Aceasta este continuarea operatiunii "Luna" din anul 2000. "Managerii" mortii albe sunt inca de neatins.
Una dintre cele mai ample operatiuni antidrog, care are ca scop curatirea Capitalei de stupefiante, o continuare a celebrei operatiu
Aceasta este continuarea operatiunii "Luna" din anul 2000. "Managerii" mortii albe sunt inca de neatins.
Una dintre cele mai ample operatiuni antidrog, care are ca scop curatirea Capitalei de stupefiante, o continuare a celebrei operatiuni " Luna" din anul 2000, se deruleaza de cateva luni din punct de vedere informativ, ieri dimineata procurorii si politistii efectuand zeci de descinderi, fiind ridicate 45 de persoane si duse la sediul Parchetului General pentru audieri. Operatiunea, denumita oficial " Uraganul", a fost determinata de faptul ca una dintre cele mai profitabile afaceri este in acest moment traficul de stupefiante. Un adevarat flagel care tinde sa ia o amploare uriasa si care, in ultimii ani, a inregistrat o adevarata ascensiune. Bucurestiul a fost si el lovit in plin de acest flagel. In acest moment, in Romania, heroina poate fi cumparata aproape la fiecare colt de strada, iar cocaina in majoritatea cluburilor de lux. Numai in Bucuresti sunt aproximativ 24.000 de consumatori de heroina. Iar numarul lor poate creste. Grav este ca tara noastra a devenit o adevarata piata de desfacere. Iar Capitala nu face nici ea exceptie. Stadiul de tara de tranzit al drogurilor a fost depasit de mult. Piata stupefiantelor in Romania s-a stabilizat. Cu cerere si oferta.
Descinderi in forta
Trupele speciale ale Politiei au descins in forta ieri dimineata in zeci de locuinte din Capitala, 45 de persoane fiind ridicate si duse la Parchet pentru audieri. Actiunea a demarat insa, din punct de vedere informativ, in urma cu cateva luni. Astfel, in intervalul octombrie 2006 - ianuarie 2007, anchetatorii au monitorizat o vasta retea specializata pe traficul de droguri. Gruparea, care era principala sursa de distributie a stupefiantelor in Bucuresti si Ilfov, isi avea nucleul in cartierul Ferentari. Astfel, procurorii, sprijiniti de trupele speciale au efectuat 32 de perchezitii domiciliare simultane, la domiciliile membrilor retelei, situate pe raza Capitalei si in judetul Ilfov.
Cerc vicios
In ciuda acestei actiuni, drogurile nu vor disparea din Capitala. Cei ridicati ieri nu sunt personaje din varful piramidei. Este posibil ca timp de cateva saptamani cererea de stupefiante sa depaseasca oferta.
Lucrurile vor reveni insa la normal. Pentru ca vor aparea alti traficanti, alti distribuitori. Este un cerc vicios care nu poate fi inchis. Atat timp cat exista cerere, va exista si oferta. Si avand in vedere sumele mari pe care le castiga traficantii, afacerea drogurilor va continua. Potrivit unei statistici aproximative, un kilogram de cocaina valoreaza in Romania intre 50.000 si 100.000 de euro. In functie de puritate. Valoarea creste considerabil atunci cand este vanduta en-detail, gramul de cocaina osciland intre 200 si 300 euro. Marijuana in schimb se vinde cu 700 de euro kilogramul, iar un gram costa aproximativ sase euro.
Un kilogram de hasis oscileaza intre 2000 si 2500 de euro, iar gramul se vinde cu sapte euro. Heroina este cea mai cautata. Acest drog ajunge la aproximativ 20.000 de euro kilogramul, iar dintr-un singur gram se pot obtine intre 10 si 15 doze, ce costa intre cinci si zece euro. Tabletele de Ecstasy se vand cu 45.000 euro kilogramul, iar o pastila costa aproximativ 15 euro. Avand in vedere aceste cifre, razboiul intre traficanti si autoritati va continua.
Audieri prelungite
Persoanele ridicate in urma descinderilor ofiterilor antidrog se aflau la inchiderea editiei la audieri. Procurorii urmau sa decida, in baza probelor pe care le au, pentru cati dintre membrii retelei vor solicita emiterea unor mandate de arestare. Persoanele conduse la sediul Parchetului General sunt acuzate de trafic de droguri de mare risc si constituirea unui grup infractional organizat. La inchiderea editiei audierile continuau.
Kilograme de heroina
Politia din Bulgaria a capturat, la sfarsitul saptamanii trecute, 39 de kilograme de heroina, in valoare de 780.000 de euro. Drogurile urmau sa ajunga in vestul Europei. Heroina era ambalata in 77 de pachete si a fost gasita intr-o masina, in orasul Haskovo, din sud-estul tarii. Un barbat de 53 de ani a fost arestat. Captura face parte dintr-o serie de alte actiuni la nivel international, menite sa reduca traficul de droguri. Bulgaria, care a intrat in Uniunea Europeana la inceputul anului, reprezinta una dintre principalele rute pentru traficantii de droguri, care uneste Europa de Asia. Anul trecut, Politia a capturat 150 de kilograme de heroina.
Managerii mortii albe
Organizarea retelelor care introduc in tara drogurile este atat de buna incat marii traficanti, "managerii" mortii albe, sunt inca de neatins. Actiuni ca cele de ieri sunt extrem de utile, insa nu rezolva problema.
Cei care cad in plasa politistilor sunt traficanti si dealeri care de regula aprovizioneaza cateva cartiere. Sau, in cazul de mai sus, Capitala. Insa, acestia vor fi inlocuiti. Marii pesti sunt liberi. In aceste conditii, traficul de droguri va continua sa se mentina cel putin la aceeasi dimensiune ca in prezent. Pentru ca autoritatile nu reusesc sa ajunga la varful piramidei. La capi. Si aici ne referim la "managerii" stupefiantelor. Acestia nu activeaza pe strada, unii dintre ei sunt curati, in sensul ca nu se drogheaza. Iar modul de organizare a retelelor este principalul obstacol in calea oamenilor legii. Traficantii si dealerii cazuti in plasa Politiei sunt doar pioni. Ei nu pot da relatii decat despre cel care le-a dat marfa. O persoana la randul ei nesemnificativa in activitatea retelei. Iar intre furnizor si capul retelei sunt zeci sau chiar sute de indivizi. Nici unul dintre cei care sunt prinsi nu cunosc nici macar numele liderului, al managerului. Lovitura trebuie data la varf.
"Caderea" lui Malu
Foto: Mediafax Traficul de droguri din Bucuresti a fost controlat ani buni de reteaua lui Florian Calin, zis "Malu", supranumit "Regele heroinei". Traseul mortii albe conturat de Calin a pus la grea incercare ofiterii Antidrog. Desi l-au prins de mai multe ori in flagrant, "Malu" a scapat de fiecare data, dupa ce instantele de judecata l-au pus in libertate.
Un exemplu in acest sens l-a reprezentat vara anului 2000, cand "Regele Heroinei" a fost surprins in flagrant cu peste un kilogram de heroina ascuns intr-un Mercedes. Nu s-a emis pe numele lui un mandat de arestare, pentru ca acesta a declarat ca nu stie in ce conditii au ajuns drogurile in autoturism. Se pare ca a fost de ajuns ca cel mai mare traficant de droguri din Romania sa spuna ca nu stie nimic despre heroina, ca sa fie lasat in liberatate. Pentru ca a avut parte de bunavointa anchetatorilor, "Malu" si-a continuat afacerea pana in 2003, cand a fost prins de politistii canadieni. O scurta perioada, prohibitia s-a instalat pe piata bucurestena a drogurilor. Insa dupa cateva saptamani totul a revenit la normal.
Trei kilograme din 25
Inceputul sfarsitului pentru reteaua lui "Malu" a fost un numar de telefon mobil prin care traficantii comunicau. Politistii au interceptat convorbirile si au inceput sa adune informatii pretioase, reusind chiar sa se infiltreze in grupare. Oamenii lui "Malu", turci si romani, aduceau heroina in tara din Turcia, tranzitand Bulgaria. "Carausii" aduceau marfa cu trenul, intrand in tara pe la Giurgiu. In drum spre Bucuresti, ei aruncau drogurile din tren, de unde le preluau alti membri ai retelei. Toate detaliile operatiunilor se puneau la punct prin intermediul telefoanelor mobile. Prima za din lantul "Malu" a cazut cand politistii l-au prins intr-un tren care venea de la Istanbul pe unul dintre membrii retelei. Barbatul ascunsese doua kilograme de heroina in toaleta trenului. Odata cu aceasta captura, politistii si-au dat seama care era traseul drogurilor. Dupa arestarea acestuia, a doua za din lantul "Malu" a constituit-o prinderea unui turc. Capturat la Giurgiu, acesta avea 1,5 kilograme de heroina ascunse in bagaje. Simultan cu prinderea turcului, la Bucuresti au avut loc mai multe perchezitii la locuintele a doi locotenenti ai lui Florian Calin. Cei doi reusisera sa introduca in tara peste 25 de kilograme de narcotice, din care politistii au reusit sa captureze numai 3,465 de kilograme.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.