"Barbulescu", "Octavian Cotescu", "Balea Alexandru" sunt, conform surselor noastre din CNSAS, numele conspirative sub care cei trei jurnalisti au colaborat cu Securitatea.
Colegiul CNSAS a amanat ieri, pe motiv de lipsa de timp, solution
"Barbulescu", "Octavian Cotescu", "Balea Alexandru" sunt, conform surselor noastre din CNSAS, numele conspirative sub care cei trei jurnalisti au colaborat cu Securitatea.
Colegiul CNSAS a amanat ieri, pe motiv de lipsa de timp, solutionarea dosarelor celor trei jurnalisti. Dosarele lui Bogdan Chirieac ("Gandul"), Cornel Ivanciuc (ex-"Academia Catavencu") si Doru Braia ("National TV") au fost amanate din nou, in ciuda faptului ca, sustin surse din CNSAS, toti cei trei au la dosare probe de politie politica. Sursele citate au sustinut ca jurnalistii, care cel mai probabil vor primi verdict de politie politica, au angajamente semnate cu Securitatea si nume conspirative (Octavian Cotescu pentru Doru Braia, Barbulescu pentru Bogdan Chirieac si Balea Alexandru pentru Cornel Ivanciuc).
Doru Braia (Cristina Nichitus - ZIUA FOTO) In plus, ne-au declarat aceleasi surse, in cazul tuturor celor trei ziaristi au fost descoperite "probe scrise in privinta colaborarii cu Securitatea". In acelasi timp, sursele au sustinut ca unul dintre motivele pentru care verdictul a fost amanat tine de faptul ca Bogdan Chirieac nu a fost audiat. Acesta ar fi refuzat de trei ori invitatia de a discuta cu membrii Colegiului.
Telefoane la CNSAS, dupa articolul din ZIUA
Informatia privind dosarele celor trei jurnalisti, aparuta in premiera ieri in ZIUA, a generat reactii puternice la CNSAS. Potrivit surselor din CNSAS, la sediul institutiei au sunat toata ziua telefoane, legate de "graba" cu care s-ar putea definitiva cele trei dosare. Aceasta, in conditiile in care, au precizat sursele, in cursul saptamanii ar fi trebuit sa se dea verdicte in cele trei cazuri. Urmare a acestor telefoane, presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a iesit cu o declaratie publica, acordata Mediafax, in care a sustinut ca dosarele in cauza vor intra pe ordinea de zi a Colegiului atunci cand, potrivit legii, vor avea prioritate. "Mai exact, atunci cand vor fi fost rezolvate celelalte categorii de persoane ce trebuie verificate din oficiu care, potrivit legii, au prioritate in fata acestei categorii profesionale", a explicat Secasiu.
Cornel Ivanciuc (ZIUA FOTO) Reamintim, pe de alta parte, ca atat Doru Braia, cat si Bogdan Chirieac au negat ca ar fi colaborat cu Securitatea. Ei au recunoscut ca au avut tangente cu politia politica a fostului regim, dar au sustinut ca nu au semnat note informative. In ceea ce-l priveste pe Cornel Ivanciuc, acesta si-a asumat trecutul, angajamentul si numele conspirativ, dar s-a aratat increzator ca nu va primi verdict de politie politica, pentru ca nu a facut rau nimanui.
Florian Costache, zis "Marian"
Pe de alta parte, CNSAS ar putea da, in perioada imediat urmatoare, un verdict de colaborare cu Securitatea si in cazul presedintelui Patronatului National Roman, Florin Costache, care aspira si la sefia Consiliului Economic si Social (CES). Sursele din CNSAS au spus ca Florin Costache a avut numele conspirativ "Marian" in timpul colaborarii cu politia politica. Mai mult, in dosarul de retea al lui Costache au fost gasite, pe langa angajament, note informative cu nume conspirativ si "un tabel cu recompense" pentru activitatea sa.
"Sergiu" a invins CNSAS
Tot in sedinta de ieri, membrii Colegiului CNSAS au fost nevoiti sa accepte contestatia deputatului PNL, Liviu Campanu. Acesta primise, la sfarsitul lunii octombrie, verdict de politie politica din partea CNSAS, pe baza unui angajament si a unui nume de cod- Sergiu - negate vehement de deputat. Potrivit unor surse din CNSAS, deputatul Campanu a avut castig de cauza ieri datorita avocatului. "A avut un avocat foarte bun. Ne-a cerut sa nominalizam in baza caror probe am pus verdictul de politie politica, iar noi nu am putut arata aceste probe scrise. Are angajament, stim ca a colaborat din greu cu Securitatea, dar n-are note scrise, pentru ca Securitatea n-a pastrat toti muntii de note", ne-au explicat sursele citate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.