Jurnalistul Bogdan Chireac a povestit ieri pentru „Cotidianul" despre incercarea unui securist de a-l racola pe cind era student si ghid ONT.

Bogdan Chireac a fost ghid la ONT Carpati din 1982 pina in 1989, cind era student la Politehnica, dar si dupa, cind lucra ca inginer. In aceasta calitate, precizeaza el, era obligat, ca toti ceilalti ghizi, sa semneze rapoarte dupa fiecare excursie. „Fostii mei colegi au dreptate. Aceste rapoarte erau predate, nu catre Securitate, ci la ONT. Trebuiau semnalate problemele tehnice, insa preferai sa nu o faci, pentru ca nu doreai sa ai de-a face cu tovarasii", spune acesta. „Noi nu colaboram, noi ne feream de securisti", adauga Chireac.

Tentativa de racolare la domiciliu

Cu toate acestea, ghizii prezentau un mare potential informativ pentru Securitate, prin contactele cu turistii straini, iar incercarile de racolare existau. Negind colaborarea in orice forma cu Securitatea, Bogdan Chireac recunoaste insa ca si el s-a aflat la un moment dat in vizorul securistilor. „S-a incercat racolarea mea o data, intr-o forma discreta si nu s-a reusit", spune el.

Tentativa s-a produs, dupa cum spune redactorul-sef de la „Gandul", in 1986, cind era student in anul IV si avea deja experienta ca ghid turistic. „M-a sunat un tovaras, mi-a zis ca este capitan de Securitate - pe atunci nu era o rusine sa lucrezi in Securitate -, si ne-am intilnit apoi la mine acasa, cu tatal meu de fata", relateaza jurnalistul, spunind ca nu-si mai aminteste numele ofiterului. Locul intilnirii a fost ales de Chireac, pe considerentul ca „cel mai in siguranta esti acasa", iar ora a fost fixata in asa fel, incit tatal sau, regretatul Eugeniu Chireac, pe atunci colonel in armata si profesor la Academia Militara, sa fie si el de fata. „Tatal meu i-a zis ca, atunci cind am dat la facultate, am decis sa nu maninc piine de militar, ca el, ci sa ramin civil."

Bogdan Chireac crede ca pozitia si atitudinea tatalui l-au convins pe capitanul de Securitate sa-l lase in pace. „Nu am semnat niciodata nici un angajament, nici cu nume conspirativ, nici cu numele meu", tine acesta sa sublinieze. Chireac considera ca, daca la CNSAS exista un angajament pe numele sau, in care se spune ca i se atribuie numele de cod „Barbulescu", atunci acesta este probabil creatia reprezentantilor Securitatii in ONT, „care aveau, probabil, o norma la racolari".

Verdict in asteptare

Bogdan Chireac este in prezent verificat de CNSAS, insa verdictul este tergiversat, si pentru ca acesta nu s-a prezentat la audierea programata la sfirsitul anului trecut. „Adresa am primit-o la o zi dupa", explica el, sustinind ca nu a dorit sa-si vada dosarul, pentru a nu descoperi declaratii urite date de cunoscuti despre el. „Dupa ce se va da verdictul, imi voi calca pe inima si voi merge insa", spune Bogdan Chireac, convins ca votul din CNSAS ii va fi favorabil insa.