente din beneficiu. Asadar, INTERACTION SRL vinde 1000 de tone de grau catre CEREALCOM Teleorman, cu 1800 de lei/kg, in loc de minimum 2500 de lei/kg, cat era pretul pietei. Pentru a se motiva acest furt, s-au procurat inca doua oferte neserioase de la alte firme, care ofereau sub 1800 de lei/kg grau. Din aceasta inginerie, toata lumea a avut de pierdut, mai putin magnatul si gasca lui, care s-au ales dintr-un foc cu un profit murdar de 700 de milioane de lei. Ulterior, prin "grija" BNP CONSULT, datoriile AGROZOOTEHNICA SA catre stat n-au fost achitate. De asemenea, proprietarii care-si dadusera terenurile in arenda n-au primit graul care li se cuvenea, ramanad si fara cupoanele agricole acordate de stat, pe care le-a subtilizat Niculae. Graul destinat arendei pentru proprietarii de terenuri a fost depozitat in silozul Rosiori al CEREALCOM, incercandu-se sa li se dea acestora in schimb gozuri. Adica, produse secundare obtinute la recoltare. Dupa un scandal mediatizat doar pe plan local, magnatul a catadicsit sa le plateasca arendatorilor 2200 lei/kg, cand minimum era de 2500 lei/kg. Ceea ce denota ca a mai incasat si de aici un profit important.
Datorii din ce in ce mai mari
Printr-o decizie a Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (MAA), CEREALCOM Teleorman a devenit peste noapte producator de samanta, astfel incat sa poata primi subventii de la stat. Nu mai putin de 1860 lei/kg. Doar ca samanta respectiva a fost cumparata tot sub pretul pietei de la AGROZOOTEHNICA SA, cunoscuta unitate semincera de peste zece ani. In urma acestei smecherii, CEREALCOM a selectat si tratat samanta, revanzand-o cu un profit de sapte miliarde de lei. Cu alte cuvinte, miliardele au trecut din conturile statului, in cele ale lui Niculae.
Asocierea dintre AGROZOOTEHNICA si INTERAGRO mai datora Agentiei Domeniilor Statului (ADS) 1200 tone de grau - redeventa pentru o suprafata arendata de 2600 ha. Nici aceasta datorie n-a fost achitata, fiind preluata de INTERAGRO si esalonata. In schimb, Niculae a vandut graul tot catre firmele sale, la pretul de 1000 de lei/kg.
In noiembrie 2000, INTERAGRO a cumparat de la MAA 99,99% din actiunile AGROZOOTEHNICA SA, care ajunsese sa inregistreze datorii de 48,66 de miliarde de lei. Aceasta suma reprezenta cam dublul capitalului social al fostului IAS. Niculae a platit pentru AGROZOOTEHNICA cinci miliarde de lei din profitul realizat din manevrarea semintelor subventionate de stat. In continuare, a devalizat si mai mult societatea, datoriile acesteia ajungand, in anul 2002, la 67,25 miliarde de lei, iar in prezent la peste 150 de miliarde.
Povestea biletelului buclucas
Asadar, prin contractul de vanzare actiuni nr. 71/15.11.2000, MAA vinde AGROZOOTEHNICA catre INTERAGRO SA, Ioan Niculae se angajeaza sa investeasca in modernizari, timp de patru ani, cateva milioane de dolari.
Promisiune desarta, deoarece singura investitie a constat in cumpararea unui tractor John Deere, la data de 16 noiembrie 2001. Utilajul ajunge in patrimoniul AGROZOOTEHNICA, fiind contabilizat la pretul de 3.027.225.000 ROL.
In timp, datoriile INTERAGRO SA fata de partenera de afaceri s-au majorat. Conform bilantului contabil al AGROZOOTEHNICA, de la sfarsitul lui mai 2003, acestea se ridicau la 33,9 miliarde de lei. In acest moment, intervine lichidatorul judiciar BNP CONSULT - in urma unei intelegeri de taina cu magnatul zimnicean - printr-un "biletel" catre contabilitatea fostului IAS. Astfel, datoriile lui Niculae sunt compensate, pocnind din degete. In septembrie acelasi an, INTERAGRO mai avea de platit 696 de lei vechi. O copie a biletelului buclucas se afla in posesia ZIUA si il tinem la dispozitia organelor de cercetare penala.
In continuare, cum AGROZOOTEHNICA nu mai putea fi salvata de la inec, trebuia devalizata si de ultimele mijloace fixe. Tractorul John Deere este scos la licitatie, pretul de pornire fiind 1.913.450.000 de lei. Se inscriu doar doua concurente: SC INTERAGRO SA si AF DRACMAN. Din suta-n suta de milioane se ajunge, la ambitie, la fabuloasa suma de 4,4 miliarde de lei, oamenii lui Niculae adjudecandu-si utilajul. Ulterior, termenul de plata de 15 zile nu este respectat de INTERAGRO, iar licitatia este anulata. Motiv pentru organizarea alteia, la care INTERAGRO nu mai are concurenta. Si cumpara tractorul pentru doar un miliard de lei.
Amicul Blanculescu
BNP CONSULT SA n-a fost singurul complice al lui Ioan Niculae, la punerea pe butuci a AGROZOOTEHNICII.
La aceasta activitate concertata si-a adus aportul si judecatorul sindic Luminita Draghici, care a inchis ochii la toate ingineriile magnatului si ale oamenilor acestuia. Judecatoare care este o veche sustinatoare a lui Ioan Niculae, de cand cu furturile a tone de alcool orchestrate de acesta. Draghici a facut parte din completul de judecata, prezidat de Constantin Mandrocea, care a spalat rufele murdare ale magnatului zimnicean, dupa ce acesta fusese prins in fapt de Garda Financiara si Politia de Frontiera. Judecatorii Tribunalului Teleorman au anulat amenzile de patru miliarde de lei aplicate fostului ofiter de Securitate si au dispus ridicarea sechestrului asupra alcoolului transportat ilegal. La cateva luni diferenta de la aceasta decizie, comisarul sef de sectie al Garzii Financiare, Tudor Istrate, care a participat la organizarea flagrantului, a fost demis din functie, de Ionel Blanculescu, ministrul controlului la acea vreme. De asemenea, Luminita Draghici a ajuns judecator sindic la fosta IAS Rosiori, facandu-se ca ploua atunci cand BNP CONSULT a vandut activele AGROZOOTEHNICA la preturi subevaluate, acestea ajungand tot la Niculae.
Aici ar mai fi de remarcat ca MAA a ramas impasibil la toate aceste ilegalitati si nu a efectuat vreun control post-privatizare, ca sa vada cum stau lucrurile vizavi de legile acestei tari. Totodata, ca lichidatorul judiciar si judecatorul sindic se pun de acord cu privire la motivatia falimentului AGROZOOTEHNICII. Si anume, seceta.
Complicele BNP CONSULT Craiova
Dupa ce a cumparat AGROZOOTEHNICA, Ioan Niculae si-a numit un nou consiliu de administratie, in fruntea caruia l-a pus pe Marcel Cadar.
Omul sau de incredere, pe care l-a folosit si in escrocheria deceniului, respectiv privatizarea frauduloasa a "Tutunului Romanesc". Un alt membru controversat al consiliului este Constantin Dumitru, care la ora actuala a devenit directorul general al CEREALCOM Teleorman.
BNP CONSULT, conform Legii nr. 64/1995, avea unele obligatii in calitate de lichidator judiciar, pe care nu le-a respectat nici cat negrul sub unghie, actionand doar in interesul lui Ioan Niculae. Din acest motiv, ar trebui anchetat de organele de cercetare penala. BNP CONSULT putea introduce la tribunal actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor, reprezentati intr-o majoritate covarsitoare de stat (art. 44). Dar n-a facut-o. De asemenea, n-a respectat legea care spune ca trebuia sa intocmeasca un "raport amanuntit asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la insolventa, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila, si supunerea acestui raport judecatorului sindic" (art. 23). Si in acest caz, BNP CONSULT a preferat sa stea cu mainile-n san, protejand afacerile murdare ale lui Niculae. Mai sunt si alte prevederi legale pe care lichidatorul judiciar s-a facut ca nu le stie. Putin le-a pasat craiovenilor ca AGROZOOTEHNICA n-a incasat 10% din productia cerealiera inainte de imparteala juma'-juma'. Sau de faptul ca de la alte firme ale lui Niculae - Rafinaria ASTRA ROMANA Ploiesti si combinatele de ingrasaminte chimice SOFERT SA Victoria, Brasov si TURNU SA Turnu Magurele - se primeau produse la preturi astronomice.
Control de ochii lumii
Ar fi gresit sa afirmam ca organele abilitate ale statului n-au efectuat nici un control asupra fraudarii AGROZOOTEHNICA SA. Acest lucru s-a petrecut la inceputul lunii august 2002. Atunci, o echipa mixta formata din comisari ai Garzii Financiare, un capitan de Politie, un sef al corpului de control DGAIA si un reprezentant al ADS au trecut in revista, intr-un proces verbal, situatia de la fata locului. Adica, faptul ca datoriile catre stat n-au fost achitate la timp, desi existase profit din activitatea agricola. In finalul acestui simulacru de raport s-a oferit si o solutie pentru depasirea impasului: "Avand in vedere ca SC AGROZOOTEHNICA SA Rosiorii de Vede a obtinut o productie de grau de circa 4500 de tone, comisia de control recomanda conducerii societatii compensarea subventiei aferente graului cu diferenta de redeventa ramasa de plata". Cu alte cuvinte, s-a sugerat ca datoria catre stat sa fie platita tot cu banii statului. Semnatarii acestei monumentale manarii, in ordine alfabetica, sunt urmatorii: Iulian Arendasu, Florin Buturuga, Alexandru Iliescu, Ion Pena, Lucian Popescu, Gheorghe Rosioara si Nicolae Tudose.
Ferme furate
Toate fermele din judetul Teleorman au fost cumparate, la mica intelegere, de smecheri si baroni locali. Printre acestia se numara si Teodor Nitulescu (foto), actual prefect PNL, fost PSD, fost PD. Bun prieten cu Ioan Niculae, devenind ulterior unul dintre cei mai temuti dusmani, dupa o divergenta nascuta la o petrecere. Oferim doar trei exemple:
- Ferma Braniste Rosiori - pret de strigare 900 de milioane de lei, vanduta cu 200 de milioane;
- Ferma Maldaieni - pret de strigare 500 de milioane de lei, vanduta cu 200 de milioane;
- Ferma Urlui - pret de strigare 2500 de milioane de lei, vanduta cu 1075 milioane de lei.
Culturile n-au fost asigurate
In anul 2001, datoriile SC AGROZOOTEHNICA SA au fost diminuate, dupa cum reiese dintr-un raport inaintat de lichidatorul judiciar, catre Tribunalul Teleorman, in atentia judecatorului sindic. Numai ca, datorita secetei din anul urmator, "nu s-a putut continua curba ascendenta a evolutiei financiare a societatii". Din cate stim noi, arendatorii au obligatia de a-si asigura culturile agricole impotriva calamitatilor, iar arendasii n-au nici un fel de raspundere in acest sens, eventualele pagube nefiindu-le opozabile. In ciuda acestui fapt, magnatul Niculae n-a incheiat contracte de asigurare cu o companie specializata, poate chiar cu Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA pe care o controleaza. In aceasta situatie, doar nu era sa scoata bani din buzunar pentru a acoperi pierderile. A recurs la diminuarea drepturilor celor care i-au dat pamanturile in arenda si la indatorarea AGROZOOTEHNICA, in scopul lichidarii acestei societati de pe harta tarii. In cele din urma a reusit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.