Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca doi cetateni romani aflati in Irak cu contract de munca sunt cercetati de autoritatile americane si banuiti de spionaj. Anuntul vine la trei luni dupa retinerea celor doi muncitori. Doi romani

Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca doi cetateni romani aflati in Irak cu contract de munca sunt cercetati de autoritatile americane si banuiti de
spionaj. Anuntul vine la trei luni dupa retinerea celor doi muncitori.

Doi romani, angajati de o firma aflata sub contract cu armata SUA, se afla in detentie in Irak, pentru ca au filmat si fotografiat diverse obiective din baza militara unde isi desfasurau activitatea. Purtatorul de cuvant al ministerului, Corina Vintan, a declarat intr-o conferinta de presa ca nu exista, deocamdata, acuzatii formale la adresa celor doi si ca procedurile standard aplicate de americani in astfel de situatii pot dura si sase luni.

REGULI STRICTE. Nelu Ilie si Adrian Ganceanu au fost arestati la 31 octombrie 2006 de politia militara americana, sub acuzatia ca ar fi filmat si fotografiat in incinta bazei americane. Cei doi erau angajati ai firmei Al-Morrell Developement, care se afla sub contract cu armata SUA. Adrian Ganceanu, de 39 de ani, este din Toplita si era angajat ca tamplar. Nelu Ilie are 41 de ani, din Galati, este electrician. Ambii se afla in Irak din mai 2006. Cei doi au fost luati pe sus de americani dupa ce au fost vazuti filmand si facand fotografii in baza Ar Ramadi, de langa Bagdad. Luati la intrebari, cei doi au negat implicarea in vreo activitate de spionaj, recunoscand doar ca au incalcat regulamentele de ordine interioara ale bazei, care interzic efectuarea oricarei inregistrari neautorizate. Autoritatile militare americane le-au retinut aparatul de filmat si caseta si i-au arestat si transferat la un centru de detentie, urmand sa efectueze cercetari.

INTAI PRESA, APOI MAE. Informatiile date publicitatii de MAE apar la trei luni de la momentul in care romanii au fost retinuti. Motivul pentru care ministerul a oferit detalii despre acest caz a fost aparitia in presa centrala a informatiilor privind situatia celor doi. Corina Vintan a motivat indelungata tacere a oficialilor MAE, spunand ca aceasta a fost dorinta celor doi muncitori si a familiilor acestora. Familii care nu au mai prididit ieri cu declaratiile la posturile de radio si televiziune si catre reprezentantii presei scrise.

CUM S-A INTAMPLAT. In cadrul conferintei de presa de ieri, purtatorul de cuvant al MAE a prezentat si ""filmul"" evenimentelor. Oficialul a aratat ca la 7 noiembrie 2006 Ambasada Romana din Kuweit a fost contactata de un reprezentant al firmei Al-Morrell Developement, ce a comunicat ca Ilie Nelu si Adrian Ganceanu au fost arestati la 31 octombrie de politia militara americana, sub acuzatia ca ar fi filmat si fotografiat in incinta bazei americane. Tot la data de
7 noiembrie, cetatenii romani au fost transferati la o inchisoare din apropierea orasului Mosul. Amba-sada Romana de la Bagdad a obti-nut informatii, la 8 noiembrie, potrivit carora cei doi cetateni romani au fost surprinsi in timp ce filmau in incinta bazei americane in care isi desfasurau activitatea. La 26 noiembrie, un diplomat al Ambasadei Romane la Bagdad i-a intalnit pe cei doi romani in inchisoare, iar acestia i-au relatat ca sunt bine tratati, iar conditiile de detentie sunt acceptabile. La data de 26 ianuarie 2007, romanii au primit vizita reprezentantilor Crucii Rosii.

La 29 ianuarie 2007, Ambasada SUA la Bagdad a informat ca se vor face demersuri pentru ca acestia sa fie programati in avans la audieri, pentru a se stabili situatia lor.
""Acuzatiile de spionaj se vor stabili in urma procesului de investigatii. Nu putem sa anticipam ce va fi, s-ar putea sa fie numai neglijenta in serviciu"", a spus si directorul general al Directiei Afaceri Globale din MAE, Petru Dumitriu.

FAMILII SPERIATE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.