Consatean cu Gil Dobrica, seful Serviciului Anticoruptie Craiova s-a perfectionat alaturi de legendarii investigatori din SUA

- Domnule subcomisar Ionel Gone, detineti, in prezent, functia de sef al Serviciului Teritorial Anticoruptie

Consatean cu Gil Dobrica, seful Serviciului Anticoruptie Craiova s-a perfectionat alaturi de legendarii investigatori din SUA

- Domnule subcomisar Ionel Gone, detineti, in prezent, functia de sef al Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova si sunteti considerat unul dintre cei mai puternici si mai de temut oameni din toata Oltenia. Inainte de a discuta despre unele chestiuni legate de activitatea dumneavoastra, va rog sa precizati, pentru cititori, din ce zona a tarii veniti, adica de unde sunteti de pamant, si ce scoli ati absolvit!
- Sunt oltean get-beget. M-am nascut pe Valea Dunarii, la Calarasi, una dintre cele mai mari si mai bogate comune din Dolj, situata intre Bechet si Dabuleni. O asezare frumoasa, cu specific de campie, care a stiut, prin edilii sai, sa puna in valoare atat bogatiile zonei, cat si calitatile locuitorilor sai. Aici m-am nascut si tot aici am copilarit, iar dintre oamenii care mi-au marcat acea perioada ii amintesc, cu drag, pe domnul Eugen Valuga, invatator, si pe doamna Viorica Lazar, profesoara de limba romana. De la dansii, ca si de la familie si de la consateni, am invatat ca lucrul cel mai important in viata este onestitatea si pe acest cuvant se pot cladi, ca pe o temelie, faptele cele mai trainice si cele mai durabile ale vietii.

- L-ati cunoscut pe celebrul Gil Dobrica, considerat un adevarat Ray Charles al Romaniei, care este, si el, originar tot din Calarasi?
- Nu l-am cunoscut, pentru ca face parte dintr-o alta generatie, insa parintii mei au copilarit cu dansul, deci au avut bucuria de a-l cunoaste. Dupa ce am plecat de la tara, am absolvit Liceul de Matematica-Fizica "Nicolae Balcescu" (promotia 1985), Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu" (in 2001) si cursul postuniversitar de management al Facultatii de Stiinte Economice (in 2004).

- Cand ati patruns in structurile MAI?
- Dupa o perioada de patru ani, in care am lucrat ca inginer, am fost admis la IPJ Dolj, unde am activat la Economic, Anticoruptie si Crima Organizata. Acesta este, pe scurt, drumul pe care am venit, in octombrie 2005, la comanda Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova, care are ca raza de competenta teritoriul a patru judete: Dolj, Gorj, Olt si Mehedinti.

- De ce sunteti considerat un om dur?
- Nu stiu de ce, dar va asigur ca nu sunt un om dur, ci un om intransigent. Chestia cu duritatea vine, probabil, din specificul meseriei, din faptul ca, pana in prezent, gratie profesionalismului colectivului pe care il conduc, am rezolvat peste 64 de cazuri extrem de complexe. Unul dintre acestea il are ca protagonist pe Zamfir M., ex-lucrator al IPJ Olt, care a pretins si primit 45 de milioane de lei de la un infractor dat in urmarire generala, caruia ii promisese ca nu va pune in functiune mandatul de aplicare a pedepsei cu inchisoarea. Asa ca a ajuns el, ca politist, in locul "urmaritului general", adica la inchisoare.

- Care sunt politistii cei mai predispusi la acte de coruptie?
- Cei de la Frontiera, de la Circulatie, de la Pasapoarte si, nu in ultimul rand, cei de la Examinari-Auto.

- E adevarat ca, inainte de a fi instalat in aceasta functie, v-ati pregatit cu agenti ai FBI si cu specialisti ai Parchetului Anticoruptie din Spania?
- In anul 2000 am urmat unele cursuri de pregatire cu specialisti ai Parchetului Anticoruptie din Spania, iar in anii 2001, 2002, 2003 si 2004 am participat la cursuri si seminarii - pe linia combaterii infractiunilor de crima organizata, fraude informatice, spalare de bani, expertizare a calculatoarelor si tehnicii de calcul etc. - organizate de Ambasada SUA, la care am avut onoarea de a fi coleg si cu agenti ai FBI.

- Probabil ca, fiind sef la Anticoruptie, sunteti un om foarte bogat. Va intreb aceasta deoarece sunt cazuri de politisti de Frontiera sau de la Circulatie care au averi fabuloase: vile la munte sau in cartiere rezidentiale, autoturisme de lux, statii Peco, supermarketuri, societati de transporturi, fabrici de paine, iazuri, mori etc., bineinteles ca toate, asa cum sublinia si domnul ministru Vasile Blaga, trecute pe numele unor prieteni sau ale socrilor.
- Ma bucur ca ati aflat ca sunt un om "foarte bogat", pentru ca asa si este. Am o sotie si doi copii minunati, la care tin ca la ochii din cap. Locuim intr-un apartament cu trei camere si avem in proprietate un Cielo, pe care-l consideram un autoturism cu nimic mai prejos decat alte limuzine de lux. Deoarece sunt "baiat de la tara", mi-am construit la Preajba, langa Craiova, cu mana mea, o cabana de dimensiuni reduse (7/4 metri), pe care va invit s-o vedeti si, eventual, sa-i publicati fotografia. Pentru conditia mea, toate acestea imi sunt de ajuns si, repet, ma consider un om foarte bogat!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.