In Europa de Est, in special in Ungaria, Romania si Bulgaria, oamenii se intreaba daca revolutiile din 1989 au fost revolutii adevarate sau lovituri de stat, se spune intr-un reportaj publicat ieri pe site-ul NewMatilda.com, aratandu-se faptul ca mul
In Europa de Est, in special in Ungaria, Romania si Bulgaria, oamenii se intreaba daca revolutiile din 1989 au fost revolutii adevarate sau lovituri de stat, se spune intr-un reportaj publicat ieri pe site-ul NewMatilda.com, aratandu-se faptul ca multi est-europeni considera acum ca"vechea nomenclatura comunista a fost inlocuita cu o elita care se dovedeste la fel de corupta si de dedata favoritismelor". Faptul ca elitele comuniste au condus negocierile privind transferul puterii dupa <<revolutiile>> din 1989, asigurandu-si acelasi rol in noul sistem, a facut ca o stanga democratica, adepta a modelului scandinav de democratie sociala, care pledeaza pentru etica si onestitate in cadrul Guvernului, sa nu se dezvolte niciodata, noteaza sursa citata. "Nu exista ideologie de stanga in politica Est Europeana, cu exceptia unui nationalism in crestere. Toate partidele principale - si poate, in mod special socialistiii - cred in ecoomiile neo-liberale, privatizarea serviciilor publice si in globalizare. In fapt, in Romania si Bulgaria "socialistii" au fost responsabili pentru terapia de soc economic din 1990", apreciaza semnatarul articolului, amintind ca lipsa transparentei si coruptia raman cele mai mari probleme ale blocului rasaritean. Una dintre concluziile articolului este ca, in tarile din Est, exista legaturi intre politicieni si oamenii de afaceri, in multe dintre cazuri acestia fiind unul si aceeasi persoana. In Romania, noteaza sursa, liderul Partidului Conservator este si senator si proprietar al celor mai influente ziare si posturi de televiziune (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.