Toata lumea stie - fireste - de recenta noastra intrare in Uniunea Europeana. Ca zona de interferenta intre spatiul francez, cel german si cel flamand/olandez, Luxemburgul are o sensibilitate aparte fata de "integrarea" continentala. Localnicii sunt
Toata lumea stie - fireste - de recenta noastra intrare in Uniunea Europeana. Ca zona de interferenta intre spatiul francez, cel german si cel flamand/olandez, Luxemburgul are o sensibilitate aparte fata de "integrarea" continentala. Localnicii sunt poligloti, multiculturali, cosmopoliti din nastere! "Europeni", adica, ceea ce-i face mai atenti, in mod firesc si relaxat atenti la evolutiile din "Statele Unite ale Europei" (cum suna una dintre propunerile Comisiei Giscard d'Estaing, care a redactat proiectul Constitutiei europene). In plus, functioneaza acolo ramificatii importante ale structurilor comunitare, incat multi luxemburghezi au o buna cunoastere institutionala a Uniunii, a Comisiei, a intregului mecanism al Federatiei Continentale, daca nu sunt chiar implicati direct, ca angajati in sistem. Pe scurt: imediat dupa ce descinzi pe aeroport, primesti la tot pasul zambete si felicitari de "Bun venit in Uniune"!
Atmosfera este - asadar - in schimbare rapida. Aflu imediat, si de la luxemburghezii sadea, si de la romanii traitori in Ducat, ca si in reprezentanta noastra oficiala se simte alt aer. Ambasador este de putin timp un vechi prieten si coleg, Vlad Alexandrescu, profesor de literatura franceza la Universitatea Bucuresti. Inteleg ca face o buna impresie, alaturi de sotia lui, Raluca, absolventa de franceza si de stiinte politice, autoare de articole si interviuri in cateva reviste intelectuale bucurestene. Abia sosita la post e si actuala atasata culturala, Celia Ghica, tanara arhitecta, o fata isteata, vesela, dinamica, deocamdata coplesita de lucrurile pe care le are de facut. Se va descurca foarte bine, sunt sigur. Se vad deja primele rezultate. De pilda, contributia la "Saptamana romaneasca" organizata pentru personalul Uniunii Europene, simultan la Bruxelles si Luxemburg-ville. In cladirea de aici a Comisiei, botezata "Jean Monnet", enorma, numai metal si sticla, afisele anunta peste tot evenimentele: conferinte, proiectii de filme romanesti, o expozitie a fotografului Cosmin Bumbut. Se va degusta si vin romanesc!
In cadrul "Saptamanii..." sunt invitat sa vorbesc in fata unui mic public format din functionari si stagiari. Printre ei - fostul meu student de la Amsterdam, de acum mai bine de un deceniu, olandezul Thijs Klaassen, astazi traducator european. De la Corina Ciocarlie, eseista, cu o cariera fulminanta in Luxemburg (coordoneaza o fascicula culturala de ziar si o colectie editoriala, a publicat ea insasi cateva carti scrise direct in franceza, a facut emisiuni radio etc.) aflu ca mai nou e imbulzeala la cursurile pe care le face cu traducatorii angajati ai Uniunii, brusc interesati sa-si adauge romana in CV-uri.
Si: la Esch/Alzette, o tanara regizoare de teatru, Carole Lorang, a imaginat un spectacol cu pornire de la imaginarul fabulos al romanilor; o doamna imi povesteste despre anii petrecuti in Romania, din 1992 incoace, in Gorj, in comunitatile de tigani rudari, pe care le asista prin intermediul unei fundatii; Yvon Lambert, care va semna o expozitie de fotografii din Romania, ne viziteaza din anii '70; Serge Basso, directorul KulturFabrik, vrea sa vina la vara cu masina, cu sotia si copiii, sa vada "Romania profunda"; s.a.m.d.
Dupa conferinta din cladirea "Jean Monnet", cobor impreuna cu Celia si cu Serge la cantina cladirii. Pe foaia de hartie pe care fiecare functionar european, fiecare stagiar, fiecare invitat o pune pe tava pentru mancare sta scris: "Bienvenue a nos nouveaux collegues bulgares et roumains"!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.