Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti (ISMB) se va confrunta, si anul acesta, cu o criza de locuri la gradinite, in ciuda eforturilor depuse de primariile de sector de a gasi solutii de remediere a situatiei. Una dintre masurile luate - si c
Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti (ISMB) se va confrunta, si anul acesta, cu o criza de locuri la gradinite, in ciuda eforturilor depuse de primariile de sector de a gasi solutii de remediere a situatiei. Una dintre masurile luate - si cea mai la indemana - este extinderea, la sol sau pe verticala, a cladirilor existente. Prima varianta este dezavantajoasa, pentru ca duce la disparitia spatiilor de joaca din curti - ele fiind, si asa, reduse. Pe verticala, sistematizarea este posibila numai in cazul cladirilor care permit astfel de lucrari. Oricum, cu toata mobilizarea primarilor - dintre care se remarca Liviu Negoita, care a reusit in toamna trecuta sa construiasca doua corpuri noi de cladire, si anul acesta are in lucru alte opt gradinite -, deficitul este de 10.000 de locuri, la fel ca anul trecut.
Inscrieri cu un an inainte
O situatie la fel de grava, dar de alta natura, se inregistreaza la inscrierea in clasa I. Parintii doresc - si pe buna dreptate - sa le ofere copiilor cele mai bune conditii de invatat, astfel ca se orienteaza din timp catre scolile asa-zis "aristocratice". La asemenea unitati de invatamant, inscrierile s-au facut deja - chiar daca nu oficial -, in urma cu an si jumatate. Marian Banu, inspector pe probleme de imagine in cadrul ISMB, recunoaste ca inscrierile "au inceput", chiar daca Planul de scolarizare nu a fost aprobat inca de Ministerul Educatiei, dar sustine (inregistrare audio pe site) ca acest aspect nu este intru totul ilegal. Intr-un interviu acordat cotidianului ZIUA, insp. Banu ne-a declarat ca prioritate la inscriere vor avea copiii care locuiesc in zona scolii, iar directorii unitatilor de invatamant trebuie sa tina cont de acest aspect, in caz contrar riscand sa fie sanctionati. Mai mult, el atrage atentia conducerii scolilor ca "se interzice conditionarea inscrierii la clasa I de asigurarea oricarui tip de sponsorizare sau de perceperea unor taxe" si ii sfatuieste pe parinti sa semnaleze Inspectoratului daca li se pretind astfel de lucruri.
Care sunt cauzele acestei crize de locuri la gradinite - si, mai nou, la clasa intai?
La gradinite avem cauze de natura obiectiva: un deficit de 10.000 de locuri. La scoala insa, avem locuri, dar parintii vor sa-i duca pe copii in scolile aristocratice. Planul de scolarizare este riguros intocmit la clasa intai. Dar la gradinite, cu tot planul, avem un deficit de 10.000 de locuri.
Deficit inregistrat si anul trecut. Primariile de sector nu au luat masuri in acest sens?
La Sectorul 3 au fost construite doua corpuri de cladire, exista o intelegere cu Primaria, am stabilit planul de extindere si de construire a unor noi localuri de gradinite, dar aceasta ramane la mana primarilor. Tot ce tine de educatie, de control, de evaluare - ne facem datoria, dar ce tine de partea administrativa, de constructie, de electrica, de caldura, facem si noi ce putem. Am informat ministerul, Prefectura, primarii, ne-am intalnit cu toti directorii unitatilor de invatamant, dar lucrurile merg mai greu.
Cate locuri sunt pentru clasa intai, in Planul de scolarizare 2007-2008?
Pentru clasa intai avem circa 13.250 de locuri in 535 de clase.
Proiectul trebuie aprobat de Ministerul Educatiei?
Da, proiectul se aproba de catre minister, dar trebuie sa stiti ca in Bucuresti intra, in fiecare an, circa 1000 de copii pe segmentul 0-7 ani, astfel ca mai intervin mutatii. Avem suficiente locuri pentru clasa I, avem suficiente cadre didactice - problema este ca anumiti parinti doresc zonele de centru.
Cand incep inscrierile?
Au inceput. Practic, inscrierile trebuie terminate pana la jumatatea lunii mai, ca sa vedem cate posturi avem. Inscrierile au inceput la unele scoli - cele foarte solicitate -, dar, in principal, vor incepe mai mult in luna martie. Dar, atentie: au prioritate copiii care locuiesc in zona scolii, fratii si surorile copiilor din scoala. De asemenea, este foarte important de stiut ca se interzice conditionarea inscrierii la clasa I de asigurarea oricarui tip de sponsorizare sau de perceperea unor taxe.
De ce? Aveti sesizari in acest sens?
Nu, nu avem semnale, dar e bine ca lumea sa stie - si presa, si parintii, si directorii de scoli.
Daca un copil locuieste langa scoala, si afla ca nu mai sunt locuri, ce se intampla?
Are prioritate absoluta. Nu exista asa ceva.
Si daca, totusi, directorul institutiei refuza inscrierea?
Nu poate sa faca asta. Parintii trebuie sa stie ca se pot adresa Inspectoratului Scolar, unde pot sesiza ca nu se respecta precizarile noastre. Este foarte important si alt aspect, pentru ca, si noi, la randul nostru, asteptam unele precizari ale ministerului: pentru asigurarea transparentei procesului de inscriere la clasa I, fiecare unitate scolara va afisa numarul de clase propus pentru anul scolar 2007-2008, in conformitate cu planul de scolarizare, iar saptamanal, prezinta situatia inscrierilor. Asta e obligatia directorilor de scoli.
Dar daca planul de scolarizare nu a fost inca aprobat, cum pot fi afisate listele cu clase?
Planul asta este batut in cuie 99%. Mi-e greu sa cred ca, daca au propus patru clase la Scoala 49, vor veni sase sau trei. In general, diferentele la planul de scolarizare se intampla in zonele defavorizate. Pe de alta parte, noi, in fiecare an, aprobam cu 20-40 de clase in plus, pentru ca nu stim cati copii vin pana la 15 septembrie in Bucuresti. Deci, putem inscrie un copil si la 15 septembrie, ora 9 dimineata.
Sa revenim la gradinite. Au avut prioritate, anul trecut, sa se inscrie la gradinita cei din grupa pregatitoare?
In cazul gadinitelor, avem doua etape: reinscrierea grupelor mijlocie si mare - pentru ca respectivii copii sunt, oricum, in gradinita.
Cand trebuie sa se inscrie, pana la 1 septembrie?
Nu, stati asa, ca aici avem o problema. Ministerul Educatiei - nu ca ne-a lasat in ceata, dar trebuia sa vina cu niste precizari la Directia de prescolar si primar. Anul trecut ne-au dat pe 22 martie precizarile cu inscrierea la clasa I, asa ca eu va prezint situatia asa cum a fost atunci.
Problemele sunt la nivelul grupei mici - la copiii de 3 - 3 ani si jumatate -, si la nivelul grupei mari, pregatitoare - pentru ca foarte multi parinti isi tin copiii acasa sau la tara, iar cu un an inainte de scoala ii aduc in Bucuresti sau ii inscriu la anul pregatitor pentru invatamantul primar. Presiunea este la acest segment de varsta.
Atunci, ei nu ar trebui sa aiba prioritate?
Au prioritate, si nimeni nu ramane pe dinafara. Dar una este cand ai 20-25 de copii in grupa si alta e cand ai 35-40. Credeti-ma, e greu sa faci carte cu 35 de copii.
Dati-ne amanunte despre deficitul de locuri.
Anul acesta va fi comparabil cu anul trecut: vom avea un deficit de circa 10.000 de locuri, desi Planul de scolarizare este provizoriu. Nu avem aprobare - sper ca intr-o luna, o luna jumate sa-l avem (aprobat - n. red.), dar el nu va suferi schimbari esentiale. Pentru ca, in general, ministerul aproba cifrele pe care le cerem noi.
Si, practic, vina ar fi a primariilor de sector, care nu asigura spatii suficiente?
Nu, nu pot sa spun acest lucru, mai ales ca, fata de acum doi ani, primariile s-au "miscat". Mi-e greu sa spun ca primarii sunt de vina, cand ei au alocat de cinci ori mai multe fonduri in gradinite si scoli - ca material didactic, constructii si refacere. Mi-e greu sa va spun ca noi avem 560 de unitati de invatamant in Bucuresti, si tot ce "arde", tot primarul ne rezolva.
Ar trebui gasite imobile pentru a fi amenajate ca gradinite?
Cea mai buna solutie este extinderea gradinitelor, acolo unde avem spatiu adecvat. Daca avem o curte frumoasa, mai construim un corp langa ea, sau deasupra, pe cladire.
Primarii v-au informat despre astfel de lucrari?
Da, avem semnale de la ei in aceasta privinta, am chiar o lista cu unitatile propuse pentru extindere, pe care mi-au prezentat-o la intalnirea cu ei. Dar lucrurile nu sunt atat de usoare, pentru ca trebuie proiecte pentru aceste lucrari, aprobare (in Consiliu local, n.red) etc.
Si credeti ca nu vor reusi pana la 1 septembrie sa asigure locuri suficiente?
Mi-e greu sa cred ca ar reusi sa acopere deficitul - 10.000 de locuri, in nici un caz -, dar este important sa ne arate ca fac macar 3-4 corpuri de cladire. Daca la Sectorul 3 s-a putut, inseamna ca se poate si in cazul celorlalte. In concluzie, si anul acesta va fi criza de locuri la gradinite, iar presiunea va fi la fel de mare, discutiile vor fi aceleasi, dar ideea este ca noi am tras semnalul de alarma, am atentionat. Facem si noi ce putem, in limita puterilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.