Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat ieri ca ii va prezenta azi primului-ministru Tariceanu demisia din functia de ministru si se va prezenta in fata Biroului Politic al Partidului National Liberal pentru a oferi explicatii. Ungure
Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat ieri ca ii va prezenta azi primului-ministru Tariceanu demisia din functia de ministru si se va prezenta in fata Biroului Politic al Partidului National Liberal pentru a oferi explicatii. Ungureanu a explicat ca demisioneaza deoarece premierul Tariceanu i-a cerut acest lucru, insa nu ar fi recurs la acest gest daca nu ar fi existat o astfel de solicitare.
Isi asuma vina
Ungureanu si-a asumat vina de a nu-l fi informat pe premierul Tariceanu despre cazul celor doi romani retinuti de autoritatile militare americane din Irak. Ministrul Ungureanu a precizat ca a transmis o nota informativa Presedintiei despre acest caz pe 13 noiembrie 2006, fara sa primeasca vreun raspuns si ca a tratat acest caz ca pe unul care tine de atributiile consulare ale MAE. "Imi asum orice vina, orice responsabilitate, validata sau nu, pe care Ministerul de Externe ar trebui s-o poarte. In concluzie, ii voi prezenta maine premierului demisia mea in scris", a precizat Ungureanu. El apreciaza ca acesta ar trebui sa fie modul de reactie normal in cazul oricarui inalt demnitar numit in functie de reprezentare, care incalca "rigorile de comunicare sau de calitate" in activitatea sa. Ungureanu apreciaza ca "administratia are nevoie de oameni care inteleg sa faca distinctie intre interesele politice de moment si politica de principiu". "Recunosc ca am avut o excelenta colaborare si cu presedintele Romaniei, si cu primul-ministru. (...) Reflexul din partea celor doi capi ai Executivului Romaniei a fost pe masura asteptarilor mele", a subliniat Ungureanu, referindu-se la activitatile de politica externa.
La sfat cu Basescu
Ministrul Ungureanu a avut ieri o intalnire cu premierul Tariceanu care i-a repetat solicitarea de a demisiona. Totodata, Ungureanu a declarat ieri ca a discutat telefonic cu presedintele Traian Basescu si ca spera sa se poata intalni cu seful statului in timpul "programului de lucru", la Palatul Cotroceni. "Am avut aceasta discutie cu domnul presedinte. Ne-am auzit si astazi (duminica - n.red.) la telefon. Ma voi vedea, sper, cu domnia sa, in momentul in care stiu ca are program de lucru la Palatul Cotroceni", a precizat Ungureanu, intrebat daca a discutat cu seful statului despre demisia sa. Ungureanu a refuzat sa spuna daca aceasta convorbire a avut rol de consultare sau de informare.
Mediafax citeaza surse oficiale care au afirmat ca: "De cand a revenit in tara, Ungureanu a oscilat intre a-si da demisia si a-si pastra functia. A vorbit sambata cu premierul Tariceanu la telefon aranjand intalnirea de duminica, dar nici dupa aceasta nu era decis sa demisioneze pana nu a vorbit si cu presedintele Basescu. De aceea a amanat conferinta de presa pana duminica dupa-amiaza, ora acesteia fiind anuntata in ultimul moment. De fapt, dupa discutia cu Tariceanu parea ca nu isi da demisia, dar a vorbit si cu presedintele". (George DAMIAN)
Ungureanu prefera Leustean
Intrebat pe cine ar recomanda drept viitor ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu a spus ca nu s-ar indrepta catre nici unul din numele avansate pana acum ci catre o alta persoana, al carei nume a refuzat sa-l dezvaluie, mentionand ca aceasta se afla in sala in care se desfasura conferinta de presa. In sala se aflau trei oficiali ai MAE: secretarul de stat Adrian Vierita, seful de cabinet Cornel Feruta si secretarul general al ministerului Lucian Leustean. Dintre acestia trei cel mai probabil Ungureanu s-a referit la Lucian Leustean, colegul sau de la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, pe care l-a adus si promovat in MAE. Lucian Leustean a intrat in diplomatie ca secretar de stat al ministrului Ungureanu, schimband aceasta functie politica la 22 iunie 2006 pe una cu rang de functionar public, cea de secretar general.
Lucian Leustean s-a facut remarcat in Parlamentul Romaniei la 22 februarie 2006, cand a pus diplomatia romaneasca in raport cu cea maghiara pe aceeasi treapta cu echipa de fotbal a Liechtenstein in fata reprezentantei Braziliei. "E ca un meci de fotbal intre Brazilia si Liechtenstein. Liechtenstein poate sa castige, sa faca egal sau sa piarda. Sansele ca sa castige cu Brazilia sunt insa minime. La fel de minime sunt si sansele ca partea maghiara sa accepte aceasta interpretare", a afirmat Leustean starnind indignarea deputatilor. (G.D.)
Favoritul Cioroianu
Adrian Cioroianu este liberalul cu cele mai mari sanse pentru o viitoare nominalizare la functia de ministru de Exerne dupa ce Razvan Ungureanu isi va da demisia din postul de sef al diplomatiei romanesti. Potrivit unor surse din PNL, Tariceanu a analizat cu liderii PNL variantele de inlocuitor pentru postul de sef al MAE, numele cele mai vehiculate fiind Adrian Cioroianu si Theodor Melescanu. Liberalii au inclinat pentru prima varianta, sustin sursele citate.
Rasplata pentru demisie
Premierul si ministrul de Externe au discutat ieri dimineata, Tariceanu cerandu-i lui Ungureanu sa demisioneze. In schimb, Ungureanu a primit oferta de a ocupa primul loc pe lista PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. Tariceanu il vrea pe Ungureanu cap de lista la PE. Tariceanu si-a anuntat intentia de a-i propune lui Ungureanu sa fie cap de lista pentru alegerile pentru Parlamentul European intr-un interviu acordat Jurnalului National. "Vreau sa spun public ca Mihai Razvan Ungureanu a reprezentat cu cinste PNL, este un om in care am incredere si a dat dovada de verticalitate morala, asumandu-si vina pentru greseala ministerului din subordine. O sa vedeti cum in perioada urmatoare Mihai Razvan Ungureanu isi va continua cariera politica. Ma gandesc sa-i propun o responsabilitate in cadrul partidului, aceea de a conduce lista PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deocamdata, e doar un gand al meu pe care vreau sa-l discut cu conducerea partidului. Dar am aceasta intentie", a afirmat Tariceanu. (R.A.)
Uitucii de la Bruxelles
Presedintele Traian Basescu a declarat pe 31 ianuarie la Bruxelles ca a aflat dimineata despre cei doi romani arestati in Irak, precizand ca, daca este vorba despre activitati ilegale, atunci acestia vor raspunde in fata legii, iar daca este vorba despre o eroare, atunci "vom vedea". Presedintele Basescu a afirmat ca s-a interesat imediat de situatia lor la ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, insa ramane neclar de ce ministrul nu i-a atras atentia presedintelui ca este vorba de o informare transmisa la 13 noiembrie anul trecut, lasandu-l pe presedinte sa afirme ca nu a fost informat oficial. "Romania are resurse sa-si rezolve probleme de tipul celor intamplate in Irak. Nu e vorba despre o rapire, este vorba de responsabilitati si suspiciuni asupra actiunilor a doi cetateni romani si nu se compara situatiile cu cea din Libia", a spus Basescu la Bruxelles. Seful statului a precizat ca a aflat abia miercuri dimineata despre situatia celor doi cetateni romani. (G.D.)
PNL va cere schimbarea directorului SIE
Conducerea PNL ii va cere presedintelui Traian Basescu sa actioneze pentru schimbarea din functie a directorului SIE, Claudiu Saftoiu, care, in opinia liberalilor, este la fel de vinovat ca si ministrul de Externe, a declarat, sambata, la Realitatea TV, liderul liberal Adrian Iorgulescu, citat de NewsIn. El a precizat ca liderii liberali ii vor solicita sefului statului sa ii ceara demisia lui Saftoiu sau sa declanseze procedurile parlamentare pentru demiterea lui. "Presedintele trebuie sa se gandeasca foarte serios la masurile care trebuie luate impotriva SIE. Directorul SIE ar trebui sa raspunda si el pentru faptul ca premierul nu a fost informat despre situatia romanilor din Irak. Cred ca PNL va cere acest lucru, astazi, la sedinta Biroului Politic Central al PNL", a declarat Iorgulescu. (R.A.)
Stolojan mobilizeaza societatea civila
Liderul PLD, Theodor Stolojan, a solicitat, ieri, societatii civile, sa reactiveze "Coalitia pentru o guvernare curata", in cazul demisiei ministrului Ungureanu, considerand ca premierul Tariceanu trebuie oprit in incercarea de a-l demite "din motive de orgoliu". "Rugam societatea civila sa reactiveze Coalitia pentru o guvernare curata si sa actioneze pentru a opri incercarea premierului Calin Popescu Tariceanu de a forta din motive de orgoliu personal, demisia unuia dintre cei mai credibili si eficienti ministri, Mihai Razvan Ungureanu", a afirmat Stolojan. Pe de alta parte, el a subliniat ca PLD nu sustine demersul de suspendare din functie a sefului statului si a amenintat ca, "daca patrulaterul negru PSD-PNL-PC va avea nechibzuinta sa declanseze procedura de suspendare", atunci PLD, va mobiliza cetatenii "pentru a vota impotriva acestei marsavii". Stolojan a mai cerut societatii civile reactivarea "Coalitiei pentru un Parlament curat", care sa verifice lista cu candidatii pentru alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an. (R.I.P.)
Lecitina pentru locatarul de la Cotroceni
Un grup de 20 de membri ai Clubului Studentesc Liberal Bucuresti au batut ieri, la poarta Palatului Cotroceni, dorind sa depuna o scrisoare si sa-i ofere sefului statului un "cadou", constand intr-o Constitutie si un flacon de lecitina, ambalate in hartie de culoare portocalie. "Cadoul" a fost lasat la intrare, proptit de gard, deoarece grupul de studenti nu a fost primit de vreun oficial al Administratiei Prezidentiale, ci numai de jandarmul de la intrare care i-a lamurit: "E la munte. N-ati vazut stirile?" In scrisoarea adresata lui Basescu, studentii liberali subliniaza ca presedintele are obligatia constitutionala sa aiba grija de toti romanii, "indiferent daca l-au votat sau nu, daca il iubesc sau nu". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.