Cel mai bogat om din lume s-a dovedit a fi extrem de matinal si de autodisciplinat. Astfel, Gates a parasit hotelul Intercontinental la ora 8 dimineata, indreptandu-se catre sediul Centrului Global de Suport Tehnic (GTS), pe care urma sa-l inaugur
Cel mai bogat om din lume s-a dovedit a fi extrem de matinal si de autodisciplinat. Astfel, Gates a parasit hotelul Intercontinental la ora 8 dimineata, indreptandu-se catre sediul Centrului Global de Suport Tehnic (GTS), pe care urma sa-l inaugureze o ora mai tarziu. Magnatul nu a dorit sa dea vreo declaratie reprezentantilor presei care il asteptau la iesirea din hotel, insa i-a salutat de la distanta. Pana la ora 9, cofondatorul Microsoft a facut ultimele pregatiri pentru inaugurare, in asteptarea oaspetilor romani: presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Ostilitatile" oficiale au inceput la ora programata, cu o punctualitate demna de un ceas elvetian. Accesul in cladire a fost strict controlat. Invitatii au intrat numai pe baza unor ecusoane nominale, citite magnetic la intrare. La inaugurare, Bill Gates a vorbit despre intentiile sale de a continua investitiile in Romania. Premierul Tariceanu a "executat" un discurs scurt si la obiect, punand accent pe "materia cenusie" exporata de Romania in domeniul IT. In schimb, presedintele Basescu a optat pentru un speech cu o puternica incarcatura emotionala.
Ceremonios, Basescu i-a acordat lui Bill Gates ordinul national Steaua Romaniei in grad de comandor. Gates s-a declarat emotionat de primirea decoratiei si onorat ca presedintele Basescu a facut referire la fundatia Bill&Melinda Gates, implicata in actiuni caritabile in toata lumea. "Am avut norocul sa obtin o avere si am vrut sa ajut si alti oameni", a spus presedintele Microsoft.
In timp ce in interiorul cladirii se consuma aspectul oficial al lansarii, afara, intr-o benzinarie de vizavi de GTS, zeci de jurnalisti, fotoreporteri si operatori, asteptau, in frig, iesirea lui Bill Gates. "Nu cred ca s-a fumat atat intr-o benzinarie. Poate chiar provocam stirea", glumeau jurnalistii intre ei. Vreme de aproximativ doua ore, cat a durat asteptarea, grupul a fost completat de cativa curiosi - trei adolescenti pasionati, probabil, de jocurile pe calculator si "clasicii" curiosi pensionari, printre care o doamna care se strecurase printre camerele de luat vederi, si intreba incolo si-ncoace daca nu cumva domnul bogat din cladire nu angajeaza. Dupa o indelunga stare de tensiune, masina care urma sa-l duca pe Gates la aeroport a fost adusa la usa de acces in cladirea GTS. "Descinderea" magnatului in masina a fost scurta si zambitoare, insa marcata de un incident parca ivit din senin. Un "adolescent al strazii", murdar si zdrentaros, a tasnit victorios din multime in fata masinii lui Gates strigand de mama focului "Coca Cola, Coca Cola" si fluturand din mana o sticla de cola pe jumatate goala. Masina lui Gates s-a pierdut in zare, insotita de aurolacul care alerga euforic pe langa portiera.
Lansare Windows Vista
Dupa inaugurarea oficiala a GTS, Bill Gates a prezentat cel mai recent sistem de operare produs de Microsoft, Windows Vista. "Securitatea a fost prima prioritate a Microsoft in ultimii ani... Pot sa va asigur ca Vista e cel mai sigur sistem creat de Microsoft pana in prezent. Utilizat corect, el poate fi folosit pentru administrarea unui spital sau altor domenii cu importanta mare, dar nu rezolva automat probleme", a spus Gates. Intrebat daca si-ar da viata pe mana unui spital care foloseste Windows Vista, Bill Gates a evitat, diplomatic, un raspuns de genul "da" - "nu", repetand ca acesta este cel mai sigur sistem de operare produs de Microsoft. Magnatul a amintit ca Microsoft a preluat in urma cu cativa ani solutiile romanesti de securitate ale firmei Gecad. Peste cinci milioane de utilizatori, printre care firma romaneasca Gecad si programatori romani, au participat la testarea noului sistem de operare Windows Vista, mai spus Gates.
Edinburgh-Bucuresti-Lyon
Bill Gates a plecat din Romania ieri la pranz, dupa o vizita de mai putin de 24 de ore. Avionul lui Gates a aterizat pe aeroportul Baneasa din Bucuresti miercuri seara si a decolat de pe acelasi aeroport joi, in jurul orei 12:00. Destinatia sa este Capitala Frantei, unde va participa la o conferinta de presa comuna cu primarul din Lyon si va sustine discursuri la universitatea economica HEC, care aniverseaza 125 de ani de la infiintare, si la expozitia Salon des Entrepreneurs. Vizita face parte dintr-un turneu european de trei zile, care a inceput cu lansarea Windows Vista si Office 2007 in Marea Britanie la 30 ianuarie, si a inclus si un forum organizat de Microsoft la Edinburgh.(Gilda POPA)
Basescu: Pirateria anilor '90 a fost o investitie
"Microsoft Office a fost cel mai piratat program din Romania de la inceputul anilor '90, dar acest "lucru rau" a fost, "pana la urma, o investitie in prietenia fata de compania americana si de Bill Gates si in educarea tinerei generatii", a declarat, presedintele Traian Basescu.
"Atunci nu aveam legi, dar acest program a avut un impact extraordinar, in primul rand a facut din tanara generatie prietena lui Bill Gates si tanara generatie din Romania a descoperit calculatorul", a punctat Basescu. Conform presedintelui, Microsoft Office a devenit vehiculul pe care talentul romanilor s-a asezat. "De asemenea, Microsoft a creat generatia care astazi se afla in toate institutiile statului roman si firme private si se constituie in acel grup de oameni educati, care genereaza progres in companii si in societatea romaneasca", a mai spus Traian Basescu. El a apreciat ca munca, respectarea legii si responsabilitatea sociala sunt valorile pe care le inspira Bill Gates. Referindu-se la infiintarea Fundatiei Bill si Melinda Gates, Basescu a subliniat ca presedintele Microsoft Office "si-a pus cea mai mare parte a averii si obiectivul ei este sa intoarca spre societatea din care a venit prosperitatea, sa intoarca prin programe un ajutor. Si la noi vedem acte de caritate, dar adesea par acte prin care se manifesta mila. Ori Fundatia Bill si Melinda Gates ofera sprijin plecand de la premisa ca parte din avere trebuie intoarsa societatii". (Corina SCARLAT)
Gates cunoaste multi romani care lucreaza la Microsoft
"Sunt foarte fericit sa fiu aici la prima vizita in Romania, si sa particip la deschiderea unui centru care va ajuta clientii sa rezolve probleme importante. (...) Ne asteptam sa investim in continuare in Romania", a spus Bill Gates.
Magnatul a subliniat ca stie si cunoaste multi dintre angajatii romani care lucreaza pentru Microsoft atat in sediul central cat si la nivel teritorial. "Cei 300 de angajati sunt o comunitate mare, dedicata nu numai companiei Microsoft cat si Romaniei deoarece ei vor continua sa sprijine tara pentru dezvoltare", a declarat Gates. "Ne gandim la solutii prin care software-ul sa fie mai usor de folosit, sa ajutam oamenii sa utilizeze mai usor tehnologia. Software-ul poate fi folosit acum peste tot, in masina, la televizor si, evident, pe calculatorul personal. Speram ca investitiile in Romania sa fie tot mai importante, iar Guvernul sa investeasca in proiecte informatice, pentru o comunicare mai eficienta si transparenta", a punctat Bill Gates. (Corina SCARLAT)
Tariceanu: Viitorul suna bine
Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca centrul deschis de Microsoft la Bucuresti va reprezenta un bun prilej pentru ca tinerii romani din sectorul IT care lucreaza in alte tari sa revina in Romania, precum si pentru consolidarea acestui domeniu.
"Un miliard de euro este dat de sectorul IT, din care probabil jumatate este indreptat catre export. Cred ca acesta este viitorul pentru economia romaneasca si mai putin activitatile clasice ale dezvoltarii industriale, pe care avem ocazia in acest fel sa le sarim, sa sarim etape. Probabil, acesta este viitorul si mai putin segmentele clasice industriale", a spus Tariceanu. El a afirmat ca spera ca Microsoft sa contribuie esential la dezvoltarea sistemului educational in Romania. (C.S.)
Romania a castigat competitia GTS
Dupa evenimentele oficiale prilejuite de vizita magnatului american in Romania, oficialii romani au avut cateva discutii amicale cu magnatul american.
"Am discutat si l-am invitat sa participe la o conferinta regionala pe cyborg crime care se va organiza anul acesta. Noi dezvoltam acum, implementam impreuna cu Microsoft un sistem de supraveghere a investigatiilor privind criminalitatea pe Internet, pornografia infantila, unde deja suntem in proceduri de evaluare si de implementare cu politistii care vor participa la acest proiect", a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la iesirea din sediul GTS. La randul sau, seful Inspectoratului General de Politie, Valentin Fatuloiu, a artat ca Romania a castigat, in fata mai multor tari din regiune, "competitia" gazduirii Centrului Global de Suport Tehnic. "E imbucurator faptul ca am reusit sa facem acest centru la noi in tara. Azi am castigat din nou pentru ca am reusit sa-i prezentam care sunt obiectivele Guvernului in ceea ce priveste informatizarea societatii romanesti - inclusiv a mediului rural si avem promisiunea dansului ca ii vom avea ca parteneri in acest efort de a oferi sanse egale fiecarul roman de a avea acces la Internet. Am discutat despre proiectele de educatie, despre banda larga, despre ce ofera solutia de guvernare electonica pentru romani si care sunt eforturile administratiei autohtone de a trece la o administrare electronica", a mai spus chestorul Fatuloiu. Si Zsolt Nagy (foto), ministrul Tehnologiei si Informatiei, a apreciat ca Gates este o persoana comunicativa si deschisa. (Gilda POPA)
Chiliman da amenzi pentru cerculetele Windows
Primarul Andrei Chiliman va amenda firma Primera Advertising pentru ca a amplasat fara avizul sau cerculetele cu sigla Windows pe bulevardele Balcescu si Magheru. Primarul Sectorului 1 al Capitalei ne-a declarat ca singurul aviz pe care l-a semnat a fost pentru doua baloane publicitare, in parcarile Dali din Piata Victoriei si din Piata Revolutiei. "Inspectorii de la Directia de control se ocupa de inventarierea cerculetelor, si ii vom amenda. (...) Oricum, daca imi cereau avizul din timp, i-as fi sfatuit sa nu faca asta, pentru ca bulevardele din Bucuresti nu sunt facute pentru a pune oricine sigle si banere dupa cum ii taie capul. Sunt cateva artere unde publicitatea este limitata, conform Regulamentului municipal de urbanism. (...) Microsoft nu are, insa, nici o vina pentru faptul ca firma de publicitate pe care a angajat-o - Dumnezeu stie cum - nu s-a comportat in mod corect pe piata. Nu vreau sa lovesc in sigla si in oameni, nu vreau ca gestul meu sa aiba conotatii de alta natura, din cauza unor idioti care au facut un lucru ilegal", ne-a precizat Andrei Chiliman. (Magda SEVERIN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.