Pentru prima data in istoria Romaniei post-decembriste un ministru este demis pentru o greseala pe care, ulterior, si-o si asuma, in extremis. Dar numai dupa ce presa a explicat transant gravitatea faptelor sale. Sa nu uitam ca doar cu o zi in urma,
Pentru prima data in istoria Romaniei post-decembriste un ministru este demis pentru o greseala pe care, ulterior, si-o si asuma, in extremis. Dar numai dupa ce presa a explicat transant gravitatea faptelor sale. Sa nu uitam ca doar cu o zi in urma, ex-ministrul Mihai Razvan Ungureanu ne imbrobodea ca nu mai poate de atata activitate, situatia romanilor inchisi in Irak fiind doar unul din cele 7291 de cazuri similare (!) pe care le gestioneaza. Presa este asadar cea care a fortat demiterea, pe langa matrapazlacurile politice din cabinetul Tariceanu. Dupa dezvaluirea din Evenimentul zilei, ZIUA a fost cea care a trasat cu bisturiul vinovatiile din Triunghiul Bermudelor Cotroceni-SIE-MAE, solicitand: Sa cada capete! Ale celor responsabili. Si vinovatul in afacerea musamalizarii detinerii muncitorilor romani din Irak trebuie sa plateasca.
Victoria presei ne lasa insa un gust amar observand bilantul dezastruos al ministeriatului injumatatit al lui Mihai Razvan Ungureanu, poreclit mini-Ceausescu in centrala Ministerului Afacerilor Externe.
ZIUA a intrat in coliziune nu o data cu ambitiile, orgoliul ministrului si atitudinea sa de vataf, care au dus pana la condamnarea MAE in ultimul Raport al libertatii presei eleborat de Reporters sans Frontiers. Actiunile sale daunatoare statului roman, asa cum au fost evocate de ZIUA de-a lungul timpului, sunt cu mult mai grave decat ultima, pentru care a platit. Ele trebuie sa fie mentionate, pentru o eventuala aplicare a Legii asumarii responsabilitatii ministeriale sau a Codului Penal.
Romanii de pretutindeni - abandonati. In ciuda declaratiilor pompoase de la inceputul mandatului privind sprijinirea romanilor de pretutindeni si din jurul granitelor, MAE a tinut contactul doar cu gastile care servesc interese anti-romanesti.
Cedarea Mostenirii Gojdu. Prin Acordul din octombrie 2005 dintre guvernele Romaniei si Ungariei, Ungureanu a semnat cedarea averii Gojdu ramase in Ungaria in beneficiul statului ungar, in ciuda opozitiei Bisericii Ortodoxe Romane care a cerut respectarea Testamentului lui Emanuil Gojdu.
Minciuna ministeriala de la Moscova. Dupa o vizita intreprinsa in Federatia Rusa a sustinut ca a transmis Patriarhului Alexei un mesaj din partea Patriarhului Teoctist - afirmatie respinsa imediat de Biserica Ortodoxa Romana.
Austro - Ungureanu. "Romania ca si un nou land federal (al Austriei n.red.)" a titrat cotidianul austriac Die Presse pe 4 martie 2006 un interviu cu ministrul Mihai Razvan Ungureanu, care a declarat "Austria este azi cel mai important investitor strain din Romania. Trebuie sa priviti Romania aproape ca si un nou land federal".
Marea Neagra si diplomatia schioapa. In ciuda anunturilor entuziaste privind realizarea cooperarii la Marea Neagra si a milioanelor de euro cheltuite, diplomatia condusa de Ungureanu a incasat esec peste esec in zona.
Pierderea relatiilor cordiale cu Vaticanul. Romania s-a indreptat catre un conflict diplomatic cu Vaticanul dupa ce intr-un document adresat Guvernului, ministrul Ungureanu recomanda masuri de publicitate pentru a-l pacali pe Suvernul Pontif in privinta afacerii din jurul Catedralei Sf Iosif.
Ungureanu si limba romana. In mai 2006, Ungureanu a declarat ca cetatenii de peste Prut vorbesc "o varianta a limbii romane", un fel de "light Romanian" ("romana usoara"). Critica ZIUA a declansat un razboi murdar la adresa ziaristilor si a libertatii de expresie in Romania.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care demiterea trebuie sa mearga pana la capat: semnatura finala a lui Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.