Executivul intentioneaza ca imobilele aflate in proprietatea privata a statului si administrarea RA-APPS, indiferent de destinatia lor si cu o situatie juridica clara, sa fie vandute prin licitatie deschisa cu strigare, nu prin negociere, la un pret
Executivul intentioneaza ca imobilele aflate in proprietatea privata a statului si administrarea RA-APPS, indiferent de destinatia lor si cu o situatie juridica clara, sa fie vandute prin licitatie deschisa cu strigare, nu prin negociere, la un pret de pornire stabilit pe baza unui raport de evaluare, impreuna cu terenurile aferente. Pretul de pornire va fi stabilit de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate. Evaluatorii imobilelor sau spatiilor care urmeaza sa fie vandute vor fi selectati de RA-APPS prin licitatie. Conform noilor proceduri, licitatia va fi organizata doar daca au fost depuse cel putin trei oferte. In caz contrar se va repeta licitatia iar in cazul in care nu se reuseste vanzarea nici la a treia licitatie imobilul respectiv poate fi cumparat in rate, dar cu un pret peste pretul de pornire a licitatiei. Astfel, potentialul cumparator va trebui sa achite un avans de 70% din valoarea stabilita si restul in decurs de un an.
Tupeu de demnitar
Stroe a mentionat ca nu vor fi scoase la vanzare imobilele care au destinatie de locuinte de serviciu pentru demnitari, insa acestia vor avea un contract foarte precis in care se va preciza ca respectivul demnitar va ramane acolo doar pe perioada mandatului. Stroe a amintit ca sunt cazuri de fosti demnitari care au ramas in astfel de imobile, dupa ce si-au terminat mandatul incheind un contract (in baza unei ordonante din 2004) prin care mai pot sta acolo inca cinci ani. Cativa dintre acestia sunt Mircea Geoana, Adrian Severin, Dan Voiculescu, Victoria Halaicu, Petre Roman, Stefan Andrei, Joita Tanase, Georgiu Gingaras sau fostul sau adjunct, Traian Gherasim. In cazul acestor imobile, care vor fi scoase la licitatie, chiriasii actuali nu vor avea drept de preemtiune. "Cei care vor veni la licitatie isi vor asuma mentinerea chiriasului pana la epuizarea contractului dupa care acestia vor parasi locuintele", a precizat Stroe.
Chiriasii protesteaza
Ieri, peste o suta de chiriasi din imobile apartinand RA-APPS, actuali sau fosti angajati ai regiei, au participat la un mars organizat in Capitala, pentru a cere Guvernului sa nu le vanda locuintele prin licitatie sau sa le asigure drept de preemptiune la cumpararea caselor. Dupa ce Radu Stroe a precizat ca locuintele din strada Alexandru Serbanescu vor fi vandute la licitatie, chiriasii vizati au revenit la SGG pentru a prezenta noi date privind situatia lor locativa. Seful SGG a precizat, insa, ca o parte din locuintele in care stau cu chirie salariati, pensionari si fosti angajati ai regiei si in care conditiile de locuit sunt insalubre vor fi transferate in administrarea autoritatilor locale, astfel incat actualii chiriasi sa beneficieze de prevederile Legilor 112/1995 si 85/1992 privind vanzarea locuintelor construite de stat in rate esalonate pe o perioada de pana la 25 ani, la valoarea contabila - si nu de piata - a imobilului, cu drept de preemptiune. Imobilele de pe strada Alexandru Serbanescu (cartierul bucurestean Aviatiei), care dispun de o suprafata mai mare, nu vor fi transferate la autoritatile locale, insa decizia va apartine Guvernului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.