Comisia Europeana a adoptat ieri un plan intitulat "Catre o Europa libera de fumul de tutun: optiuni politice la nivelul Uniunii Europene" lansand astfel o consultare publica la nivelul intregii Uniuni Europene pentru gasirea celei mai bune cai de
Comisia Europeana a adoptat ieri un plan intitulat "Catre o Europa libera de fumul de tutun: optiuni politice la nivelul Uniunii Europene" lansand astfel o consultare publica la nivelul intregii Uniuni Europene pentru gasirea celei mai bune cai de promovare a interzicerii fumatului in spatiile publice. Strategia Comisiei Europene examineaza problemle de sanatate si economice asociate cu fumatul pasiv, sprijinul public in ceea ce priveste interzicerea fumatului si masurile adoptate pana in prezent la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeana intentioneaza sa abordeze in principal problema fumatului pasiv.
Interdictia totala
Strategia europeana are in vedere interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise ca si exceptiile de la aceasta regula, cum ar fi barurile si restaurantele. Comisarul european pentru sanatate, Markos Kyprianou, artizanul acestei strategii, a declarat ieri: "Fumatul pasiv ucide peste 79.000 de adulti in fiecare an in Uniunea Europeana. Sondajul Eurobarometru indica faptul ca peste 80% dintre cetatenii Uniunii sunt in favoarea intrerzicerii totale a fumatului la locul de munca si in locurile publice inchise. Intrebarea este cum putem cladi pe baza acestei opinii si in ce masura putem implica Uniunea?" Comisia Europeana asteapta in prezent idei si opinii din partea institutiilor europene, statelor membre ca si din partea societatii civile europene pentru imbunatatirea planului prezentat ieri.
Porunca de la Bruxelles
Comisia Europeana ia in considerare si varianta impunerii unei obligatii pentru statele membre de a interzice fumatul in spatiile publice. O astfel de legislatie europeana obligatorie poate fi atinsa pe mai multe cai, insa pentru atingerea acestui scop este nevoie de mai mult timp iar rezultatele unei astfel de norme sunt dificil de prevazut, apreciaza Comisia Europeana.
Strategia comisarului Markos Kyprianou in privinta fumatului cuprinde cinci posibile abordari. Prima dintre ele, pastrarea situatiei actuale: in ciuda faptului ca statele membre UE adopta masuri de limitare a fumatului in spatiul public, totusi o astfel de atitudine este apreciata ca fiind cea mai putin eficienta. A doua idee: masurile voluntare venite din partea statelor membre. Comisia Europeana apreciaza in acest sens ca in vreme ce auto-reglementarea la nivel european ar putea fi mai rapida si mai flexibila, situatia din statele membre sugereaza ca acordurile voluntare in acest domeniu nu ar putea fi eficiente. Strategia anuntata ieri mai propune si o metoda de coordonare care sa caute o convergenta a legislatiilor statelor membre in ceea ce priveste interzicerea fumatului, ca si o colaborare care sa priveasca experienta eficientei diferitelor masuri aplicate.
Markos Kyprianou ia in considerare si o recomandare din partea Comisiei Europene sau a Consiliului European - insa apreciaza ca o astfel de recomandare nu ar avea un efect obligatoriu, insa va supune aceasta problema atentiei publice si politice europene. Eficacitatea unei astfel de recomandari ar depinde de sistemul de monitorizare al aplicarii ei, iar unele state membre ar putea decide sa nu ia nici un fel de masura in aceasta directie.
Europenii vor sa fumeze in baruri
Crearea de spatii speciale pentru fumat pare a fi dorinta majoritatii europenilor. Conform unui sondaj publicat in mai anul trecut, desi europenii sunt in general favorabili interzicerii fumatului in locurile publice si in birouri (63%), totusi numai 40% sustin aceasta interdictie in baruri si cafenele.
In Spania, legea anti-tutun se aplica de la 1 ianuarie 2006, cu exceptii importante, marea majoritate a barurilor si restaurantelor care au avut posibilitatea, au ales sa permita fumatul. In Luxemburg, legea este in vigoare din septembrie 2006 scuteste barurile de noapte si permite restaurantelor sa rezerve un spatiu fumatorilor, intr-o incapere separata dotata cu sisteme de ventilatie. Portugalia nu are inca o legislatie in domeniu, dar guvernul pregateste una care va interzice tutunul in locuri publice, inclusiv in baruri, restaurante si centre comerciale. Cu exceptia Greciei si Ungariei, unde interdictiile sunt ignorate complet, masurile introduse pentru a combate fumatul pasiv sunt destul de bine acceptate de fumatori. In Republica Ceha, restaurantele si barurile sunt exceptate de la interdictia aflata in vigoare din 2005, dar se aplica in statiile de autobuz, aflate in aer liber. De la 1 ianuarie 2007 nu se poate fuma in nici un restaurant din Belgia, fapt ce a dus la o scadere drastica a veniturilor acestora. Se poate fuma insa in cafenele si baruri, desi localurile care au peste 50 de metri patrati trebuie sa rezerve nefumatorilor 50% din spatiu. Cofetariile, snack-barurile sau micile restaurante pot, de asemenea, sa amenajeze mici locuri pentru fumat cu conditia ca in acestea sa nu se serveasca mancare. Finlanda urmeaza si ea sa interzica fumatul in restaurante incepand din iulie, dar localurile pot crea "fumoare" daca sunt perfect etanse.
Pe drumul spre interzicerea fumatului
Interdictia de a fuma in locurile publice, care va intra in vigoare in Franta de la 1 februarie, se generalizeaza de doi ani in Europa, exceptie facand barurile si restaurantele, pentru care numeroase tari au prevazut spatii speciale pentru fumatori, relateaza Rompres.
Irlanda a fost prima tara care a interzis total fumatul in locurile publice, la 29 martie 2004. I-au urmat Norvegia, care nu este membra UE, Italia, Malta, Suedia, Scotia, Letonia si, de la 1 ianuarie, Lituania. Restrictia intra in vigoare in aprilie in Tara Galilor si in iulie in Anglia.
Germania, in schimb, este calificata drept paradisul fumatorilor de pe continent. Parlamentul abia a votat in decembrie interdictia totala a publicitatii la tutun. Marja de manevra a guvernului federal, care a depus un proiect de lege pentru interzicerea fumatului in anumite locuri publice, este limitata. Un proiect de lege ce prevedea interzicerea fumatului in restaurante a fost inlaturat deoarece subiectul tine de competenta landurilor.
La un an de la punerea in practica la legii, un sondaj releva ca 93% dintre irlandezi (si 89% dintre fumatori) cred ca este o idee buna. Si la Roma, italienii care vor sa fumeze si-au format din ianuarie 2005 obiceiul de a fuma pe terasa, atat vara, cat si iarna. Insa, la presiunea patronilor de restaurante, numeroase tari au prevazut exceptii pentru baruri si restaurante. In Austria, unde proportia fumatorilor este una dintre cele mai ridicate din Europa, 37% (fata de media europeana de 27% la sfarsitul anului 2005), barurile si restaurantele nu fac obiectul nici unei interdictii.
In Olanda e liber la marijuana
In vreme ce Comisia Europeana impune interdictii pentru fumatorii de tutun in spatiul public, in Olanda se poate fuma liber marijuana. Sub denumirea de "coffee shops" in Olanda functioneaza peste 1500 de baruri unde este permisa vanzarea si consumul de droguri. Legislatia olandeza prezinta pozitii paradoxale: desi este permis sa cumperi pana la 5 grame de cannabis intr-un coffee-shop, totusi detinatorii acestor localuri nu pot achizitiona in mod legal "marfa" in cantitati mari - asa numita politica: "usa din fata este deschisa, cea din spate este inchisa". Datorita acestei politici paradoxale Olanda a devenit una dintre cele mai mari placi turnante ale traficului de droguri din Europa.
72 milioane euro pentru campania anti-fumat
Comisia Europeana a prezentat un nou spot publicitar impotriva fumatului, care este difuzat incepand cu 15 ianuarie pe 18 canale de televiziune, in 22 de limbi, in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, informeaza cotidianul spaniol Cinco Dias, preluat de Rompres. Campania publicitara face parte dintr-o initiativa mai ampla, denumita Help (ajutor), pentru care CE are un buget total de circa 72 milioane euro. Actuala campanie prezentata de Executivul comunitar are o parte ce se desfasoara prin intermediul postei electronice sau Internetului, prin intermediul carora fumatorii pot primi ajutor si sfaturi pentru a reusi sa se lase de fumat. Potrivit anumitor surse din domeniu, campania este destinata in special persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani.
Fumatul interzis la Targul de tutun
Organizatorii Targului de tutun de la Hong Kong au avut neplacuta surpriza sa constate ca la aceasta manifestare nu se va putea fuma, transmite Rompres. Astfel, miile de vizitatori asteptati la "Tobacco Asia Expo" nu vor putea testa produsele expuse. "Am facut rezervare cu multa vreme inainte. Credeam ca dezbaterea va mai dura, si ca interdictia de a fuma in Hong Kong nu va deveni efectiva decat mai tarziu in cursul acestui an", explica Glenn John, unul dintre organizatori, pentru publicatia duminicala locala Sunday Morning Post. "Dar noi nu stiam ca legea va intra in vigoare la 1 ianuarie, cu doua saptamani inainte de inceperea targului nostru", adauga el nemultumit. Intr-adevar, de la inceputul anului, in majoritatea barurilor si restaurantelor, precum si in toate locurile publice din Hong Kong, inclusiv pe plaje si in centrele expozitionale, fumatul este interzis.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.