Prognoza lansata de ziarul ZIUA s-a confirmat. Suta la suta. Si mai devreme chiar decat ne-am asteptat. Partidul Democrat merge, fara liberali, in alegerile pentru Parlamentul European. Increzator fiind in steaua sa. Si bizuindu-se pe sondajele de op
Prognoza lansata de ziarul ZIUA s-a confirmat. Suta la suta. Si mai devreme chiar decat ne-am asteptat. Partidul Democrat merge, fara liberali, in alegerile pentru Parlamentul European. Increzator fiind in steaua sa. Si bizuindu-se pe sondajele de opinie. Dar si pe rolul de locomotiva pe care-l poate juca Basescu daca, si in continuare, se va comporta ca un presedinte jucator. Putem considera ca este iminenta ruperea protocolului Aliantei? Si, in acest context, cum va reactiona PNL in raport cu initiativa opozitiei privind suspendarea si apoi demiterea sefului statului?
Aparent, decizia democratilor este, pe cat de logica, pe atat de nevinovata. In definitiv, asa cum a spus si Emil Boc, protocolul Aliantiei DA nu impune participarea impreuna la alegerile pentru Parlamentul European. Documentul nici macar nu face vorbire despre acest lucru. Impins de la spate non-stop de catre Traian Basescu, un presedinte care nici macar nu mai ascunde faptul ca este partizan politic, si jucand, pana la un punct, cu mare eficienta si dexteritate rolul de opozant al puterii, Partidul Democrat a reusit sa castige, in sondajele de opinie, puncte importante, devansandu-i semnificativ pe liberali. E adevarat ca acestia nu s-au prea straduit sa comande sondaje sau sa stea, financiar vorbind, alaturi de unele institute, aflate in dificultate la mijlocul ciclului electoral. Mai pe sleau, vorbim despre o perioada in care institutele de cercetare de piata pot fi suspectate ca participa la manevre politice in favoarea clientilor lor, pentru ca stau cu foamea-n gat si, oricum, neexistand alegeri, rezultatele sondajelor nu pot fi confruntate cu realitatea. Numai ca, incepand de la mijlocul lunii februarie, acest "paradis" va fi pierdut. Din ce in ce mai mult, cercetarile vor trebui sa acopere realitatea, pentru ca onorabilitatea unor institute sa nu fie iremediabil compromisa. Dar, pana una alta, PD este incurajat de sondaje, se bucura de mediatizare - impins fiind de la spate de Basescu - si stapaneste doua parghii importante: Ministerul Justitiei care, comandandu-i pe procurori, poate terfeli imaginea adversarilor politici, si Ministerul de Interne, care este organizatorul alegerilor. Daca democratii le-ar fi solicitat liberalilor un procent pe listele pentru UE, net defavorabil acestora din urma, probabil ca rezultatul ar fi fost un intreg taraboi, iar, in final, un refuz. Asa ca, mai practic a fost ca PD sa se lepede, pur si simplu, de liberali. Pasul urmator, daca imi mai este ingaduita inca o prognoza castigatoare, va fi infratirea, pe listele UE, cu platformistii. Si, astfel, cercul principalilor inamici ai liberalilor se inchide. Acestia sunt, in ordine, Basescu, platformistii si PD. Abia in plan secund se afla opozitia.
Ce ar trebui sa faca, in aceasta situatie, liberalii? Ei nu au alta solutie decat aceea de a merge pe suspendare. In mod tacit sau explicit. Si apoi, de a marsa pentru un rezultat pozitiv la referendum. Numai scapand de principalul inamic, Basescu, PNL mai are o sansa. Asa ca si ruperea protocolului Aliantei pare iminenta. Ceea ce poate conduce la o profunda restructurare a Guvernului sau chiar la o schimbare. Cred ca numaratoarea inversa s-a sfarsit. Chiar si in ceea ce-l priveste pe Basescu, care o tine gaia-matu ca ar fi neconstitutionala schimbarea Legii referendumului. Frica s-a instalat la Cotroceni.
Din pacate, nu exista semne ca liberalii sunt pregatiti pentru un rezultat bun la alegerile pentru Parlamentul European. Iar acesta este primul barometru electoral. Prima luare de temperatura care ne poate arata cum stau, cu adevarat, in 2007, fortele politice. Si spre ce se indreapta ele in 2008.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.