"Pentru a evita acest lucru, am propus premierului Calin Popescu Tariceanu sa evalueze intr-o viitoare consultare cu partidele parlamentare oportunitatea mentinerii sau schimbarii datei de 13 mai 2007", a aratat Olteanu, subliniind ca propunerea sa a
"Pentru a evita acest lucru, am propus premierului Calin Popescu Tariceanu sa evalueze intr-o viitoare consultare cu partidele parlamentare oportunitatea mentinerii sau schimbarii datei de 13 mai 2007", a aratat Olteanu, subliniind ca propunerea sa are la baza "necesitatea asigurarii unui cadru de campanie electorala netulburat de conflicte politice interne sau de vacante institutionale". Intrebat, ieri, daca Guvernul analizeaza posibilitatea amanarii alegerilor, premierul Tariceanu a precizat ca data scrutinului a fost stabilita de Executiv in urma discutiilor la nivel politic, iar o eventuala amanare a acestora nu reprezinta decizia Guvernului.
Pro
In viziunea presedintelui PSD, Mircea Geoana, alegerile europarlamentare vor trebui automat amanate in cazul in care se va ajunge la organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Totusi, Geoana a adaugat ca alegerile pentru PE au o data stabilita si, cel putin pana la intrarea in faza organizarii referendumului pentru demiterea presedintelui, nu se justifica amanarea lor. PRM a anuntat ca va analiza propunerea privind amanarea, vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, aratand ca aceasta propunere intruneste o serie de argumente pro si contra, noteaza Mediafax. Aflati, la Bacau, pentru lansarea volumului "Sociologia politicii", scris de Virgil Magureanu, deputatii Viorel Hrebenciuc (PSD) si Cozmin Gusa (PIN) au apreciat si ei ca alegerile ar trebui amanate. De aceeasi parere a fost, conform Rompres, si Virgil Magureanu, acesta declarandu-se sustinator al miscarii ecologiste.
Contra
Impotriva decalarii euro-parlamentarelor s-au pronuntat democratii si peledistii. "Propunerea lui Bogdan Olteanu de amanare a datei alegerilor pentru PE cred ca este mai degraba expresia disperarii ce s-a instalat in interiorul unor partide, cum ar fi si PNL. Aceasta disperare ii impinge sa faca propuneri total neserioase, fara niciun fel de acoperire in planul interesului national", a apreciat vicepresedintele PD, Liviu Negoita. La randul sau, reprezentantul PLD, Theodor Stolojan a declarat ca are o propunere "mai buna" decat cea de amanare a alegerilor pentru PE, si anume "sa se renunte la prostia cu suspendarea presedintelui".
Pregatiri din mers
Tot ieri, Guvernul a decis sa trimita o scrisoare Parlamentului in care sa arate ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), aflata in subordinea Legislativului, nu a infiintat Departamentul de control al finantarii partidelor si campaniilor electorale, insistand pentru rezolvarea situatiei. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a prezentat in sedinta de miercuri a Executivului o informare privind problemele identificate in aplicarea Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. "Vom cere ca, pana la 1 iulie, controlul finantarii partidelor si al campaniei sa fie efectuat in continuare de Curtea de Conturi, pentru ca nu putem ramane fara o astfel de verificare", a spus Blaga. El a precizat ca problemele referitoare inclusiv la reducerea termenului privind achizitiile publice pentru alegeri si la procedurile de obtinere si utilizare a documentelor necesare cetatenilor comunitari cu domiciliu in Romania pentru alegerile privind PE vor fi rezolvate printr-o Ordonanta de urgenta, aflata deja in circuit de avizare. (Ovidiu BANCHES)
PNL n-a discutat despre decalarea alegerilor
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri ca pozitia presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, privind decalarea alegerilor pentru PE este "neconforma" cu decizia PNL, sustinand ca "in nici un BPC de dupa Congres nu s-a discutat acest subiect". "Subiectul datei alegerilor pentru Parlamentul European nu a fost pe ordinea de zi a nici uneia dintre sedintele Biroului Politic Central al PNL de dupa Congres. Mai mult, decizia PNL privind data de 13 mai pentru alegerile pentru PE a fost luata cu mult timp in urma. Aceasta data a fost convenita si la intalnirea partidelor parlamentare cu premierul Calin Popescu Tariceanu", a declarat Orban, citat de Mediafax. El a sustinut ca, in ciuda afirmatiilor lui Bogdan Olteanu, PNL nu si-a modificat decizia de a organiza alegerile pe 13 mai. "PNL nu a luat nici o alta decizie referitoare la data alegerilor pentru Parlamentul European si isi mentine pozitia exprimata si la intalnirea cu partidele cu reprezentare parlamentara", a adaugat vicepresedintele liberal, apreciind ca este important pentru Romania sa isi aleaga rapid "reprezentantii legitimi" la Parlamentul European. (R.G.).
Blaga: Procedurile decurg
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (PD), a evitat sa se pronunte ieri asupra unei eventuale amanari a datei alegerilor pentru Parlamentul European, precizand doar ca Executivul a luat o decizie in acest sens si ca procedurile decurg, astfel, conform calendarului. Intrebat daca alegerile pentru Parlamentul European vor fi amanate, conform propunerii presedintelui Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, ministrul Vasile Blaga a raspuns: "Eu nu vorbesc aici in numele meu, nici al partidului, ci al Guvernului. Intrebati-i pe respectivii". El a mentionat doar ca Executivul a luat o decizie in acest sens in sedinta de saptamana trecuta. (C.S.)
Solutia PNTCD
PNTCD a solicitat ieri presedintelui Traian Basescu sa convoace o consultare cu fortele politice si societatea civila, considerand ca acesta este singurul mod prin care se poate evita declansarea suspendarii sale din functie. Vicepresedintele partidului, Aurelian Pavelescu, a declarat ca daca seful statului nu va face acest gest este foarte posibil ca cei doi parlamentari PNTCD sa voteze in favoarea demersului PSD. El a sustinut ca nu sunt necesare argumente de natura juridica pentru a declansa suspendarea lui Basescu, fiind de ajuns "fapte grave care incalca Constitutia". Taranistul a dat si exemple de astfel de fapte: interventiile directe ale lui Basescu in viata interna a partidelor parlamentare "in scopul declansarii alegerilor anticipate, cu depasirea atributiilor constitutionale", incercarea de a forta fuziunea PNL- PD "impotriva vointei politice a PNL, pentru preluarea controlului asupra acestui partid", sprijinirea actiunii de destructurare a PNL "prin intermediul lui Theodor Stolojan", atacarea permanenta a unor lideri si partide, ministri sau a premierului "in scopul controlarii activitatii acestora". Pavelescu a invocat si "folosirea neconforma a informatiilor obtinute de la serviciile de informatii". (R.I.P.)
Ungureanu vrea repede alegeri
Ministrul de Externe a declarat ieri, pentru Mediafax, ca, in opinia sa, alegerile pentru PE trebuie organizate cat de repede posibil, pentru ca votul este cel care acorda legitimitate prezentei si actiunii politice romanesti in Legislativul european. "Alegerile europene ar trebui sa se desfasoare, in opinia mea, cu rapiditatea pe care o ingaduie sistemul nostru administrativ si prevederile administrative in vigoare", a apreciat Ungureanu. (G.D.)
Alegerile pot fi concomitente cu referendumul
"Organizarea alegerilor europene tine de reglementarile interne
ale fiecarei tari, pot fi organizate concomitent cu alegeri parlamentare sau locale" ne-a declarat Helene Lanvert, sefa Biroului de Informare a PE la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.